Adli tıp DNA delillerini etiketleyecek

Amerikalı bilim adamları, adli tıpta DNA delillerinden yararlanılmasının önünde en büyük zorluk olan delillerin korunması sorununa çözüm buldu.

Adli tıp DNA delillerini etiketleyecek
Abone Ol google-news
Yayınlanma: 05.05.2013 - 10:47

Laboratuvarlarda dosyalanmış örneklerin kirlenmesini önlemek amacıyla bir çok protokoller geliştirilmiş olmasına karşın, suç mahallinden alınan DNA örneklerinin, yanlışlıkla kişilerden alınan DNA örneğiymiş gibi etiketlenmesi durumunda bunu belirlemek mümkün olamıyordu.

Biyoloji Profesörü Greg Hampikian başkanlığındaki ABD'deki Boise Üniversitesi'nden bilim adamları, bazı özel DNA dizilimlerini kullanarak bu sorunun çözülebileceğini gösterdi. Araştırmacılar, varlığı 2007'de ortaya çıkarılan, muhtemelen hayat barındırmaya engelleyici olmaları nedeniyle doğada bulunmayan nullomer oligonükleotitler adı verilen bazı özel DNA dizilimleri yardımıyla bu soruna çözüm getirmeyi başardı.

Hampikian ve arkadaşları nullomerlerle kaplı filtre kağıtlarına, bıçak ağzı ve kahve fincanından elde edilen DNA örneklerini yerleştirdikten sonra, filtre kağıtlarındaki nullomerlerin, orijinal DNA profilinin tahlil edilmesini engellemeden, örneklerin etkisinin 100 bin kez zayıflatıldığı hallerde bile belirlenebildiğini gösterdi.

Araştırmacılar, kişilerden alınan DNA örneklerinin saklandığı FTA kağıtlarının, bir çeşit etiketleyici barkod görevi görecek nullomerlerle kaplanması durumunda, bu örneklerin suç mahallinden alınan DNA örnekleriyle karışmasının önlenebileceğine işaret etti. Eskiden tüm DNA örnekleri aynı FTA kağıtlarında saklanıyordu.

Bu durumda, kişilerden alınan DNA örneklerinin nullomerlerle işaretlenmiş olması nedeniyle bu örneklerin kötü niyetli kişilerce suç mahalline yerleştirilmesi halinde bile örneğin suç mahalli örneği olmadığı anlaşılabilecek.

Söz konusu araştırma Journal of Froensic and Legal Medicine adlı bilimsel dergide yayımlandı.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler