'AKP'nin sanat politikasını doğru bulmuyorum'

Dünyanın en büyük klasik müzik festivallerinden biri olarak gösterilen Schleswig-Holstein'da konser veren piyanist Fazıl Say, AKP'nin sanat politikalarını eleştirerek,"İstanbul Senfonisi "İstanbul 2010" kapsamına alınmadı, Nazım Hikmet Oratoryosu, şair Metin Altıok ağıtı iktidarla sorunlar yaşadı, geçersiz sebeplerle konserler iptal edildi." dedi.

'AKP'nin sanat politikasını doğru bulmuyorum'
Abone Ol google-news
Yayınlanma: 24.06.2011 - 10:42

"Historischer Speicherboden" adlı gösteri merkezindeki konserde Say, ünlü halk ozanı Aşık Veysel'in "Kara Toprak" ile Beethoven'in "Der Sturm" (Fırtına) adlı eserlerini yorumladı.

Konseri Hamburg Başkonsolos Yardımcısı Canan Ünal, Schleswig-Holstein Müzik Festivali Derneği Başkanı Eva Albers, festival yetkilileri, Hamburg Türk Toplumu (TGH) Başkanı Hüseyin Yılmaz ve çok sayıda davetli izledi.

Say, konser sonrası sahnede yaptığı konuşmada, programa onur konuğu olarak katılmaktan dolayı büyük gurur duyduğunu belirterek, kültürlerarası diyaloğun sağlanması ve kültürlerin birbirini daha iyi tanıması açısından festivalin önemli bir adım olduğunu söyledi.

Tanınmış bağlama ustası Arif Sağ ile bir süre önce Berlin'de verdiği konserin başlangıcında bazı Alman dinleyicilerin, Türkçe bilmedikleri için salonu terk ettiğini anımsatan Say, farklı kültürleri anlamada sabırlı olunması gerektiğini, bu durumun, ilk defa Beethoven dinleyen birisi için de geçerli olduğunu kaydetti.

Türk müziğinin Karadeniz'den Doğu'ya kadar çok yönlü ve renkli enstrümanlardan oluştuğunu ve Türkiye'nin farklı kültürleri içinde barındıran bir ülke olduğunu belirten Say, Türk müziğinin hem Doğu hem de Batı müziğinden etkilendiğini söyledi.

Say, "Türk kültürünün sadece taksi şoförlüğü ya da dönerden oluştuğu" şeklindeki algılamanın yanlış olduğunu ifade etti.
 

"Bizim kuşağımızın toplumsal anlamda bir sorumluluk taşıması gerektiğine inanıyorum"

Say, özellikle Avrupa'daki dinleyicilerin çağdaş müziğe hala alışamadığını belirterek, şunları söyledi:

"Bizim kuşağımızın toplumsal anlamda bir sorumluluk taşıması gerektiğine inanıyorum. Türbanlı ve türbanlı olmayanlar arasında büyük farklar var. Onlar acaba bizim müziğimizi dinleyebiliyor mu? Bizi anlayabiliyor mu? AK Parti'nin sanat ve kültür alanındaki uygulamalarını iyi bulmuyorum. İstanbul Senfonisi "İstanbul 2010" kapsamına alınmadı, Nazım Hikmet Oratoryosu, şair Metin Altıok ağıtı iktidarla sorunlar yaşadı, geçersiz sebeplerle konserler iptal edildi. Frankfurt Kitap Fuarı bunlardan biri. Eleştirim konusunda ben yalnız olmadığımı düşünüyorum. Benim gibi düşünen çok kişi var. Böyle festivallerin gelecek açısından umut olacağına inanıyorum. Türkiye'de şu an ideolojik kamplaşmalar var. Bu kamplaşmalar olmasa elbette her şey daha iyi olurdu."

"Sizin için vatan ne anlam ifade ediyor?" şeklindeki bir soruya Say, "Yılın 250 günü yolculuk yapıyorum. Hayatımın üçte ikisi farklı ülkelerde geçiyor. Kültürler benim hayatımı çok aktif bir biçimde etkiliyor. Tipik Türk değilim. Avrupa değerlerini benimsemiş biriyim. Müziğin barışı sağlamada da aracı olacağına inanıyorum. O nedenle Türkiye ve Almanya olarak dünyaya müzik ve sanat yolu ile evrensel mesajlar vermeliyiz" yanıtını verdi.

Türkiye'nin AB üyeliğine ilişkin bir soru üzerine de Say, "Türkiye elbette AB içinde olmalı.
Türkiye'nin şu an ekonomisi iyi. Doğu ile Batı arasında köprü bir ülke. Aracı rolünde. Ancak Merkel ve Sarkozy, Türkiye'nin üyeliğine kesinlikle karşı. Biz, barış içinde yaşamak istiyoruz. Bunu sağlamak için de herkes bu konuda mücadele vermeli" dedi.

AB tarafından "Uluslararası Kültür ve Diyalog Elçisi" ilan edildiğinin hatırlatılması üzerine de Say, "5 yıl önce kültür elçisi oldum. Brüksel tarafından biz elçiler için bir proje üretilmiyor. Brüksel'den sanat ve kültür konusundaki projeleri daha fazla desteklemesini beklerdim" şeklinde konuştu.

Say, festivalde 3 kentte konser verecek

Schleswig-Holstein Müzik Festivali'nde Say, kendi bestelediği "Khayyam" adlı eserini ilk kez seslendirecek, 20 Temmuz'da Kiel'de, 21 Temmuz'da Elmshorn'da, 28 Temmuz'da da Plön kentinde sahne alacak.

Say'ın yanı sıra Işın Metin yönetimindeki Bilkent Senfoni Orkestrası (BSO), son yılların başarılı piyano ikilisi Ferhan ve Ferzan Önder, piyanist Gülsün Onay, dünyanın seçkin konserlerinde sahne alan piyanist Hüseyin Sermet, keman virtüözu Hande Özyürek, dünya çapında tanınan klarnetçi Selim Sesler, vurmalı çalgılar ustası Burhan Öçal ve sanatçı Aynur da festivalde sahne alacak.

Festivalde ayrıca, "Kollektif İstanbul" adlı müzik grubu ile Sarband grubu da konser verecek. Berlin'de yaşayan DJ İpek İpekçioğlu da müzik gösterisi sunacak.
 

Say, Çinde de konserler verecek

Öte yandan, Fazıl Say'ın, Çin'de de konserler vermeye hazırlandığı bildirildi.

Fazıl Say'ın Antalya'daki menajerlik şirketinden alınan bilgiye göre, Çin'in başkenti Pekin başta olmak üzere, Şangay ve Guangzhou'da da konserler verecek olan Fazıl Say'a, Şef James Gaffigan yönetimindeki Luzern Senfoni Orkestrası eşlik edecek. Bu konserlerde Say, Beethoven'ın Piyano Konçertosu No: 3 eserini seslendirecek.

Pekin'de 28 Haziran'da başlayacak turnenin ilk konseri Pekin Ulusal Sahne Sanatları Merkezi'nde gerçekleşecek. Say, 1 Temmuz'da Şangay'daki ünlü Şangay Konser Salonu'nda da konser verecek.

Turne kapsamındaki son konserler ise 2 ve 3 Temmuz'da Guangzhou'daki opera evinde yapılacak. Dünyanın en prestijli sahnelerinde konser veren ünlü piyanist Say, Uzakdoğu'da en çok ilgi gören sanatçılar arasında yer alıyor.


 


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler