Açlık grevine polis müdahalesi

Anadilde savunma hakkı ve terör örgütü PKK lideri Abdullah Öcalan'ın tecrit koşullarının kaldırılması istemiyle cezaevlerinde başlatılan açlık grevlerine dikkat çekmek için Bakırköy Kadın Kapalı Cezaevi önünde toplanarak 3 günlük dönüşümlü açlık grevi yapmak isteyen BDP İstanbul İl Kadın Meclisi üyelerine polis bugün de tazyikli su ve gaz bombaları ile müdahale etti. Olaylarda çok sayıda kişi gözaltına alınırken, BDP İstanbul İl Eş Başkanı Asiye Kolçak’ın da aralarında olduğu çok sayıda kişi de yaralandı.

Yayınlanma: 24.10.2012 - 15:21
Abone Ol google-news

Aralarında BDP’li milletvekili Sebahat Tuncel, sanatçı Ferhat Tunç’un bulunduğu yaklaşık 200 kişilik grup cezaevlerindeki açlık grevine dikkat çekmek için Bakırköy Kadın ve Çocuk Tutukevi önünde toplanmak istedi.

Çevik kuvvet polisi, barikat kurarak cezaevi yolunu kesti ve gruba izin vermedi. BDP İstanbul İl Eşbaşkanı Başkanı Asiye Koçak, açlık grevinde kritik sürece girildiğini söyledi. Kolçak, “İçişleri Bakanlığı’nın yazılı kararı olmamasına karşın emniyet keyfi tutumla yaptığımız bütün demokratik eylemleri bastırmaya çalışılıyor. Faşizan saldırıları kınıyoruz. Yarın yaşanacak olası ölümlerden sessiz olan herkes sorumludur. Vicdan sahibi olduğunu düşündüğgümüz kesimlerin bu ölümleri durdurmaya çağırıyoruz” dedi.

Açıklamanın ardından grup kısa oturma eylemi yaptı. Polis grubun eylemine son vermesini istedi. Eylemin sonlanmaması üzerine polis, grubun üzerine tayzikli su sıktı ve gaz bombaları ile müdahele etti. Taş atarak karşılık veren göstericiler ile polis arasında çatışmalar yaşandı. Polisin attığı gaz bombalarının bir kısmı, cezaevinin karşısında Çocuk Esirgeme Yurdu’nun bahçesine düştü. Çatışmalar, Şirinevler yönüne doğru yayılırken, E-5 karayolunda trafik çatışma nedeniyle tıkandı. D-100 Karayolu’nda polis-gösterici kovalamacası sırasında yoldan araçlarıyla geçen ve otobüslerin içinde bulunan yolcularda biber gazından etkilendi, metrobüs seferleri de kısa süreliğine durdu. Olayların ardından Sebahat Tuncel ve parti meclisi üyelerinin de aralarında bulunduğu bir grup cezaevi önüne giderek oturma eylemi başlattı. Bir başka grubun ise açlık grevini BDP Bahçelievler ilçe örgütünde başlattığı kaydedildi. 

B1 vitamini verilmeli

Cezaevleri İzleme Koordinasyonu üyeleri de cezaevlerinde süren açlık grevlerine ilişkin yaptığı incelemenin ardından bugün Cezayir Restoran’da bir basın toplantısı düzenledi.

İnsan Hakları Derneği İstanbul Şubesi Başkanı Ümit Efe, 60 cezaevinde 600’ün üzerinde tutuklunun açlık grevini sürdürdüğü ve her hafta yeni katılımların olduğu belirtilerek, “Cezaevi yönetimleri açlık grevcilerini yalnızlaştırma ve onları tecrit altında tutma gibi uygulamalara başvurmamalı, yaklaşan bayram tatili öncesi ivedi olarak sağlıklı içme suyu, tuz, şeker ve yaşamsal önemi olan B1vitaminini mutlaka temin etmeli ve isteyen grevcilere ulaştırmalıdır” denildi. 

İstanbul Tabip Odası’dan Dr. Nevin Küçükçallı da tabip odalarının cezaevlerinde grevcileri ziyaret ve muayene etme taleplerine yanıt verilmediğini belirtti. Küçükçallı, Bakırköy Kadın Kapalı Cezaevi’ndeki hekimin izne ayrıldığını ve mahkumların acil bir ihtiyacının olması durumunda cezaevinde hiç hekim bulunmadığının altını çizerek, tabip odası olarak her türlü yardıma hazır olduklarını söyledi.

Fotoğraf: Sibel Bahçetepe


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler