Ahmedinejad'tan Obama'ya rest

İran Cumhurbaşkanı Mahmud Ahmedinejad, Batılı ülkelerin seçimlere ilişkin sözlerini eleştirerek, içişlerine karışılmaması çağrısında bulundu. ABD Başkanı Barack Obama için "içişlerimize karışmasın" uyarısında bulunan Ahmedinejad, "Batılı ülkeler, gözlerini açıp dünyadaki değişimi görsünler" dedi.

Yayınlanma: 25.06.2009 - 08:25
Abone Ol google-news

İran Cumhurbaşkanı Mahmud Ahmedinejad, ülkenin güneyindeki Asaluye'de bir petrokimya tesisinin açılışında yaptığı konuşmada, seçimden sonraki süreci ve Batılı ülkelerin seçimlere ilişkin açıklamalarını değerlendirdi.

İran halkını seçimlere gösterdiği büyük ilgiden dolayı öven ve seçim başarısının 70 milyona ait olduğunu belirten Ahmedinejad, seçim sonuçlarını sorgulayan Batılı ülkeleri eleştirdi. Ahmedinejad, Batı'ya hitaben, ''Dünyaya hükmetme dönemi artık geride kaldı. Batılı ülkeler, gözlerini açıp dünyadaki değişimi görsünler. Herkes için barış, kalkınma ve adalet isteyen İran, her şart için kendisini hazırlamış durumda'' dedi.

''Yaptıkları herkesçe bilinen ve dünyada yüzleri olmayan İngiltere ve diğer bazı Avrupa ülkelerinden bir beklentimiz yok'' diyen Ahmedinejad, Batılı hükümetlere atfen, ''Onların kendi halkları nezdinde bile yüzleri yok ve geri kalmış bir avuç azınlıklar. Ülkelerini ve halklarını idare edemiyorlar, kendi cinayetlerini örtbas etmek için bu sözleri söylüyorlar'' diye konuştu.

Ahmedinejad, ''Batılılar yalan propagandalarıyla İran halkının iktidarını ortadan kaldırmayı hayal ediyordu. Ancak bundan sonra onlarla başka bir açıdan konuşacağız. Tabii bu yine adalet ve diyalog esasına göre olacak'' ifadesini kullandı.

Özgürlüğün İran'da gerçek anlamını bulduğunu savunan Ahmedinejad, ''Batılı ülkelerde neler oluyor, ABD ve Avrupa'da halka dayanmayan demokrasiler de neyin nesi? Biliyorsunuz ki Batı'da halkın seçim gücü yok, iki ila üç partiyle sınırlandırılmışlar. Halkın kendi kaderini belirlemede ve siyasi alanda kayda değer etkisi yok'' dedi.

 

"Obama, o sözleri söylemekle yanlış yaptı"

ABD Başkanı Barack Obama'nın seçim sonrasındaki gelişmeler hakkındaki sözlerine ilişkin olarak da Ahmedinejad, "Sayın Obama, o sözleri söylemekle yanlış yaptı. Obama'ya soruyoruz, niçin bu tuzağa düştünüz, söylediklerinizi sizden önce Bush da söylüyordu. Bu, nasıl bir tarz ki İran halkıyla konuşuyorsunuz. Onlar 70 milyonun karşılarında olduklarını bilmiyorlar" ifadesini kullandı.

''İran halkı, bütün bu konuşmaları görüyor ve dinliyor, sırası geldiğinde kararını verecek'' diyen Ahmedinejad, Obama'ya hitaben şunları söyledi:
''Siz bu edebiyatla mı İran halkıyla diyalog kurmak istiyorsunuz. Eğer tutumunuz buysa, diyalog için geriye ne kalıyor ki. Bu sözleriniz, halkın sizi Bush gibi görmekten başka hiçbir derdinize derman olmayacak. İran'ın içişlerine karışmaktan çekinin ve bir şekilde pişman olduğunuzu belirtin ki İran halkı bundan haberdar olsun. İran halkı gerçek değişimi olumlu karşılayacaktır.''

Obama'nın yolun başında olduğunu ve tecrübe edinmeye çalıştığını belirten Ahmedinejad, Bush döneminde yaşananların Obama zamanında da yaşanmasını istemediklerini kaydetti.

Halkın, adalet ve kalkınmaya oy verdiğini, yüksek katılımın Batılı ülkeleri rahatsız ettiğini belirten Ahmedinejad, Batılı ülkelerin bu yüzden İran halkının seçimdeki başarısını sorguladığını ifade etti.

İran yönetimi, cumhurbaşkanlığı seçiminden sonra ülkede başlayan protesto gösterilierinin arkasında İngiltere ve ABD'nin olduğunu ileri sürüyor. Ancak Londra ve Washington yönetimleri iddiayı reddediyor.

Ahmedinejad geçen haftada bütün ülkelere aynı uyarıda bulunmuş fakat isim vermemişti. Obama'da Ahmedinejad'a cevap niteliği taşıyan "günah keçisi olmaya niyetim yok" açıklamasını yapmıştı.

Obama ayrıca, İran'ın iç işlerine müdahale etmediğini, ABD'nin eylemleri kışkırttığı iddialarının da "yalan ve saçma olduğunu" söylemiş, İran halkı geleceğini belirlerken onlara karşı "adaletsiz yöntemler kullanılmasını" kınadığını kaydetmişti.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler