AKP'nin 'Gezi' inadı bitmiyor: 'Kışla' için bütçeden pay

İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nin 2015 yılı bütçesinde Gezi Parkı'na kışla için pay ayrıldı.

Yayınlanma: 18.11.2014 - 09:45
Abone Ol google-news

İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin (İBB), 12 milyar 250 milyon lira olarak belirlenen 2015 yılı bütçesi sert tartışmalar arasında oy çokluğu ile kabul edildi. CHP Grup Sözcüsü Tonguç Çoban hem strateji planlarında hem de 2015 performans yatırım planlarında “Taksim Meydanı Kentsel Tasarım ve Taksim Kışlası Restitüsyon Yeni Kullanım” projesinin yer almasına tepki göstererek “Gezi Parkı’na kışla yapma sevdasından vazgeçin. Park olarak kalsın” dedi.

İBB Başkanı Kadir Topbaş dün belediye meclisine 2015 yılı bütçesini sundu.  2015 yılı bütçesinin 12 milyar 250 milyon TL olduğunu belirten Topbaş, geçen yıla göre bütçede yüzde 32.60 artış olduğunu söyledi. Belediyeye bağlı kuruluşlarla birlikte konsolide bütçenin 31 milyar 865 milyona TL’ye ulaştığını belirtti. Çevre konusunda yanlış anlaşıldıklarını, raylı sistemlerin ardından en büyük yatırımı çevreye ayırdıklarını savunan Topbaş, bütçenin yüzde 40’ının çevre yatırımlarında kullanılacağını söyledi. Topbaş, Unkapanı Köprüsü’nü denizin altına alacaklarını ve konunun ihale aşamasına geldiğini de açıkladı.

“Kışla sevdası”

Stratejik planda ve performans yatırım programında Gezi Parkı’na kışla adı altında AVM inşa edilmesine yönelik projenin yer alması tartışma yarattı. CHP Grup Sözcüsü Tonguç Çoban “10 yakın gencimizi bu olaylar çerçevesinde kaybettik ve ortak acımızdır. Bunun simgelendiği yer Gezi Parkı’dır. Direniş de Gezi Parkı’nın park olarak kalması orada ağaçların kesilmemesiydi. Bundan herkesin bir ders çıkarması lazım. Başka benzeri olaylar olmaması gerekirken inadına inadına ‘Taksim Kışlası’ kavramı bu plana sokuluyor. Olaylardan sonra hiçbir zaman Gezi’ye yapılacak kışlayı  bu kadar açık söylememişlerdi” diye konuştu.

Deprem rantı

CHP grubu adına söz alan meclis üyesi Hakkı Sağlam bütçe ile ilgili eleştirilerde bulundu. Kentin dört bir yanının AVM’ler ile doldurulduğunu vurgulayan Sağlam “Kişiye özel imar düzenlemesi ile müteahhitlere rant sağladınız. Topbaş’a sormak istiyorum. Olası bir depremde siz hangi parkta hangi toplanma alanında olacaksınız? Deprem rant kapısı haline geldi” dedi.

Mikrofon kapatıldı

Meclis Başkan Vekili Ahmet Selamet, Hakkı Sağlam’ın konuşma süresini aşması üzerine mikrofonu kapattırdı. Selamet ve Sağlam arasında konuşma süresi hakkında pazarlık yapıldı. Teşekkür etmek için süre isteyen Sağlam’ın mikrofonu açıldı ancak itfaiyede yaşanan yolsuzlular, işçi ölümleriyle ilgili eleştiriye devam ettiği için yeniden kapatıldı. Bu sırada AKP’li üyeler sıralara vurarak protesto ederken CHP’li üyeler alkışlarla Sağlam’a destek verdi. Sağlam’dan sonra konuşma yapacak olan MHP’li Meclis Üyesi Hüseyin Kırcalı’nın süresini Sağlam’a vermek isteyince tekrar tartışma çıktı ve oturuma ara verildi.  Aranın ardından Sağlam, kısa bir teşekkür konuşması yaparak grubunun bütçe tasarısına, kent yararına uygun görmedikleri için ret oyu vereceğini söyledi.  Konuşmaların ardından İBB 2015 yılı bütçesi oy çokluğu ile kabul edildi.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler