"AKP'ye git diyen herkesi kucaklıyoruz"

Çanakkale CHP Milletvekili ve 7 Haziran'daki genel seçimlerde de yeniden aday adayı olan Ali Sarıbaş, seçim çalışmalarına yönelik olarak ilçeleri gezerek destek aramaya devam ediyor.

Abone Ol google-news
Yayınlanma: 08.03.2015 - 13:21

CHP Çanakkale Milletvekili ve 7 Haziran'daki genel seçimlerde de yeniden aday adayı olan Ali Sarıbaş, seçim çalışmalarına yönelik olarak ilçeleri gezerek destek aramaya devam ediyor. Şansının büyük olduğu düşünülen Milletvekili Sarıbaş, Bozcaada'da destek için hem partililer ile hem de CHP’li Belediye Başkanı Hakan Can Yılmaz ile buluştu. Bozcaada’yı en çok ziyaret eden milletvekili olan Sarıbaş, Bozcaada halkı ile de bir araya gelerek halkın sorunlarını dinledi.

Genel seçimlerde CHP’nin başarısı sizce ne olur?

Ben ilk önce şunu ifade edeyim. CHP Çanakkale’de birinci parti olacak. Türkiye genelinde de CHP yine birinci parti olacak. AKP iktidara gelemeyecek. Bunu çok net söylüyorum.

Peki, koalisyon olursa hangi partiler ile olur sizce?

Bizim ilk hedefimiz tabii ki tek başına iktidar olmak. Tabii ki koşullar nasıl oluşur bilemiyoruz. CHP birinci parti çıkarsa koalisyonda, o günki koşullar içerisinde, demokratik laik sistemde anayasayı çiğnemeyen bir anlayış içerisindeki partilere sıcak bakacağımızı tahmin ediyorum.

"AKP 12 EYLÜL ANAYASASI'NA SIĞINIYOR!"

Peki sizce HDP’nin şansını nasıl görüyorsunuz. Mecliste görmeyi ister misiniz?

Biz Cumhuriyet Halk Partisi olarak tüm siyasal partilerin, her görüşün meclise yansımasını istiyoruz. Yani kısacası CHP 12 Eylül Anayasası'ndaki %10 barajının kaldırılmasını istedik. Hatta meclis olarak da Cumhuriyet Halk Partisi %3 - %5 olarak barajın düşürülmesi için iki şekilde de kanun teklifi verdik. AKP, bu 12 Eylül Anayasası'nın altına sığınıyor. AKP'nin 12 Eylül Anayasası'yla bugünkü rejimlerinin bir katkısı olduğunu ve 12 Eylül rejimi içerisinde de devamlılıklarını sağlıyorlar. Bu yüzden de biz parlamentoda HDP’nin var olmasını isteriz. Çünkü her siyasal görüş partide, parlementoda olmalıdır. Bu CHP’nin görüşüdür. Ortak yaşam, ortak ses parlamentoda sesini çıkarmalı ki Türkiye demokrasisi içerisinde, hem demokratik parlementer sistem yaşamalı ve herkesin bu anlayış içerisinde de bir ülkenin kalkınacağına ve barışın, huzurun kendi içerisinde olacağına ve kendi kendine yöneteceğine inanıyoruz.

"AKP'YE 'GİT' DİYEN HERKESİ KUCAKLIYORUZ..."

CHP’de olan ayrılıklar için ne düşünüyorsunuz? CHP'nin çizgisi bu ayrılıklar ile değişti mi? 

Son 4 yılda AKP’nin özellikle CHP üzerine bir algı yönetimi var. CHP sosyal demokrat bir partidir. Hatta, sol sosyal demokrat bir partidir. Dünyada sosyal demokrat partiler arasında şu andaki tüzük ve programlar içerisinde, kendini yenileyen ve Avrupa'daki partileri bile geçer durumdadır. Onun için hem kendi içindeki ön seçim ve seçimlerle birlikte kadın kotaları, gençlik kotaları, günümüz koşullarındaki insan hakları, bireysel özgürlükler konusunda olabildiğince radikal tüzük değişiklikleri yapmıştır. Bu bağlamda da CHP hem kendi içerisindeki demokrasiyi, hem merkezi otoriteyi yok etmiştir. Bu anlamda da biliyorsunuz ki 55 yerde ön seçim kuralına göre yapıyor ve Türkiye'de kendi içerisinde de demokrasiyi tabana taşıyan bir parti. Bununla ilgili de CHP'nin demokrasi içerisindeki uygulamaları ile birlikte kendisi de demokrasiyi savunduğu için de bu savunmasına devam edecek. Ayrıca CHP Anayasa'nın askıya alındığı bir dönem içerisinde, ki 12 Eylül Anayasası olmasına rağmen, bizden ayrılmalar konusunda "parçalanmalar" diye söylenen algı doğru değildir. CHP’nin içerisinde hiçbir zaman eksen kayması olmamıştır. CHP soldaki ana partidir. Biz cumhuriyetçi, sosyalist sol ve demokrat yapıdaki insanları, cumhuriyeti sevenleri, liberalleri, tüm sosyal demokratların hepsini, AKP iktidarına "git" deme anlayışı içerisinde yer alan herkesi kucaklıyoruz.

Birleşik Haziran Hareketi (BHH) için düşünceleriniz nedir?

BHH içerisinde bizim partili arkadaşlarımız, en yetkili MYK üyemiz, milletvekilimiz, parti meclisi üyemiz var. Biz BHH’ye farklı bir parti olarak bakmıyoruz. Bildiğiniz gibi Gezi Parkı sürecinde partimiz arkasında değil, yanında olmuştur. CHP onlara destek olan, onlarla birlikte olan, ufkunu geliştiren ve örgütlenme konusunda da yanında olmuştur. Desteğimiz devam etmektedir.  Çünkü biz sosyal demokrat bir partiyiz, sol bir partiyiz, gençlerin yanındayız. Son seçimlerde de CHP'ye 25 yaş altındaki gençlerin %45'i oy vermiştir. 

"İÇ GÜVENLİK PAKETİ, AKP'NİN BASKI İMPARATORLUĞUDUR!"

İç Güvenlik Paketi'nin Meclis'te geçmemesi için çok direndiniz. Ama bazı maddeler geçti... Bu durum nasıl sonuçlanacak? 

İçişleri Komisyonu üyesi olarak 2,5 ay alt komisyon, üst komisyon olabildiğince uzattık. Ama parlamentodan çıkmaması konusunda elimizden gelen yasal haklarımızı kullanacağız. Çünkü bu yasa Türkiye'de açıkça AKP’nin polis devletini ve açıkça AKP’nin baskı imparatorluğunu kuracak bir yasadır. Anayasa ve diğer yasalara aykırıdır. Burada Tayyip'i koruyacak ve Tayyip'in baskı kuracağı ve O'nu koruyacak polis devletinin kurulmasına karşıyız. Türkiye'de bireysel hakların, özgürlük haklarının ve tüm insanların hem dinlenilmesi, hem kayıt altına alınması, iç çamaşırlarına varana kadar sorgusuz sualsiz her yerde aranması, evlere baskın düzenlenmesi, mahkeme kararı olmaksızın yargının bay pas ederek girilmesinin karşısındayız. Bu anlamda idare yargının yerine geçmiştir anlayışı vardır. Biz bu yasal açıklar içerisinde, bu yasanın geçmemesi için ne engel varsa yapmakta kararlıyız.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon