AKP'nin 'başkanlık' oyunu... Adı söylenmiyor

Orman ve Su İşleri Bakanı Eroğlu, AKP'nin MHP'ye sunduğu yeni anayasa taslak metnine ilişkin, ''Daha önce çok sayıda madde olsun deniliyordu ama maddeler azaltıldı. Daha ziyade tam başkanlık, adı da cumhurbaşkanlığı olacak'' dedi.

Yayınlanma: 17.11.2016 - 11:09
Abone Ol google-news

Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu gündeme ilişkin açıklamalarda bulundu. Eroğlu, "Bunun için de tek çare başkanlık sistemi. Tabii bu dönemde millete gidilmesi gerekiyor, millete gitmek için de 330 oy gerekiyor. Bizim şu anda 330 oyumuz yok. MHP ile anlaşmak suretiyle bunu millete götürmek mümkün hale gelebilir. Biz de bu yolu takip ediyoruz. Esasen daha önce çok sayıda madde olsun deniliyordu ama maddeler azaltıldı. Daha ziyade tam başkanlık, adı da cumhurbaşkanlığı olacak. Sistem olarak başkanlık ama adı cumhurbaşkanlığı olacak" dedi.

''BAHAR AYLARINDA BİR REFERANDUMLA NETİCELENDİRİLEBİLİR''

Başbakan Binali Yıldırım'ın MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli ile görüşmesini hatırlatan Eroğlu, teklifin orada MHP'ye verildiğini, MHP'nin gerekli incelemesinin ardından oylanmak üzere Meclis'e sevk edileceğini açıkladı.

Eroğlu, "Muhtemelen 330'un üzerinde oy alacağını tahmin ediyoruz. Diğer partilerden de buna katılacaklar var benim bildiğim kadarıyla. Dolayısıyla millete gidecek. Belki önümüzdeki bahar aylarında bir referandumla neticelendirilebilir diye düşünüyorum" ifadelerini kullandı.

BAŞBAKANLIK YOK

"İçinde başbakanlığın olmadığı yeni bir sistemden mi bahsediyoruz?" sorusu üzerine ise Eroğlu, "Yeni sistemde başbakanlık olmayacak. Genelde cumhurbaşkanı ve yanında muhtemelen, Amerika'da başkan yardımcısı var, bizde belki birden fazla cumhurbaşkanı yardımcısı olabilir. Bakanlar dışarıdan gelecek. Parlamento, vekiller kanunları hazırlayacak. Yasama ayrı yürütme ayrı bir şekilde sistem yürüyecek. Böyle bir sistem düşünülüyor" yanıtını verdi.




Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler