AKP'de şok: 8. madde düştü
TBMM Genel Kurulu, Anayasa değişikliğinin 2. tur görüşmeleri için toplandı. Siyasi partilerin kapatılması ile ilgili 8. madde 327 oyla Anayasa değişikliği paketinden düştü. Madde, AKP'de şok etkisi yaratırken, Başbakan Tayyip Erdoğan yaptığı açıklamada, "Gönlüm bundan yana değildi. Ama yolumuza devam edeceğiz" dedi.
TBMM Genel Kurulu'nda, Anayasa değişikliğinin 2. turunda, teklifin 13. maddesi 70 ret oyuna karşı 339 oyla kabul edildi.
Genel Kurul'da gizli oylamaya 409 milletvekili katıldı. Oylamada 339 kabul, 70 ret oyu kullanıldı.
Teklifin 13. maddesiyle Anayasanın, devlette memur çalıştırılmasına ilişkin hükümler içeren 128. maddesine, memurlara tanınacak olan ''Toplu sözleşme hakkı'' yansıtılıyor.
Birinci turda, teklifin 13. maddesine ilişkin gizli oylamaya 408 milletvekili katılmış; oylamada 338 kabul, 70 ret oyu kullanılmıştı.
BDP Şırnak Milletvekili Sevahir Bayındır, 13. maddede verdikleri önerge üzerinde yaptığı konuşmada, cezaevindeki çocukların durumunu dile getirerek, ''Her gün (Ne mutlu Türküm diyene) dedikleri için çocuklar taş atıyorlar'' dedi.
Bunun üzerine TBMM Başkanı Mehmet Ali Şahin, ''Taş atan çocukları meşru mu görüyorsunuz?'' diyerek Bayındır'a tepkisini dile getirdi.
Bayındır da ''Bana müdahale etmeyin lütfen, bu hakkı kimse size vermiyor, sözümü kesmeyin'' karşılığını verdi.
BDP'li Bayındır, ''Irkçılık, milliyetçilik hakkını kimse size vermiyor. Diyarbakır Cezaevini gündeme aldınız. Hani okullaştırıyordunuz? 12 Eylül'de Kenan Evren'in başaramadığını siz başarıyorsunuz. Çocuklar cezaevinde hasta. Haberiniz var mı sizin? Buralara gömülmüşsünüz, iktidarınızın sağlamlaşması için marş marş yapmaya çalışırken... Ama toplum bunu kabul etmiyor'' diye konuştu.
AKP'li milletvekilleri de sıra kapaklarına vurarak Bayındır'ı protesto etti.
Teklifin 13. maddesinin sonuçlarının açıklanmasından sonra TBMM Başkanı Mehmet Ali Şahin yarın saat 15.00'de toplanmak üzere birleşimi kapattı.
12. madde kabul edildi
TBMM Genel Kurulu'nda, Anayasa değişikliğinin 2. turunda, teklifin 12. maddesi 69 ret oyuna karşı 338 oyla kabul edildi.
Genel Kurul'da gizli oylamaya 409 milletvekili katıldı. Oylamada 338 kabul, 69 ret oyu kullanıldı; 2 oy da boş çıktı.
Teklifin 12. maddesiyle Anayasanın, ''Yargı Yolu'' başlıklı 125. maddesinde değişiklik yapılarak, Yüksek Askeri Şura'nın terfi işlemleri ile kadrosuzluk nedeniyle emekliye ayırma hariç, her türlü ilişik kesme kararlarına karşı yargı yolu açılıyor.
Birinci turda, teklifin 12. maddesine ilişkin gizli oylamaya 408 milletvekili katılmış; oylamada 336 kabul, 70 ret oyu kullanılmış; 1 milletvekili çekimser kalmış, 1 oy da geçersiz sayılmıştı.
11. madde kabul edildi
TBMM Genel Kurulu'nda, Anayasa değişikliğinin 2. turunda, teklifin 11. maddesi 70 ret oyuna karşılık 336 oyla kabul edildi.
Genel Kurul'da gizli oylamaya 408 milletvekili katıldı. Oylamada 336 kabul, 70 ret oyu kullanıldı. 1 oy boş çıktı, 1 oy da geçersiz sayıldı.
Teklifin 11. maddesiyle Anayasa'nın, TBMM'nin Başkanlık Divanı'nın oluşumunu düzenleyen 94. maddesinde değişiklik yapılıyor. Başkanlık Divanı 2. devre dönemin sonuna kadar görev yapacak.
Birinci turda, teklifin 11. maddesine ilişkin gizli oylamaya 409 milletvekili katılmış; oylamada 338 kabul, 70 ret oyu kullanılmış ve 1 oy da geçersiz sayılmıştı.
10. madde kabul edildi
TBMM Genel Kurulu'nda, Anayasa değişikliğinin 2. turunda, teklifin 10. maddesi 73 ret oyuna karşı 335 oyla kabul edildi.
Genel Kurul'da gizli oylamaya 409 milletvekili katıldı. Oylamada 335 kabul, 73 ret oyu kullanıldı; 1 oy da boş çıktı.
Teklifin 10. maddesiyle Anayasa'nın ''Milletvekilliğinin Düşmesi'' başlıklı 84. maddesinin son fıkrası yürürlükten kaldırılıyor. Bu düzenlemeyle parti kapatmada milletvekilliğinin düşürülmesi uygulamasına son veriliyor.
Birinci turda, teklifin 10. maddesine ilişkin gizli oylamaya 408 milletvekili katılmış; oylamada 335 kabul, 70 ret oyu kullanılmış ve 3 milletvekili de çekimser kalmıştı.
"Dünyada örneği yok"
TBMM Genel Kurulu'nda, Anayasa değişikliği teklifinin, Anayasa'nın ''Milletvekilliğinin Düşmesi'' başlıklı 84. maddesinin son fıkrasının yürürlükten kaldırılmasını öngören 10. maddesi üzerindeki önergeler görüşüldü.
MHP Mersin Milletvekili Behiç Çelik, maddeyle, ''parti kapatmada milletvekilliğinin düşürülmesi uygulamasına son verildiğine'' işaret ederek, beyan ve eylemleriyle partisinin kapatılmasına neden olan milletvekilinin vekilliğinin düşmemesinin yanlış olduğunu söyledi. Çelik, AKP'nin maddeyi yeniden gözden geçirilmesi gereği olduğunu ifade etti.
CHP Mersin Milletvekili İsa Gök de ''her hukuk metnini kendi içinde bir sistematiği bulunduğunu'' belirterek, ''Şimdi Anayasada siyasi partinin temelli kapatılması duruyor. Bir milletvekili beyan ve eylemleriyle partisinin kapatılmasına sebebiyet verecek, Anayasa Mahkemesi bunu sabit görecek ama milletvekili hiçbir şekilde bu sonuçtan sorumlu olmayacak. Bu muz cumhuriyetinde bile olmaz. Bu düzenleme hukuki anlamda sistematiğe aykırılık oluşturur'' görüşünü savundu.
TBMM Anayasa Komisyonu Başkanı Burhan Kuzu, maddenin, parti kapatıldığı zaman milletvekilinin milletvekilliğin düşmesiyle ilgili olduğunu belirterek, ''Dünyada bunun bir örneği yok, bizden başka...Zaten bağımsız olarak gelme imkanı her zaman var. Partili olarak bulunma durumu söz konusu değil. Burada milletvekilliği düşmediği zaman bağımsız olarak kalacak, partisiyle bağı kopmuş oluyor. Konuya bu açıdan bakmak lazım'' dedi.
Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'nin (AİHM) daha önce verdiği kararlar bulunduğuna işaret eden Kuzu, ''Nazlı Ilıcak ve benzeri davalarda, AİHM bu hükmü ağır ve orantısız bulmuştur. Hatta onlar Anayasa Mahkemesine dilekçe verdiler. Anayasa Mahkemesi, 'Bu benim işim değil, ben kararımı verdim' şeklinde karar vermiştir. Bu konuda abartılacak bir tablo yoktur'' diye konuştu.
Ombudsmanlık maddesi kabul edildi
Meclis Genel Kurulu'nda Anayasa değişikliği teklifinin kamu denetçiliğiyle ilgili 9'ncu maddesinin gizli oylamasına 409 milletvekili katıldı. Maddeye 340 kabul,69 ret oyu kullanıldı.
Teklifin 9'ncu maddesiyle Anayasa'nın "Dilekçe Hakkı" başlıklı 74'ncü maddesinde değişiklik öngörülüyor. Maddeyle, TBMM'ye bağlı "Kamu Denetçiliği Kurumu" (Ombudsmanlık) oluşturuluyor.
8. madde düştü
Anayasa değişikliği teklifinin ikinci tur oylamasında siyasi parti kapatmalarıyla ilgili 8'nci maddenin gizli oylamasında 410 milletvekili oy kullanırken, madde 327 kabul oyunda kaldı. 330 rakamına ulaşamayan 8'nci madde reddedilerek, paketten düşmüş oldu.
Meclis Genel Kurulu'nda Anayasa değişikliği teklifinin 8'nci maddesinin gizli oylamasına 410 milletvekili katıldı. Maddeye 327 kabul oyu çıkarken, 76 ret oyu kullanıldı. Maddeye 2 çekimser, 3 boş oy çıkarken, 2 de geçersiz oy kullanıldı. Siyasi parti kapatmalarıyla ilgili madde, AKP'deki fireleri de ortaya çıkarmış oldu.
Erdoğan: Gönlüm bundan yana değildi
Başbakan Tayyip Erdoğan, TBMM bahçesinde anayasa değişikliğine ilişkin paketin 8. maddesinin oylamasında yeterli oyun alınmamasıyla ilgili soruyu yanıtladı.
Erdoğan, şu değerlendirmeyi yaptı:
''Milletvekili arkadaşlar şu anda oylamalarda hakları olan iradelerini kullandılar, ortaya koydular. Biliyorsunuz, kulübelere kimin dikta ile bir tatbikat uyguladığı burada çok güzel ortaya çıkıyor. Benim bu noktada arkadaşlarıma ne denli bir dikta uyguladığım ortada. Ama kendi milletvekillerine, gurubuna inanmayanların, milletvekillerini kulübeye dahi göndermeyenlerin demokratik anlayışlarının da ne olduğu gayet güzel bir şekilde ortaya çıkıyor. Dolayısıyla ben demokratik parlamenter sistemin bir gereği olan bu neticeyi, hayırlı buluyorum. Fakat tabii gönlüm bundan yana değil. Çünkü bizim gönlümüz, bu ülkede siyasi partilerin kapatılmasına karşı olduğumuz için ülkemizin bir kapatılmış siyasi partiler mezarlığı olmasını istemiyoruz. Böyle bir şeyi düşünmüyoruz. Siyaseti yapanlar gayet rahat yapsınlar, huzurlu yapsınlar.
Demokles'in kılıcı devamlı başlarında sallanmasın, hep bunu konuştuk, bunu söyledik ve siyasi geçmişimizin içinde biz bunların bir çoğunu yaşadık, yaşıyoruz. Eğer bu noktada tenzih edilmesi gerekenler varsa bunlar 'siyasette suçu işleyenler olmalıdır' diye bunları da her zaman söyledik, dile getirdik.
Bizim bu kanaatlerimiz de bellidir. Bu oylamada böyle bir netice çıkmıştır ve sonuna kadar biz yolumuza yine aynı kararlılıkla devam edeceğiz.''
Erdoğan, bir gazetecinin ''Yola devam mı?'' sözleri üzerine, ''Ne demek...'' dedi. Bir başka gazetecinin ''paketin geri çekilmesi söz konusu değil mi?'' sorusuna ise Erdoğan, ''Hayır, hayır, kesinlikle yola devam... Şu anda oylamaya aynen devam'' diye konuştu.
Bugün görüşülen bir diğer madde: 7. madde
TBMM Genel Kurulu'nda, Anayasa değişikliğinin 2. turunda, teklifin 7. maddesi 71 ret oyuna karşı 337 oyla kabul edildi. Gizli oylamaya 409 milletvekili katıldı. Oylamada 337 kabul, 71 ret oyu kullanıldı; 1 oy da boş çıktı.
Teklifin 7. maddesi, Anayasa'nın 'Grev Hakkı ve Lokavt' başlıklı 54. maddesinde değişiklik yapıyor. Greve katılan işçilerin ve sendikanın kasıtlı veya kusurlu hareketleri sonucu grev uygulanan iş yerinde sebep oldukları maddi zarardan sendika sorumlu tutulamayacak. Dayanışma grev ve lokavtı yasağı kaldırılıyor.
Birinci turda, 7. maddenin gizli oylamasına 408 milletvekili katılmış; oylamada 335 kabul, 69 ret oyu kullanılmış; 3 milletvekili çekimser kalmış ve 1 oy da boş çıkmıştı.
8. MADDENİN DÜŞMESİNE İLİŞKİ SİYASİLERİN YORUMLARI
En Çok Okunan Haberler
- Korgeneral Pekin'den çarpıcı yorum
- Suriye'yi nasıl terk ettiğinin ayrıntıları ortaya çıktı!
- Petlas'tan o yönetici hakkında açıklama
- Nevşin Mengü hakkında karar
- Colani’nin arabası
- 3 zincir market şubesi mühürlendi
- Geri dönüş gerçekten 'akın akın' mı?
- Komutanları olumsuz görüş vermedi, görevlerinden oldu
- 148 bin metrekarelik alan daha!
- Eski futbolcu yeni cumhurbaşkanı oldu