AKP'nin türban açmazı
SP ve HSP türbanlı milletvekili adayı çıkarma kararı alınca AKP zor durumda kaldı. Genel Başkan Yardımcısı Hüseyin Çelik'in, türbanlı aday konusunda, "Bugünkü gündemde böyle bir imkân görünmüyor" sözlerine karşın Başbakan Tayyip Erdoğan'ın, "Siyasette her şey olabilir" dedi.
Seçimin 12 Haziran’da yapılacak olmasının kesinlik kazanmasıyla birlikte, türbanlı milletvekili adayı konusu AKP yönetiminin gündemine girdi. Necmettin Erbakan’ın SP’si ve Numan Kurtulmuş’un HSP’sinin türbanlı aday göstermeye hazırlanmaları, AKP’de de tartışma başlattı.
AKP Genel Başkan Yardımcısı Hüseyin Çelik’in, türbanlı aday konusunda, “Bugünkü gündemde böyle bir imkân görünmüyor” sözlerine karşın Başbakan Tayyip Erdoğan’ın, “Siyasette her şey olabilir” diyerek kapıyı açması, türbanlı aday konusunu AKP’nin karar vermesi gereken bir konu haline getirdi. SP ve HSP’nin türbanlı aday gösterme kararı da AKP’deki türbanlı aday isteyenlerin tezlerini güçlendiriyor. SP ve HSP’nin, seçimde türbanlı aday gösterecekleri kesinlik kazandı. Bu iki partinin türbanlı aday gösterme kararı AKP içinde “Bizimle aynı tabana hitap eden bu iki partinin türbanlı aday gösterip bizim göstermememiz seçimde aleyhimize olur” seslerini yükseltti.
Erdoğan, 2002 ve 2007 seçimlerinde türbanlı aday başvurusuna vize vermemişti. Erdoğan, parti içinden gelen türbanlı aday taleplerini “gelecek dönemler” sözü vererek ertelemişti. Ancak bu kez doğrudan ya da dolaylı olarak türbanlı aday konusunda bir sınırlamaya gidilmedi. Bu gelişmeler üzerine, AKP’ye ilk türbanlı aday başvuruları da yapılmaya başlandı. Milletvekili adayı olmak için il ve ilçe başkanlarıyla birlikte kadın kollarından da ilk kez türbanlı yöneticiler istifa etti. Partinin halen türbanlı 5 Merkez Karar Yönetim Kurulu üyesi bulunuyor. İki seçimdir Erdoğan’ın vize vermemesi nedeniyle aday olamayan bu isimlerin de adaylığı düşündükleri belirtiliyor. Bu durumda AKP’de milletvekili adaylığı bekleyen türbanlıların sayısı 10’a yaklaşıyor. Parti içinde türbanlı aday gösterilmesi, “YÖK’ün uygulamalarıyla üniversitede türban yasağını kaldırdık. Vekillik önünde de yasal bir engel yok. Türbanlı aday göstermemenin gerekçesi kalmadı” görüşüyle savunuluyor. Türbanlı aday konusunun netleşmesi üzerine AKP yönetiminde de formül arayışları gündeme geldi. AKP’de bu kez “sembolik” de olsa türbanlı aday gösterilmesi eğilimleri ağırlık kazanıyor. Bu çerçevede türbanlı adaylar “seçilemeyecek sıralardan” gösterilecek.
3 dönem sınırını aşanlar tehlikede
AKP’nin tüzüğü bazı milletvekilleri zora soktu. Seçim hazırlıkları sürerken AKP Genel Merkezi’nde, partinin önde gelen isimlerinin geleceği de tartışılmaya başlandı. AKP tüzüğünde 2003 yılında yapılan değişikle, milletvekillerinin üç dönem sonrası aday gösterilmeleri engelleniyor. 3 dönem milletvekilliği yapan Devlet Bakanı Bülent Arınç gibi isimlerin yeniden aday yapılıp yapılamayacağı tartışılıyor.
Bazı iddialara göre, tüzükteki üç dönem sınırlamasının, AKP kurulmadan önce milletvekilliği yapanları da kapsaması gerekiyor. AKP kurucusu ve İstanbul Milletvekili Reha Denemeç ise “Tüzüğümüzün 132. maddesinde yer alan üç dönem sınırlaması AKP’nin kuruluşundan sonraki süreci kapsar. Zaten şu anda da aramızda AKP öncesinde milletvekilliği yapan ve dördüncü döneminin içinde olan arkadaşlarımız var” dedi.
En Çok Okunan Haberler
- Suriye'yi nasıl terk ettiğinin ayrıntıları ortaya çıktı!
- Petlas'tan o yönetici hakkında açıklama
- Nevşin Mengü hakkında karar
- 3 zincir market şubesi mühürlendi
- Geri dönüş gerçekten 'akın akın' mı?
- Eski futbolcu yeni cumhurbaşkanı oldu
- Fidan'dan 'Suriye Kürtleri' ve 'İsrail' açıklaması
- Müge Anlı'nın eşine yeni görev
- AKP’nin tabutu CHP sıralarına kondu
- Bakanlık 5 ildeki lahmacuncuları ifşa etti