Alan da memnun satan da

Borç yapılandırmasında sunduğu esnek çözümler, varlık yönetim şirketlerine ilgiyi arttırıyor. Şirketlerin aktif büyüklüğü 700 milyon TL'ye ulaşırken artan rekabet yeni kampanyaları da beraberinde getiriyor. Standard Varlık, 30 Ekim'e kadar sürecek bir kampanya ile borçlularına tüm faizleri silerek borçlarını anapara tutarı üzerinden 4 taksitte ödeme imkânı sunuyor.

Yayınlanma: 31.08.2011 - 08:32
Abone Ol google-news

Bankaların tahsili gecikmiş alacaklarının oranı Aralık 2010’a göre yüzde 3.9’dan yüzde 3.1’e gerilese de günümüzde halen 2.2 milyon kişi banka borcunu ödeyemiyor. Bu da sorunlu kredilerin satılabilmesi ve yeniden yapılandırılması amacıyla kurulan varlık yönetim şirketlerini öne çıkarıyor. Mayıs 2011 itibarıyla elindeki toplam borç tutarı 18.7 milyar TL’ye ulaşan varlık yönetim şirketleri farklı çözüm önerileriyle müşteri sayısını arttırmaya çalışıyor.

2009’da kurulan Standard Varlık, 30 Ekim’e kadar sürdüreceği kampanya ile 100 bin civarındaki borçlusuna, borçlarını anapara üzerinden 4 taksitle kapatarak temizleme fırsatı sunuyor. Standard Varlık Yönetim Kurulu üyesi Selçuk Tuncalı, BDDK’nin bankacılık sektörüne yeni sınırlamalar getirmesinin beklendiğini belirterek “Önümüzdeki dönemde kredi borçlarının, yeni kredi ve kredi kartları ile finansmanının zorlaşması gündemde. Bu noktada biz Standard Varlık olarak bugüne kadar çeşitli nedenlerle borcunu ödeyememiş olanların kemikleşmiş borç problemlerine çözüm bularak, kayıtlı ekonomiye geri dönebilmelerini sağlamak için çabalıyoruz” dedi. Tuncalı, 18 ayda 15 bin borçlunun ödeme sorununu çözüme kavuşturduklarını söyledi. Toplam 7 portföy yönettiklerini ifade eden Tuncalı, bu portföyleri 5 değişik bankadan satın aldıklarını belirtti.

Nasıl işliyor?

Donuk ve geri dönmeyen kredileri bankalardan ve diğer finansal kuruluşlardan satın alacak olan varlık yönetim şirketi, önce söz konusu kredi ve alacakları inceliyor. Mevcut ekonomik durumda ve sektörün koşullarında beklenen geri dönüşü belirlemek için borçluların finansal yapısını ve ödeme gücünü hesaplıyor. Varlık yönetim şirketleri sayesinde kredi veren kuruluşlar, hem varlık satışı yoluyla gelir elde ediyor hem de sattıkları alacakları tahsil etmek için gereken harcamalardan tasarruf sağlıyor.

Varlık yönetim şirketine satılan veya devredilen donuk alacaklar hukuken aynı koşullarda el değiştiriyor. Borçların yeniden yapılandırılması varlık yönetim şirketlerinin esas konularından biri olduğu için borçluların imkânları ve ödeme gücü dikkate alınarak kişiye özel ödeme planları ve esnek çözüm önerileri sunulabiliyor.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler