ABD’de ‘hırsız var’
Erdoğan, Biden görüşmesinde IŞİD’in önü kesilmezse askerin sahaya inmesi benimsendi.
Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, Birleşmiş Milletler Zirvesi için bulunduğu New York’ta IŞİD’e karşı operasyon ve Türkiye’nin rolüne ilişkin son ve en önemli görüşmesini ABD Başkan Yardımcısı Joe Biden’le gerçekleştirdi. Erdoğan ve Biden, IŞİD’e karşı oluşturulacak koalisyon ve atılacak adımları masaya yatırırken, Türkiye’nin ilk aşamada Suriye’de Kürtlere ve rejim muhaliflerine eğitim ve teçhizat desteği yapması öne çıktı.
Biden ile Erdoğan arasındaki görüşme yaklaşık 1 buçuk saat sürdü. Görüşmeden önce ABD Başkanı Barack Obama’nın, Erdoğan’ı Air Force One uçağından telefonla arayarak bir görüşme yaptı. Görüşme sonrası Beyaz Saray’dan yapılan açıklamada, IŞİD’in bölgesel bir tehdit olduğu ve nihayetinde yenilgiye uğratmak için bölgesel bir strateji gerektirdiği konusunda Erdoğan ve Biden’in mutabık kaldığı belirtildi. Açıklamada, Obama’nın “Türk yetkililer ve yerel grupların, BM ile birlikte, sadece bu hafta on binlercesi dahil olmak üzere Türkiye’ye büyük boyutta mülteci akışını üstlenmede sergiledikleri çalışmaları övdüğü bildirildi” ifadesi dikkat çekti. Bu ifade Obama’nın Kürtlere mesajı olarak yorumlandı. Çankaya Köşkü kaynakları ise görüşmede Biden’in Erdoğan’a, “Seçimler ve rehinelerinizi aldığınız için tebrikler eski dostum” ifadesini kullandığını belirtti. Görüşmede Biden’ın Türkiye’nin içinde yer almasını istediği aşamalı plan şöyle özetlendi:
“İlk etapta bölgedeki Kürtlerle Suriye muhalefetinin hem eğitim hem de teçhizat olarak desteklenmesi. Irak ordusunun da aynı şekilde desteklenmesi. Bu yöntemle sonuç alınamaması halinde bölge ülkelerinden oluşacak askerlerin de sahaya girmesi.”
Kosova dersi
Kosova savaşı sırasında 75 gün boyunca hava saldırılarının sürdüğünü anımsatan üst düzey bir Avrupalı diplomat, IŞİD’i sadece havadan vurmanın yeterli olmayacağını ve sonunda karadan da girmenin kaçınılmaz olacağına işaret etti. ABD Genelkurmay Başkanı Martin Dempsey’in de sahaya inmenin gerekli olduğunu dile getirdiğine işaret edilirken, BM’den uçuşa yasak bölge kararının çıkartılamayacağına ve ABD ya da koalisyonun tek taraflı olarak yapacağı ilanın ‘de facto’ (fiili) bir durum yaratabileceğine ancak yasal bir durum yaratmayacağına işaret edildi.
‘Hırsız var’ sloganı
Erdoğan, New York’taki BM temaslarının son gününde Turken Vakfı’nın kendisi için verdiği yemeğe katıldı. Türken Vakfı, Gülen Cemaati’nin ABD’de yıllardır vakıf çatısı altında sürdürdüğü eğitim ve lobi faaliyetlerine alternatif olarak AKP’ye yakın işadamlarınca kuruldu. Yemeği Turken Vakfı ile birlikte Erdoğan’ın oğlu Bilal Erdoğan’ın da yöneticileri arasında bulunduğu TÜRGEV organize etti. Yemeğin düzenlendiği Mandarin Otel’in önünde hem protesto hem de destek gösterilerinin yapılması dikkat çekti. Protestocuların otelin kapısı önünde bulunması, Erdoğan’in giriş kapısını da değiştirmesine neden oldu. Erdoğan, otelin yan kapısından girerek yemeğe katılırken, ünlü taraftar grubu Çarşı ve bir grup protestocu, pankart açıp, “Hırsız var”, “Mustafa Kemal’in askerleriyiz”, “Terörist Erdoğan” “Gaz atsana, yiyorsa atsana” sloganları attı.
En Çok Okunan Haberler
- Suriye'yi nasıl terk ettiğinin ayrıntıları ortaya çıktı!
- Petlas'tan o yönetici hakkında açıklama
- Nevşin Mengü hakkında karar
- 3 zincir market şubesi mühürlendi
- Geri dönüş gerçekten 'akın akın' mı?
- Eski futbolcu yeni cumhurbaşkanı oldu
- Fidan'dan 'Suriye Kürtleri' ve 'İsrail' açıklaması
- Müge Anlı'nın eşine yeni görev
- Bakanlık 5 ildeki lahmacuncuları ifşa etti
- AKP’nin tabutu CHP sıralarına kondu