Abay, tutuksuz yargılanacak

Terör örgütü PKK'nin üst yapılanması olduğu iddia edilen KCK'ye yönelik Erzurum'da görülen davada, Iğdır BDP İl Disiplin Kurulu Başkanı Ferzende Abay, tutuksuz yargılanmak üzere serbest bırakıldı.

Yayınlanma: 25.02.2013 - 19:25
Abone Ol google-news

Erzurum 4. Ağır Ceza Mahkemesinde görülen davanın ilk duruşmasında, tutuklu sanık Ferzende Abay, avukatları ve yakınları hazır bulundu. Savunması istenen Abay, Kürtçe savunma talebinde bulundu. Abay'ın tercümanlığını salondaki izleyiciler arasında bulunan Muş'un Malazgirt ilçesine bağlı Kanakkuran Belde Belediye Başkanı Kemal Çetin yaptı.

Sanık Abay savunmasında, Iğdır BDP İl Disiplin Kurulu Başkanı olduğunu, parti disiplinine uymayan üyelerin cezalandırılması veya uyarılmasıyla ilgili faaliyetlerin KCK eylemleri kapsamında değerlendirilmesinin yanlış olduğunu belirterek, iddia makamının öne sürdüğü KCK faaliyetleri kapsamında bazı kişileri tehdit ettiği veya cezalandırdığı yönündeki iddiaların doğru olmadığını öne sürerek, ''Devletin kolluk makamları, benim de katıldığım birçok toplantıyı KCK faaliyetleri kapsamında değerlendirmiş. Halbuki bu toplantıların tümü BDP'nin legal toplantılarıdır. Bunları illegal olarak göstermek dava dosyasının hukuktan yoksun olduğunu gösterir'' diye konuştu.

Mahkeme Başkanı Kahya, 2 Nisan 2012 günü Iğdır'dan 5 otobüsle Siirt'in Kasaplarbaşı Deresi mevkisinde terör örgütü PKK/KCK'nın organize ettiği ve sözde güvenlik kuvvetleri tarafından öldürülen 3 bin terör örgütü elemanının cesedinin aranmasına ilişkin düzenlenen eyleme katılıp katılmadıkları yönündeki sorusu üzerine söz alan Abay, şunları kaydetti:
''Biz BDP Genel Merkezi tarafından organize edilen programa katılmak üzere, Kasaplar Deresi mevkisindeki eyleme katıldığımız doğru. Ancak iddia edildiği gibi 3 bin örgüt elemanının cesedinin Kasaplarbaşı Deresi'nde gömülü olduğu ve cesetleri aramak için oraya gittiğimiz iddiaları doğru değil. Ülke genelinde 3 bin failleri meçhul insanın ölümüne dikkat çekmek için orada düzenlenen eyleme katıldık. Burada ceset falan aramadık, binlerce insanın katıldığı bir basın açıklaması yapıldıktan sonra olaysız şekilde dağıldık. Hatta bu konuda devletin kolluk kuvvetleri de bize çok yardımcı oldu, biz de onlara teşekkür edip olaysız şekilde oradan ayrıldık.''

Mahkeme Başkanı Mustafa Kahya'nın, H.K. adlı kişiyle yaptığı telefon görüşmesinde, ''3-4 öğretmen kaçırılmış sözüne karşın, demek ki istem dışı eğitim vermişler, ondan dolayı kaçırılmışlar'' sözlerini hatırlatması üzerine söz alan sanık Ferzende Abay, ''Telefon görüşmem doğru, ancak ben öğretmenleri çok severim, birçok okuldaki okul aile birliklerine üyeyim. Eğitime önem verdiğim için 3'ü üniversitede olmak üzere 10 çocuğumun hepsini de okutuyorum'' diye yanıtladı.

Sanık avukatları da müvekkillerinin iddia edildiği gibi terör örgütü PKK/KCK adına faaliyetlerde bulunmadığını, BDP adına tamamen yasal parti çalışmaları yaptığını belirterek, 10 çocuğuna bakmak zorunda bulunan müvekkillerinin 3 aylık tutukluluk halinin göz önünde bulundurularak tahliyesine karar verilmesini talep etti.

Verilen aranın ardından sanık Ferzende Abay'ın tutukluluk süresinin göz önüne alınarak tahliyesine karar verildiğini ifade eden Mahkeme Başkanı Kahya, dava dosyasındaki diğer eksikliklerin giderilmesi için duruşmayı ertelediğini bildirdi.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon