AB: Mülteci kabulü konusunda sınıra yaklaştık

Avrupa Birliği (AB) başkanı Donald Tusk, 'Avrupa'nın mültecilere barınak sağlamak konusunda sahip oldukları olanakların neredeyse sınıra ulaştığını' açıkladı ve diğer ülkeleri de daha çok etkili olmaya teşvik etti.

Yayınlanma: 04.09.2016 - 13:02
Abone Ol google-news

Sadece Suriye'den değil, Irak, Eritre ve Somali'den gelen çok fazla sayıda mülteci olduğunun altını çizen Tusk, G20 zirvesinde üye ülkeleri daha çok etkili olmaya davet etti. Daha önceden görülmemiş 65 milyon sayıda 'yerinden edilmiş insan' için uluslararası toplumun daha katılımcı olması gerektiğini vurguladı.

Tusk, 'mülteci krizini çözmek için insanların ülkelerini terk etmesine sebep olan sorunun çözülmesi için, ülkelerin mültecilere kapılarını açmalarının yanı sıra yardım da yapmaları gerektiğini' belirtti. "Çin dahil tüm katılımcılarını bu konuyu tartışmaları için yeterince yerimiz var" diyerek Tusk, ancak küresel ve kollektif bir haraketin sonuç vereceğini savundu.

AFP'ye göre İtalya'nın ve Almanya'nın bu konudaki yorumları, mülteci krizine yönelik Avrupa ülkelerinin politikalarının "sertleştiğinin" göstergesi oldu.

ABD başkanı Obama da bu krizin 'sadece Türkiye'nin taşıdığı bir yük olmaması gerektiğini ve herkesin yardım etmesi gerektiğini' söyledi.

TUSK: TERÖR SORUNU HEPİMİZ İÇİN ZORLU BİR SINAMA OLACAK

Avrupa Konseyi Başkanı Tusk ve Avrupa Komisyonu Başkanı Jean-Claude Juncker, Çin’de gerçekleşen G20 Liderler Zirvesi’nde bir basın toplantısı düzenledi.

Tusk zirvede G20’de mülteci sorunu, iklim değişikliği ve terörle mücadele konularının dikkate alınması gerektiğini olduğunu ifade ederek, Avrupa’nın yeni mülteci akınlarını karşılayacak kapasitesinin dolmak üzere olduğunu söyledi. Tusk terörizmle mücadele konusunda küresel işbirliğinin önemine dikkat çekerek, “G20, terörizmin finansmanıyla mücadele ve bilgi paylaşımı, mal varlıklarının dondurulması ve terörün finansmanının suç kapsamına alınması gibi konularda işbirliğinin artırılması için önemli adımlar attı.” ifadelerini kullandı. Terörle mücadele konusunda ne kadar yol alındığının sorulması üzerine ise Avrupa Konseyi Başkanı Tusk, Avrupa’da ve dünyanın birçok yerinde gerçekleştirilen son trajik terör saldırılarına baktığımızda maalesef terör sorununun sabit ve hepimiz için çok zorlu bir sınama olacağı görülüyor." dedi.

 

 

 


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler