ABD: Enerjide İran şart değil
ABD Dışişleri Bakanlığı Avrupa ve Asya İşlerinden Sorumlu Müsteşar Yardımcısı Matthew Bryza, "Doğalgaz boru hatlarının çeşitlendirilmesinin önem taşıdığını, ancak şu anda İran'ı projelere dahil etmenin çıkarlarına olmadığını" söyledi.
8. Uluslararası Petrol ve Doğalgaz Konferansı Sheraton Otel'de düzenlendi. Konferansta konuşan ABD Dışişleri Bakanlığı Avrupa ve Asya İşlerinden Sorumlu Müsteşar Yardımcısı Matthew Bryza, Nabucco ve Türkiye-Yunanistan-İtalya Enterkonnektörü (ITGI) projelerine ABD olarak destek verdiklerine işaret etti.
İran ve Rusya ile enerji ilişkileri
Bryza, konuşmasında, enerjide İran ve Rusya ile ilişkilere de değindi. "Doğalgaz hatlarının çeşitlendirilmesi önemli, ama illaki İran'dan değil" diyen Bryza, ABD Başkanı Barack Obama'nın İran'a yönelik "yumruklarınızı açın" çağrısına rağmen, İran'la ilgili yasal düzenlemelerin ortada olduğunu ve bu düzenlemelere uymak zorunda olduklarını söyledi.
Bryza, İran'da yönetimsel düzeyde bir politika değişikliğine dair sinyal görmediklerini, bu nedenle İran gazını içine alan projelerden bir çıkarlarının olmadığını belirterek, İran'ın politikasını değiştirmesi halinde durumun değişebileceğini ifade etti.
Rusya ile ilişkilerin de yeniden düzenlenmesini istediklerini kaydeden Bryza, ancak bunun, Rusya'nın komşuları üzerindeki baskısını kaldırmasını istemedikleri anlamına gelmediğini vurguladı.
Bryza, Avrupa piyasalarında çeşitlendirme çalışmalarını sürdüreceklerini, Rusya-Ukrayna arasında yaşanan krizin Avrupa ülkeleri için bir ders olduğunu da söyledi.
Rusya'nın elinde karşılıklı iletişim açısından bir fırsatın bulunduğunu, bu ülkenin işbirliği odaklı yaklaşım geliştirmesinin herkesin çıkarına olacağını ifade eden Bryza, Rusya'nın, piyasa ilkelerini dikkate alması halinde Nabucco'ya dahil olmasına itiraz etmediklerini, hatta bunun daha güvenli bir Avrupa ve dünyanın yaratılmasına katkıda bulunacağını belirtti.
Bryza, "Güney Koridoru"nun daha fazla genişlemesi ümidini de dile getirdi.
Ukrayna'nın Ankara Büyükelçisi Sergiy Korsunsky de, tüm Avrupa'yı kapsayacak çok daha fazla enerji ağına ve projeye ihtiyaçlarının olduğunu kaydetti.
Enerji konusundaki sorunların sadece boru hatlarıyla ilgili olmadığına, siyasi ve ideolojik boyutlarının da bulunduğuna dikkati çeken Korsunsky, Nabucco projesinin çok iyi bir proje olduğunu, ancak Kafkas ülkelerinin de dikkate alınması ve Azerbaycan, Gürcistan ve Türkmenistan gibi ülkelerin Rusya'dan bağımsız hale gelmesi gerektiğini belirtti.
Rusya'nın Nabucco'ya gaz temin etmesinin tehlikeli olduğunu savunan Korsunsky, Avrupa'nın enerji konusunda farklı farklı değil, tek bir politika geliştirmesi ve bu politikasına AB üyesi olmayan Türkiye ve Ukrayna ile ilişkilerini de dahil etmesinin yararlı olacağını sözlerine ekledi.
'Türk-Amerikan ilişkileri altın çağını yaşıyor'
Konuşmasının başında Türk-Amerikan ilişkilerine de kısaca değinen Bryza, bu ilişkilerin "altın çağını" yaşadığını, her iki ülkede de ilişkilere olumlu bir yaklaşımın bulunduğunu söyledi.
En Çok Okunan Haberler
- Suriye'yi nasıl terk ettiğinin ayrıntıları ortaya çıktı!
- Petlas'tan o yönetici hakkında açıklama
- Nevşin Mengü hakkında karar
- 3 zincir market şubesi mühürlendi
- Geri dönüş gerçekten 'akın akın' mı?
- Eski futbolcu yeni cumhurbaşkanı oldu
- Fidan'dan 'Suriye Kürtleri' ve 'İsrail' açıklaması
- Müge Anlı'nın eşine yeni görev
- Bakanlık 5 ildeki lahmacuncuları ifşa etti
- AKP’nin tabutu CHP sıralarına kondu