Afrin krizi için en önemli gün: ABD bir yol arıyor

Cumhurbaşkanı Erdoğan, bugün ilişkilerin gergin olduğu ABD’nin Dışişleri Bakanı Tillerson’la bir araya gelecek. Görüşmede Türkiye’nin Afrin harekâtı ele alınacak. Tillerson, ziyareti öncesi Ankara ile çalışmaya devam etmek için bir yol bulmaları gerektiğini söyledi.

Afrin krizi için en önemli gün: ABD bir yol arıyor
Abone Ol google-news
Yayınlanma: 14.02.2018 - 23:14

Ankara’nın bugün ve yarın ağırlayacağı iki konuk, sarsıntılar içindeki Türk dış politikasında belirleyici olacak. Avrupa Konseyi Genel Sekreteri Jagland ve ABD Dışişleri Bakanı Rex Tillerson’ın Cumhurbaşkanı Erdoğan ile bugün ve yarın yapacakları görüşmeler kritik önem taşıyor. ABD ile hem Suriye özelinde hem de ikili ilişkilerde yaşanan sorunların ele alınacağı görüşmelerde, iki NATO müttefiğinin kısa vadede sorunları nasıl aşabileceği ele alınacak. Jagland ise Erdoğan’ın yanı sıra Adalet, AB, Dışişleri Bakanları, Anayasa Mahkemesi ve TBMM Başkanı ile de biraraya gelecek; Batı değerlerinin temelini oluşturan Avrupa Konseyi’nin bütçesinde Türkiye’nin son kararı sonrasında yaşanan tıkanıklığı aşmaya çalışacak.

Masadaki konular

Ortadoğu turundaki Tillerson, Ankara ile aynı yönde çalışmaya devam etmek için bir yol bulmaları gerektiğini ve Türkiye’ye yönelik tehditleri azaltmak için nasıl işbirliği yapılacağını görüşmeyi umduğunu ifade etti. Tillerson, Ürdün ziyaretinde yaptığı açıklamada ABD’nin birkaç aydır devam etmekte olan oldukça iyi bir Ortadoğu barış planını olduğunu söyledi. Tillerson daha önce de sınırda bir güvenli bölge oluşturmayı önermişti. Tillerson ile görüşmelerde, ABD’nin Türk vatandaşlarına yönelik vize yaptırımını kaldırmasının ardından 3’ncü konsolosluk çalışanının da ev hapsine alınması ve Türk hukukuna yönelik çekincelerini de dile getirmesi bekleniyor. Tillerson’ın ziyareti öncesinde ise ABD Savunma Bakanı Mattis, NATO toplantısı sırasında Türk muhatabı Nurettin Canikli ile biraraya geldi. Mattis, Roma’dan Brüksel’e geçerken ise iki tarafın da açıklamalarını mantıklı şekilde sunduğunu ve Türkiye’nin güvenlik sorunlarını anladığını belirtti. IŞİDin tamamen temizlenmediğine işaret Mattis, IŞİD ile mücadelenin sürmesi gerektiğine işaret etti.

Jagland’ın aklı bütçede

Türkiye’deki hukuki sorunlarda gözlerin çevrildiği Avrupa Konseyi’nin Genel Sekreteri Jagland ise son dönemde bütçe kısıntıları nedeniyle yaşanan sorunları aşmaya çalışıyor. Jagland’ın bu çerçevede Ankara’da da Türkiye’nin büyük donör olarak 20 milyon Avro’yu Konsey’e vermekten vazgeçmesinin ardından Konsey’de yaşanan sorunları ele alması bekleniyor. Türkiye ve Rusya’nın Konsey’e yönelik maddi kısıtlamaları birçok proje, inşaat ve işe alım süreçlerinin de kesintiye uğramasına neden oldu. Jagland ayrıca Adalet Bakanı, AB Bakanı, Dışişleri Bakanı, AYM Başkanı, muhalefet parti temsilcileriyle görüşecek.

ABD, muhaliflere 1 yıl tanıdı

ABD Ulusal İstihbarat Direktörü (DNI) Daniel Coats tarafından ABD Kongresi’ne sunulan “ABD İstihbarat Topluluğunun Dünya Genelinde Tehditler Değerlendirmesi” raporunda YPG’nin “PKK’nın Suriye’deki milis gücü olduğu” belirtilirken, Suriyeli muhaliflerin Esad’a karşı 1 yıl savaşacak gücü kaldığına işaret edildi. İşte o rapordaki Türkiye ile ilgili başlıklar: 

* Türkiye’nin, IŞİD’e karşı ABD ile işbirliğine devam etmesi bekleniyor ama Kürtlerin bölgesel heveslerine engel olmak dış politikasının önceliği olacak. 

* Erdoğan, ikili ilişkilerde ve bölgesel hedeflerdeki işbirliğinde kutuplaşmacı söylemi benimser. 

* YPG, PKK’nın Suriye’deki milisleri, bir çeşit özerklik arayacak fakat Rusya, İran ve Türkiye’den dirençle karşılaşacak.

* Suriye muhalefeti, Esad’ı deviremez veya artan dezavantajı yenemez.

* Muhalifler, muhtemelen kaynaklarını 1 yıl daha çatışmak için kullanacak.

* İç politikayı şekillendirmeye yönelik devletlerin çabaları son 10 yılda arttı. Freedom House raporuna göre 30 ülke, sosyal medyayı hükümet görüşlerini yaymak için kullanıyor. Bunların içerisinde Türkiye de var.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon