'Akil'i seven gelsin
Samsun’daki toplantıda polis, davetsiz misafirlere ‘heyetle husumetiniz var mı’ sorusunu yöneltti.
Akil insanlar heyetinin Samsun’daki toplantısı yoğun güvenlik önlemleri altında gerçekleştirildi. Davetsiz misafirler için heyetle husumeti olmamak koşulu aranırken, barış süreci konusunda görüşleri sorulan Samsunlular, “Ne olduğunu bilebilseydik bir şeyler söylerdik” diyerek belirsizliğe dikkat çektiler.
BDP milletvekillerinin saldırıya uğradığı kentte Karadeniz Bölgesi akil insanlar heyetinin toplantısında, gazeteciler ve “davetsiz misafirlere” husumet kriteri uygulandı. Canik Kültür Merkezi’nde yapılacak toplantı öncesinde gazeteciler ile davetli olmamasına karşın toplantıya katılmak isteyenlerin isimleri not edilerek heyetle husumetleri yoksa salona alınabileceği bildirildi.
Heyetin toplantının yapılacağı merkeze gelmesinden önce bir grup protesto gösterisi yaptı. Toplantının yapılacağı Canik Kültür Merkezi’nin girişindeki sivil görevliler valiliğin kendilerine davetlilerin listesini verdiklerini, liste dışında salona kimse alınmayacağını açıklarken, bu durum tepkilere neden oldu.
Merkez önünde toplanan yurttaşlar, “Vatandaşı bilgilendirme toplantısı değil mi? Yalnızca birilerinin istedikleri alınacaksa gider o zaman partiye üye oluruz” diyerek tepki gösterdiler. Polisin protestoculara karşı güvenlik önlemi alması üzerine yurttaşlar, “Arkadaşlarımızı şehit edenlere niye sahip çıkıyorsunuz?” diye tepki göster diler. Yurttaşlar, “Atatürk’ten başkası çıkamaz Samsun’a”, “Mustafa Kemal’in askerleriyiz”, “Kahrolsun AKP” sloganları attılar. Bu arada sivil polisler tarafından protestoların kameralarla kaydedilmesi dikkat çekti.
Valilik ziyaretinin ardından heyet kültür merkezi önüne geldi. Heyetin gelişi öncesinde çevik kuvvet kalkanlarla yol ve kültür merkezi arasında koridor oluştururken, protestocu grup yolun karşısına polis kordonuna alındı. Heyet üyeleri, sivil minibüs ve eskortlar eşliğinde merkeze geldi. Heyet üyeleri, sloganlar ve protestoların gölgesinde hızla salona alındı.
Toplantıya Mobilyacılar Derneği’nden Altı Nokta Körler Derneği’ne kadar çeşitli demokratik kitle örgütleri katıldı. Heyet başkanı Yusuf Şevki Hakyemez, toplantının açılışında, “Biz kimiz” sorusuna, “Siyasi partilerle organik bağımız yok, halkla hükümet arasında köprü görevi üstlendik” dedi. Hakyemez, “Kapıdaki aramalardan dolayı ve verdiğimiz rahatsızlıktan dolayı özür diliyoruz. Bunu yapmak zorundayız. Sabote edici faaliyetler hemen haber oluyor” diye konuştu.
Taraf Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Oral Çalışlar, 1968’de Deniz Gezmiş ve arkadaşlarıyla Samsun’dan Ankara’ya tam bağımsızlık yürüyüşü yapmak için geldiklerini, ancak o gece gözaltına alındıklarını anlatırken, “Bu Samsun’a 2. anlamlı gelişim” dedi.
Heyetten Avukat Fatma Benli, katılımcı listesinde olmadığı halde toplantıda olması gereken pek çok insan olduğunu belirterek, görüşlerin kendilerine mail’le ulaştırılmasını istedi. Katılımcılardan söz alan Coşkun Özbek, “Olmayan bir şeyden söz ediyoruz. Ne olduğunu bilebilseydik bir şeyler söylerdik” diye süreç hakkındaki belirsizliği eleştirdi.
Söz alan diş hekimi Melis Kalkavan, “Ben davetli değildim. Sempati kalkanlarını kullanarak salona girdim. Süreçle ilgili fikir sahibi değiliz. Bilmediğimiz bir süreç nedeniyle barış karşıtı olmakla suçlanıyoruz. Bunu kabul etmiyorum” diye konuştu.
CHP İl Genel Meclis Üyesi Coşkun Özdemir ise, “5 polisin sorgusundan sonra salona girebildim. Bu neyin barışı olacak?” diye tepki gösterdi.
En Çok Okunan Haberler
- Rus basını yazdı: Esad ailesini Rusya'da neler bekliyor?
- Yeni Ortadoğu projesi eşbaşkanı
- Esad'a ikinci darbe
- İmamoğlu'ndan Erdoğan'a sert çıkış!
- Türkiye'nin 'konumu' hakkında açıklama
- ‘Yumurtacı müdire’ soruşturması
- Çanakkale'de korkutan deprem!
- Naci Görür'den korkutan uyarı
- Kurum, şişeyi elinin tersiyle fırlattı
- 6 asker şehit olmuştu