"ABD, Irak'ta etnik kavganın tırmanmasına yol açtı"

Irak eski başbakanı İyad Allavi, ABD'nin Irak politikasına ilişkin açıklamalarda buundu. ABD'nin Irak'ta aşiret esasına dayalı ve Şii, Sünni, Kürt ve Türkmenler'den oluşan dokuyu gözardı ettiğini belirten Allavi, ''ABD, böylece etnik kavganın tırmanmasına yol açtı'' dedi.

Yayınlanma: 05.01.2009 - 19:00
Abone Ol google-news

Irak eski başbakanı İyad Allavi, ABD'nin, işgalden sonra ülkenin dokusuna dikkat etmediğini ve etnik nefretin tırmanmasına yol açtığını savundu.

İşgal sonrasında başbakanlığa getirilen İyad Allavi, Reuters'a verdiği demeçte, ABD'nin Irak'ta aşiret esasına dayalı ve Şii, Sünni, Kürt ve Türkmenler'den oluşan dokuyu gözardı ettiğini, Saddam Hüseyin yönetiminin devrilmesinden sonra bu gruplar arasında parçalanma olduğunu ileri sürerek, ''ABD, böylece etnik kavganın tırmanmasına yol açtı'' dedi.

Allavi, ''Bunun yapılması yanlış bir yoldu. Bunlar, (işgalden) 6 yıl sonra bile ülkede büyük bir vakumun yaşanmasına yol açan gerçek ve korkunç hatalardır'' diye konuştu.

Kendisinin Amerikalılar'a defalarca uyarılarda bulunmasına karşın bu hataların yapıldığını ifade eden Allavi, ABD'nin ''Batı-tipi demokrasiyi körükörüne Irak'a kopyalamaya çalıştığını'', bunun da ''ülkede etnik kökenli kan akmasına ve siyasal bataklığın oluşmasına neden olduğunu'' iddia etti.

Allavi, ''Başkan George Bush'a defalarca, ABD modelinin fotokopisinin uygulanamayacağını söyledim. Bush'a ve (eski İngiltere Başbakanı) Tony Blair'e, Batı modelini, Lübnan modelini, İran modelini Irak'a kopya etmemeleri gerektiğini ısrarla bildirdim'' dedi.

''Irak'ı işgal etmek iyi bir karardı'' diyen Allavi, ''ancak ne yazık ki özgürleştirmeye paralel olarak korkunç hatalar da oldu'' diye konuştu.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler