Akdeniz'de tsunami uyarı sistemi kurulmalı

Bilim adamları, 2004'te Endonezya'da meydana gelen deprem felaketinden sonra ısrarla talep edilen tsunami uyarı sisteminin Akdeniz'de kurulmamasından üzüntü duyduklarını belirttiler.

Yayınlanma: 07.04.2011 - 14:28
Abone Ol google-news

Konuya ilişkin kongreye katılmak üzere Viyana'da bulunan GITEWS adlı erken uyarı sistemi projesinin yöneticisi Jörn Lauterjung, "Uyarı sistemini yerleştirmek için tecrübemiz ve gereçlerimiz var, ihtiyacımız olan politik kararlar" dedi.

Lauterjung, "tsunaminin çabuk meydana geldiğini, depremden 5-6 dakika sonra uyarının yapılmasının gerektiğini" vurguladı.

Bolonya Üniversitesi'nden Stefano Tinti de "2004'ten sonra sistemin merak uyandırdığını, ancak zamanla bu merakın kaybolduğunu" söyledi.

Bilim adamları, Akdeniz küçük olsa da ve yakın zamanda tsunami meydana gelmese de riskin göz ardı edilmemesi gerektiğine dikkati çekti.

Endonezya'nın Açe bölgesinde 2004'teki tsunami felaketinden sonra Akdeniz'de tsunami erken uyarı sisteminin kurulması fikri gündeme gelmiş, ancak fikrin hayata geçirilmesine mali destek verilmemişti.
 


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler