AİHM'den Atina'ya ret

Trakya İskeçe Türk Birliği'nin açtığı davada mahkûm edilen Yunanistan'ın itirazı da geri çevrildi. İskeçe Türk Birliği Başkanı Ahmetoğlu, mahkûmiyeti kesinleştiren kararın, beklenilen bir karar olmakla birlikte Türk azınlık içerisinde büyük mutluluk yarattığını söyledi. Ahmetoğlu, Yunanistan'ın bu karara uymasını beklediklerini kaydetti.

AİHM'den Atina'ya ret
Abone Ol google-news
Yayınlanma: 07.10.2008 - 13:14

Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM), İskeçe Türk Birliğinin Yunanistan aleyhinde açtığı davada, Yunanistanın Türk azınlığa ait dernekleri kapatma kararıyla Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesinin örgütlenme hakkıyla ilgili 11inci maddesini ihlal ettiğinehükmetmişti.

AİHM tarafından İskeçe Türk Birliği yetkililerine gönderilen 1 Ekim 2008 tarihli yazıda, Yunanistanın AİHMnin 27 Mart 2008 tarihli kararının Büyük Dairede yeniden görüşülmesi talebinin kabul edilmediği belirtildi.

Mahkemenin 5 yargıçtan oluşan ön komisyonunun ret kararıyla, AİHMin daha önce Yunanistanı mahkûm etme kararı kesinleşmiş oldu.

‘25 yıllık mücadele’

İskeçe Türk Birliği Başkanı Ozan Ahmetoğlu, AİHMnin bu kararının beklenilen bir karar olmakla birlikte, Türk azınlık içerisinde büyük mutluluk yarattığını söyledi. Ahmetoğlu,Yaklaşık 25 yıl süren bir hukuk ve demokrasi mücadelesinin başarıyla sonuçlanmasından büyük mutluluk duyuyoruz. AİHMnin bu kararının Batı Trakya Türk toplumu için olduğu kadar ülkemiz Yunanistan için de hayırlı olacağına inanıyorum dedi.

AİHMnin son kararından sonra, izlenecek yol ile ilgili düşüncelerini de aktaran Ahmetoğlu, Bundan sonra izleyeceğimiz yol, Yunanistanın AİHMnin bu kararına uyması ve İskeçe Türk Birliğinin kapatılması öncesi yasal konumuna yeniden dönmesini sağlamak yönünde olacaktır. Bu konuda yasal çerçeve içerisinde atacağımız adımların neler olacağına yine hukukçu arkadaşlarımızla birlikte karar vereceğizdiye konuştu.

Batı Trakyada 1927de kurulan İskeçe Türk Birliği, 1986da İskeçe Valiliğindeki Yunan makamlarının Batı Trakyada Türk bulunmadığı ve Türklerin propagandasını yaptığıiddiasıyla açtığı dava sonucunda kapatılmıştı. İskeçe Türk Birliği, yaklaşık 20 yıl süren iç hukuk mücadelesinin aleyhine sonuçlanmasının ardından 2005 yılında davayı AİHMye taşımıştı.

AİHM, sadece Türk adını kullanması nedeniyle bir derneğin kapatılmasının demokrasiye aykırı olduğuna hükmederek Yunan hükümetinin derneğe manevi tazminat ödemesine karar vermişti. Bu kararın ardından, Batı Trakyada kapatılan Türk derneklerinin yeniden faaliyete geçmelerinin yasal yollarının açılabileceği belirtilmişti.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler