AB'den "Gülen" yanıtı
AB Komisyonu'nun Genişlemeden Sorumlu Üyesi Stefan Füle, Fethullah Gülen oluşumunun özellikle Almanya'da güç kazanması ve oluşumla ilgili Avrupa çapında bir soruşturma başlatılıp başlatılmayacağıyla ilgili soru önergesine yanıt verdi.
AB Komisyonu'nun Genişlemeden Sorumlu Üyesi Stefan Füle, Avrupa Parlamentosu'nda "Avrupa'daki Fethullah Gülen hareketi soruşturulacak mı?" şeklindeki soru önergesine "insan hakları" temelinde bir yanıt verdi. Füle, "Türkiye'nin insan haklarını tüm vatandaşları için cinsiyet, dini ya da etnik köken, din ya da inanç, engel, yaş ya da cinsel yönelimi ne olursa olsun teminat altına alması gerekir" dedi.
İtalyan vekil 'Fethullah Gülen' hareketini sordu
Avrupa Parlamentosu'nun İtalyan Üyesi Mara Bizzotto "AB'de İslami Gülen hareketinin güçlenmesi" başlıklı bir soru önergesi verdi. Bizzotto önergesinde "İmam Fethullah Gülen önderliğindeki Türk İslami hareketi, başta geniş Türk göçmen cemaati bulunan Üye Devletler olmak üzere AB içindeki varlığını giderek güçlendirmektedir. Hareket sadece Almanya'da en azından 12 okul ve 150 kültür merkezi açtı ve Almanya kökenli birçok Türk şirketine büyük ölçüde finansal destek sağladı. Komisyonun bu gelişmelerden haberi var mı" diye sordu. Bazı önde gelen bilim insanlarının Gülen hareketinin Türkiye'nin gereken her türlü vasıtayla yeniden İslamileştirilmesi şeklinde gizli hedef güttüğünü, bu vasıtalar arasında siyasi muhalefetin baskı altına alınmasının da bulunduğunu söyleyen Bizzotto şöyle devam etti:
"Uluslararası basın Gülen ağının şu anda Türkiye'de gazetecilere yönelik zulümden doğrudan sorumlu olduğunu iddia ediyor. Sözü edilen bilim adamları aynı zamanda hareketin okullarına katılan öğrencilerin çoğunun köktendinci bir İslam vizyonu içine gizlice alındıklarını daha sonra gizli siyasi hedeflerine hizmet etmek için harekete dâhil edildiklerini de söylüyor. Bunların ışığında Komisyon hareketin Avrupa içinde kurulmuş hareketlerine yönelik soruşturma açılması gerektiğine inanıyor mu?"
Füle'nin yanıtı
AB Komisyonu'nun Genişlemeden Sorumlu Üyesi Stefan Füle ise önergeyi şöyle yanıtladı:
"AB'ye katılımını müzakere eden bir ülke olarak Türkiye'nin demokrasi hukukun üstünlüğü, insan hakları ve azınlıkların haklarına saygı göstermesi gerekmektedir.
Söz konusu insan hakları, Avrupa insan Hakları Sözleşmesi ve Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi içtihatlarınca tanımlanan dini özgürlük haklarını, toplanma ve dernekleşme, mülkiyet ya da eğitim özgürlüğünü içermektedir.
Türkiye'nin bu hakları cinsiyet, dini ya da etnik köken, din ya da inanç, engel, yaş ya da cinsel yönelimi ne olursa olsun tüm vatandaşları için teminat altına alması gerekir.
Komisyon Türkiye'nin sicil ve performansını bu çerçevede değerlendirmektedir."
En Çok Okunan Haberler
- Korgeneral Pekin'den çarpıcı yorum
- Suriye'yi nasıl terk ettiğinin ayrıntıları ortaya çıktı!
- Petlas'tan o yönetici hakkında açıklama
- Colani’nin arabası
- 3 zincir market şubesi mühürlendi
- Nevşin Mengü hakkında karar
- Komutanları olumsuz görüş vermedi, görevlerinden oldu
- 148 bin metrekarelik alan daha!
- Geri dönüş gerçekten 'akın akın' mı?
- Bakanlık 5 ildeki lahmacuncuları ifşa etti