AB'den Mavi Marmara uyarısı
AB'nin Genişlemeden Sorumlu Üyesi Stefan Füle, Mavi Marmara'ya yapılan saldırının birinci yıldönümünde Avrupa Parlamentosu'nda "Gazze'ye ikinci filo konusunda ne düşünüyorsunuz" sorusunu da içeren soru önergelerini yanıtladı.
AB Komisyonu'nun Genişlemeden Sorumlu Üyesi Stefan Füle, Gazze'ye yardım malzemelerini teslim etmek isteyen herkesin bunu var olan kanallar aracılığıyla yapması, kargoların denetlenebilmesi ve Gazze'ye kara geçişleri üzerinden nakledilmesi gerektiğini savundu. AB'nin Gazze'ye yardım konusunda "gereksiz meydan okumalara" karşı olduğunu dile getiren Füle, "İsrail'in imha edilmesi" çağrılarını "iğrenç" bulduklarını bildirdi.
Füle, Mavi Marmara saldırısının birinci yıldönümünde Avrupa Parlamentosu'nda verilen, Mavi Marmara heyetinin İran ziyareti ve ikinci bir deniz filosunun yola çıkma olasılığı dâhil çeşitli soruları içeren soru önergelerini yanıtladı. Avrupa Parlamentosu Hollanda kökenli ve "Bağımsız" üyelerinden Daniel van der Stoep ve Barry Madlener'in "Ahmedinecad inatçı savaş kışkırtıcısı: 'İsrail'in imhası' Özgürlük Filosu'nun hedefi" konulu soru önergelerine yanıt geldi. Stoep ve Madlener önergelerinde "Özgürlük Filosu" olarak adlandırılan ve geçen yıl mayıs ayında Gazze'ye denizden yol alan filonun bir parçası olan Mavi Marmara yolcularından oluşan bir heyetin İran Cumhurbaşkanı Ahmedinecad'ı ziyaret ettiğini anımsattı.
Hollandalıların önergelileri
Heyetin ziyaretinde İslam Devrimi'ni kutladığını belirten vekiller önergelerinde şöyle dediler:
"Ziyarette Mavi Marmara güvertesinde ölen dokuz Türk İslamcısı da onurlandırıldı. 'Kutlama' 'Allahu ekber, zaman İsrail'i yıkma zamanı' gibi savaşçı haykırışların hakimiyetinde geçti. Ayrıca Ahmedinecad 'İsrail ve Amerikasız bir Orta Doğu elimizin ucunda' dedi. Orada hazır bulunan İran Ayetullah'ı Ali Hamaney de Yahudilerin en büyük şeytan ve en büyük düşman olduğunu vurguladı, Mavi Marmara heyetini 'Özgürlük Filosu' formunda İslami cihada katıldıkları için övdü. Mavi Marmara heyetine göre, İsrail'in imhası Özgürlük Filosu'nun nihai amacıydı.
1.Komisyon 'Türk Mavi Marmara heyeti İran'da: Bugün burada İsrail ve Amerikasız bir Orta Doğu inşa etme kararlılığı ve özlemiyle buradayız' başlıklı haberleri biliyor mu?
2.Komisyon açıkça İsrail'in yıkılması çağrısında bulunan Türk Mavi Marmara heyetini ve İran Cumhurbaşkanı Ahmedinecad'ı kınadı mı? Kınamadıysa neden kınamadı?
3.Komisyon Türk Mavi Marmara heyeti ve İran Cumhurbaşkanı Almedinecad'ın inatçı savaş kışkırtıcıları olduğu noktasında mutabık mı, mutabık değilse neden?
4.Komisyon, Gazze'ye giden filonun herhangi bir barışçıl amaca hizmet etmediği, aksine İsrail'in imhası arayışında olan İslami teröristlerin sızmasına bağlı olarak sadece savaşçı niyetle hareket etmiş olduğu şimdiden tescillenen 'Özgürlük Filosu'na bundan böyle 'Savaş Filosu' diyecek mi?
5.Komisyon gelecekte herhangi bir ikinci filoya karşı çıkacak mı?
6.Komisyon İsrail yanlısı bir politikayı açıkça kabul edecek mi ve bu bağlamda uygulanabilir olduğu yerlerde İsrail'e, İslami cihada karşı mücadelede yardımcı olacak mı?"
AB "gereksiz meydan kumalar" istemiyor
AB Komisyonu'nun Genişlemeden Sorumlu Üyesi Stefan Füle ise önergelere yanıtında, Komisyon'un 31 Mayıs 2010 tarihinde yaşanan filo olayını ve sonrasında, Türk-İsrail ilişkileri üzerinde yaptığı etkileri dâhil gelişmeleri izlediğini bildirdi. Füle şöyle dedi:
"AB, filo üyeleri arasında çok sayıda kurban verilmesine neden olan şiddet kullanımını kınamış ve bu olaylarla etrafındaki koşullar hakkında acil, tam ve tarafsız bir soruşturma talep etmiştir. Birleşmiş Milletler (BM) İnsan Hakları Konseyi ve Yüksek Seviyeli Oturum harekete geçmiş, ancak Oturum henüz bir karara varmamıştır. AB'nin de dâhil bulunduğu Quartet'in 2010 haziran ayında ifade ettiği gibi, yardım malzemelerini teslim etmek isteyen herkes bunu var olan kanallar aracılığıyla yapmalı, kargolar teftiş edilebilmeli ve Gazze'ye kara geçişleri üzerinden nakledilmelidir.
Quartet'e göre gereksiz meydan okumaya ihtiyaç yok ve tüm taraflar Gazze halkının ihtiyaçlarını karşılamak konusunda sorumlu hareket etmeli. Bu AB'nin pozisyonu olarak devam ediyor ve Komisyon bu konuda gelişmeleri çok yakından izliyor." Quartet, Ortadoğu'da yaşanan sorunlara dengeli uluslararası çözümler ortaya koymak amacıyla ABD, Rusya, AB ve BM tarafından oluşturuldu.
İsrail'in imha çağrısı iğrenç
Stefan Füle AB Komisyonu'nun şiddet ve tahrik edici retoriğin kullanımını kınadığını ve İsrail'in imha edilmesi çağrılarını özellikle "iğrenç" olarak değerlendirdiğini bildirdi. Füle, "Komisyon aksine Orta Doğu bölgesi ve başka yerlerde diyalog, işbirliği ve iyi komşuluk ilişkilerini desteklemektedir. Bu herkesin yararına olacak bölgesel istikrar, güvenlik ve refahı sağlamanın en iyi yoludur" dedi.
En Çok Okunan Haberler
- Suriye'yi nasıl terk ettiğinin ayrıntıları ortaya çıktı!
- Petlas'tan o yönetici hakkında açıklama
- Nevşin Mengü hakkında karar
- 3 zincir market şubesi mühürlendi
- Geri dönüş gerçekten 'akın akın' mı?
- Eski futbolcu yeni cumhurbaşkanı oldu
- Fidan'dan 'Suriye Kürtleri' ve 'İsrail' açıklaması
- AKP’nin tabutu CHP sıralarına kondu
- Müge Anlı'nın eşine yeni görev
- Bakanlık 5 ildeki lahmacuncuları ifşa etti