AB ve Türkiye'nin sığınmacı pazarlığı: 2 milyon insan karşılığında, vize serbesitesi

AB liderleri Brüksel’de sığınmacı krizini çözmek için bir araya gelirken Ankara’da da Türk yetkililerle pazarlıklar sabaha kadar devam etti. Avrupa, Türkiye'den 2 milyonu aşkın sığınmacıyı kabul etmesini isterken, Ankara yönetimi de karşılık olarak vize serbesitesi istedi.

Yayınlanma: 15.10.2015 - 22:37
Abone Ol google-news

UMUDA ZOR YOLCULUK

Avrupa Birliği liderleri sığınmacı krizini çözmek için buluşurken Türkiye’den Yunanistan’a insan seli devam ediyor. AFP haber ajansı Türkiye’nin Ege kıyılarından şişme botla yola çıkarak Midilli Adası’na ulaşan bir grup sığınmacıyı önceki gün böyle görüntüledi. Botta çok sayıda küçük yaşta çocuk olması dikkat çekti. İngiliz The Independent gazetesi ise dünkü nüshasında yüzlerce çocuk sığınmacının tek başına seyahat ettiğini hatırlatarak bunların Yunanistan’da hapishane koşullarında kamplarda tutulduğunu yazdı. Gazete bu çocukların günde tek öğün yemek yediğini, suçlularla birlikte küçücük ve pis hücrelerde kaldıklarını belirtti.

Türkiye üzerinden sığınmacı seliyle karşı karşıya kalan Avrupa Birliği, Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’a 5 Ekim’de Brüksel ziyaretinde sunulan planı kabul ettirmek için kolları sıvadı. Avrupa Komisyonu heyeti Türkiye’de yoğun temaslarda bulunurken dün Brüksel’de AB liderler zirvesi toplandı. Pazar günü de Almanya Başbakanı Angele Merkel Türkiye’yi ziyaret ederek Erdoğan ile görüşecek.

Berlin’deki yetkililer, Merkel’in daha önce insan hakları sicili sebebiyle yanaşmadığı Türkiye’nin AB tarafından “güvenli ülke” ilan edilmesini artık desteklediğini söylerken Financial Times da Türkiye’nin “güvenli ülkeler” listesine eklenmesinin tüm AB liderlerince kabul edilmesinin beklendiğini yazdı.

Kamp karşılığı 1 milyar Avro

AB planı, Türkiye’ye giriş yapmış olan tüm sığınmacıların kayıt altına alınmasını, Türkiye’nin kurulacak kamplarda 2 milyondan fazla sığınmacıyı tutmasını, sıkı sınır kontrolleriyle kaçanları yakalamasını ve Avrupa’da iltica başvuruları kabul edilmeyip geri gönderilenleri kabul etmesini öngörüyor. Bunun karşılığında yılda 1 milyar Avro yardım vaat ediyor. Ankara bunun yanı sıra Schengen bölgesinde vize serbestisi, daha fazla fon, üyelik müzakerelerinde ilerleme ve Suriye’de tampon bölge planına destek talep ediyor.

‘Doğru yönde ilerliyoruz’

Planın mimarı olan Komisyon Başkanı Jean-Claude Juncker, önceki gün Türkiye’ye bir heyet gönderdi. Dün Juncker, Komisyon 1. Başkan Yardımcısı Frans Timmermans’ın başkanlığındaki heyetin sabah saat 04.00’e kadar Türk yetkililerle planı görüştüğünü aktarıp “Başarı şansı söz konusu, görüşmeler doğru yönde ilerliyor, ancak henüz sonuca ulaşıldığını söyleyemem” dedi. Heyet Dışişleri Bakanı Feridun Sinirlioğlu, Başbakan Ahmet Davutoğlu ve Erdoğan tarafından kabul edildi.

Ankara’nın itirazları

Komisyon 1 milyar Avro mali yardım için AB müzakereleri kapsamında Türkiye’nin reform ve uyum çalışmalarına ayrılan bazı fonları da kullanmayı düşünüyor. Türk diplomatik kaynaklar ise, bunların zaten hak edilmiş ve tam üyelik çalışmaları için planlanmış yardımlar olduğunu, sığınmacılar için ayrı bir kaynak aktarılması gerektiğini savunuyor. Planda, Türkiye’den sığınmacılarla ilgili talep edilen adımlarla, Türkiye vatandaşlarının AB’ye vizesiz seyahat imkânı arasında bağlantı kuruluyor. Ankara ise zaten AB ile vizesiz seyahat konusunda uzun süredir görüşmeler yapıldığını belirterek, bağlantı kurulmasına karşı çıkıyor. Son olarak Davutoğlu TGRT’de “Schengen konusuda adım atılıp vatandaşlarımız için vize serbestisi garanti edilmeden geri kabul anlaşmasını imzalamayız. Geri kabul anlaşması olmadan da yasadışı geçişlerin durdurulup geri iade edilmesinde ilerleme kaydedilemez” dedi.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler