"Açılım devlet projesi"

Başbakan Tayyip Erdoğan, "Açılım süreci konusunda herkesin taşları eteğinden dökülüyor, kiminin de paçalarından dökülüyor. Biz bunun bir devlet projesi olduğunu, muhatabının 72 milyon vatandaşın olduğunu söyledik. Sözü olan herkesin bu sürece katkı vermesini ifade ettik" diye konuştu.

Abone Ol google-news
Yayınlanma: 06.12.2009 - 10:35

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, ABD ziyareti öncesinde İstanbul Atatürk Hava Limanı'nda hareketinden önce yaptığı açıklamada, Afganistan'a asker gönderilmesi konusunda şu değerlendirmelerde bulundu:
"Bunun dışında Afgan ordusuna eğitim verebiliriz. Silahlı kuvvetlerimiz talep gelmeden 700 civarında olan asker sayımızı bin 750 civarına çıkardık. Şu anda biz orada yapabileceğimiz yapıyoruz. Bunun dışında 'ne olur?' diyecek olursanız Afgan ordusuna eğitim verme imkânımız var onu yapabiliriz.

Silahlı kuvvetlerimiz buna hazır aynı şekilde emniyet teşkilatımız da buna hazır. Altyapı konusunda orada çok önemli çalışmalarımız oldu. Şu ana kadar 150 milyon dolarlık yatırımımız var. Bütün bunlar Afgan halkı ile tarihten gelen yakınlığımızın geleceğe taşınması ile ilgili olarak atılmış adımlardır."

 

"Doğmamış çocuğa don biçilmez"

Erdoğan, ABD Başkanı Barack Obama'nın davetlisi olarak ABD'ye hareketi öncesinde gazetecilerin sorularını yanıtlarken DTP'nin kapatılması davasıyla ilgili olarak "Kararı Anayasa Mahkemesi verecek. Verilecek karar ülkemiz için hayırlı olur. Sine-i millet hiçbir siyasinin tasarrufu altında değildir. O halkımıza ait olan bir tasarruftur" değerlendirmesinde bulundu.

Erdoğan, CHP lideri Deniz Baykal'ın emekli kuvvet komutanların Ergenekon soruşturmasında sorgulanmasına dair açıklamalarıyla ilgili olarak da, şöyle konuştu:
"Yargı süreci üzerinde Baykal çok rahat tasarruflarda bulunabiliyor. Yargıyı kendi haline bırakalım, bu tasarrufu yargı yapsın. Anayasa'nın belirleyici hükümleri var. Buna rağmen kalkıp yine açıklama yapıyor, bunları çirkin buluyorum. Kuvvetler ayrılığı prensibinin egemen olduğu bir toplumda yargı erkine müdahale olarak görüyorum."

Erdoğan, demokratik açılıma ilişkin bir soruyu yanıtlarken de, "Açılım süreci konusunda herkesin taşları eteğinden dökülüyor, kiminin de paçalarından dökülüyor. Biz bunun bir devlet projesi olduğunu, muhatabının 72 milyon vatandaşın olduğunu söyledik. Sözü olan herkesin bu sürece katkı vermesini ifade ettik" diye konuştu.


ABD ve Meksika gezisi programı

Başbakan Erdoğan, ABD ye hareketinden önce İstanbul Atatürk Havalimanı'nda yaptığı açıklamada ABD ve Meksika'ya yapacağı resmi gezi hakkında bilgi de verdi.

Erdoğan, beraberindeki heyetle birlikte önce ABD'ye ardından da Meksika'ya gideceğini belirterek, ABD Başkanı Obama ile önce kısıtlı katılımlı bir görüşmesi olacağını, daha sonra çalışma yemeğinde bir arada olacaklarını bildirdi. Erdoğan, bu görüşme sonrasında ABD Kongresi'nin önde gelen üyeleriyle de görüşmeyi planladıklarını da bildirdi.

Washington'da yapacağı temaslarda Türkiye ve ABD arasındaki ikili ilişkilerin geleceğine yönelik görüş alışverişinde de bulunacaklarını belirten Erdoğan, iki ülkenin ortak gündeminde yer alan ve yakın işbirliği sürdürülen bölgesel ve uluslararası konularda, uluslararası birlikte yürütülen çalışmalar ve iki ülkenin stratejik ortaklığı gereği olarak atılan adımların görüşüleceğini ifade etti. Erdoğan, şöyle devam etti:
"Öncelikle orta gündemimizde yer alan ve yakın işbirliği sürdürdüğümüz Irak, Afganistan, Pakistan, Orta Doğu, Doğu Akdeniz, Balkanlar ve Kafkasları kapsayan geniş coğrafyadaki gelişmelerle, terörizmle mücadele, kitle imha silahlarının yayılmasının önlenmesi, küresel mali kriz, iklim değişikliği ve enerji arz güvenliği gibi çeşitli güncel konularda görüş teatisinde bulunacağız. Ziyaret sırasında yapacağım görüşmelerde Alman Marshall Vakfı, Johns Hopkins Üniversitesi ve Siyaset, Ekonomi, Toplum Araştırmaları Vakfı gibi kuruluşlarda yapacağım konuşmalarda ve medya ile temaslarımda ülkemizin dış politikasına yönelik temel mesajlarımız nelerdir bunları vermeye gayret edeceğiz.

ABD'de de yeni yönetimin göreve gelmesinden kısa bir süre sonra Başkan Obama'nın ülkemize yaptığı ilk deniz aşırı ikili ziyaretinin ardından çeşitli düzeylerde yapılan temaslarda Türkiye ve ABD ilişkilerinde önemli bir ivme yakalanmıştır. Ziyaretim, bu ivmenin sürdürülmesi ve iki ülke ilişkilerinin daha da güçlendirilmesi, Türkiye-ABD iş birliğinin geliştirilerek çeşitlendirilmesi örnek bir düzeyde olan siyasi ve askeri iş birliğimizin atılacak bazı somut adımlarla iktisadi ve ticari ilişkilerimize yansıtılması açısından faydalı ve zamanlı olacağı kanaatindeyim."

Meksika ziyareti

Washington'daki programının ardından Meksika Cumhurbaşkanı Felipe Calderon'un davetlisi olarak 8-10 Aralık 2009 tarihlerinde Meksika'yı ziyaret edeceğini hatırlatan Erdoğan, yaklaşık 10 yıldan sonra bu ülkeyle Başbakan düzeyinde gerçekleşecek ilk ziyareti oluşturacak bu ziyaret çerçevesinde 9 Aralık Çarşamba günü Meksika Cumhurbaşkanı ve Senato Başkanı ile ayrı ayrı görüşeceğini dile getirdi.
Erdoğan ayrıca, Meksika Üniversitesi'nde ve Meksika Ticaret ve Sanayi Odası'nın düzenleyeceği ayrı bir etkinlikte Meksika'nın önde gelenlerine hitap etme imkanı olacağını kaydetti.

Meksika temaslarında iki ülkenin ortak gündeminde yer alan bölgesel meseleler, G-20, BM Güvenlik Konseyi ve OECD çerçevesindeki iş birlikleri, ekonomik ve ticari ilişkilerin geliştirilmesi, uyuşturucu ve organize suçlarla mücadele, enerji arz güvenliği gibi çeşitli konularda görüş alışverişinde bulunacaklarını ifade eden Erdoğan, şunları ifade etti:
"Meksika ziyaretim Latin Amerika ile ilişkileri geliştirmek üzere hayata geçirdiğimiz ve Latin Amerika ve Karayipler bölgesine açılım stratejimiz kapsamında önümüzdeki dönemde gerçekleştirmeyi öngördüğüm temasların ilk durağı olacaktır. Bu ziyaret sırasındaki temaslarımda coğrafi uzaklığa rağmen birçok benzerlikler ve işbirliği imkanları bulunan Türkiye ve Meksika arasındaki ilişkilerin geliştirilmesi hususunu özellikle ele almayı düşünüyoruz"


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler