Afallatan bir ‘U’ dönüşü
Erdoğan ve Davutoğlu’nun sözlerinin aksine Kobani’ye koridor açılması ‘boyun eğme’ diye yorumlandı.
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Başbakan Ahmet Davutoğlu’nun son çıkışlarına karşın, ABD yönetiminin Kobani’yi savunan Kürtlere silah sevkıyatı dünyada yankılandı. Özellikle Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu’nun “peşmergeye koridor açtıklarını” duyurması, “Türkiye’nin ABD’ye boyun eğdiğine” yoruluyor. İngiliz medyasının önde gelen gazetelerinden Financial Times, Türkiye’nin açıkça “Amerikan baskısı altında afallatan bir ‘U’ dönüşü yaptığını” yazarken, Independent Erdoğan’ın ABD’den “Esad garantisi almamış olması durumunda kaybedenin Türkiye olacağını” belirtti.
‘Evet demeyiz’
Financial Times “Erdoğan’ın koridor çarkı: Afallatan bir ‘U’ dönüşü” başlıklı haberinde “Türkiye ABD’nin baskısına boyun eğdi, Kürt savaşçıların Suriye’deki Kürt kenti Kobani’nin yardımına koşabilmeleri için topraklarını açtı” vurgusu yapıldı. Gazete, ABD uçaklarının Kobani’ye havadan
silah ve mühimmat sevkıyatını aktarırken, iki gün önce PKK ile PYD’yi “terörist” diye nitelemiş Erdoğan’ın “Bir terör örgütüne kalkıp da bize dost olan NATO’da beraber olduğumuz Amerika’nın böyle bir desteği, açıktan açığa söyleyerek bizden ‘Evet’ ifadesini, yaklaşımını beklemesi çok çok yanlış olur, böyle bir şeye de biz ‘Evet’ diyemeyiz” sözlerini anımsattı. ABD’den silah sevkıyatının doğrulanması ve devam edeceğinin belirtilmesinin ardından da Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu’nun “Peşmergelerin Kobani’ye geçmesi için yardım ediyoruz” açıklamasına
dikkat çekildi. Türkiye’nin tutumundaki 180 derecelik değişikliğin Obama ile Erdoğan, Kerry ile Davutoğlu arasındaki telefon görüşmesinden hemen sonra geldiği vurgulandı.
The Independent ise Ortadoğu uzmanı muhabiri Patrick Cockburn’ün yazısına yer verdi. Makalede Obama’nın IŞİD’i zayıflatıp yok etmekte kararlı olduğu, aksinin “küçük düşürücü olacağı” belirtildi. Yazıda, üst düzey bir ABD’li yetkiliye atfen, “Kürtlerin silahlarının bittiği ve ve askeri mühimmatın azaldığı” bilgisinin ulaşmasıyla “acil silah yardımı yapılması gerektiğine karar verildiği” de aktarıldı. Bunun ise ABD’nin Türkiye tarafından “terörist” görülen bir yapılanmaya silah yardımının politikalarında radikal bir değişime işaret ettiğine vurgu yapıldı.
Ankara’nın Barzani yönetimi üzerinden koridor açmasının daha kolay olduğuna dikkat çekilirken, bu işten PKK’denziyade Kürdistan Bölgesel Yönetimi’nin kazançlı çıkacağı da vurgulandı. Yazıda
Türkiye hükümetinin IŞİD’in Kobani’ye saldırmasında “gizli işbirlikçiliği” olduğu iddia edilirken bu durumun Türkiye’deki Kürtleri çok öfkelendirdiği ve Suriyeli Kürtleri zayıflatma planının da başarısız olduğu da belirtildi.
Esad garantisi yoksa...
AKP’nin kullandığı diplomatik lisana rağmen ABD’nin “sabrını taşırdığını” yazan Cockburn, “Erdoğan Esad’ın devrilmesi konusunda ABD’den bir güvence almadıysa, Suriye krizinin son aşamasının kaybedeni demektir” yorumunu yaptı.
En Çok Okunan Haberler
- Suriye'yi nasıl terk ettiğinin ayrıntıları ortaya çıktı!
- Petlas'tan o yönetici hakkında açıklama
- Nevşin Mengü hakkında karar
- 3 zincir market şubesi mühürlendi
- Colani'den İsrail hakkında ilk açıklama
- Eski futbolcu yeni cumhurbaşkanı oldu
- Geri dönüş gerçekten 'akın akın' mı?
- Fidan'dan 'Suriye Kürtleri' ve 'İsrail' açıklaması
- AKP’nin tabutu CHP sıralarına kondu
- MHP'den 'asgari ücret' önerisi