Albay Çiçek'ten RTÜK'e suç duyurusu

Albay Dursun Çiçek, kendisiyle ilgili 'maksatlı ve gerçek dışı bilgileri içerecek şekilde' yayın yaptığı gerekçesiyle bazı televizyon kanallarıyla ilgili gerekli tedbirleri almadığı gerekçesiyle RTÜK üyeleri hakkında suç duyurusunda bulundu.

Albay Çiçek'ten RTÜK'e suç duyurusu
Abone Ol google-news
Yayınlanma: 07.08.2009 - 07:42

Ergenekon soruşturması kapsamında tutuklandıktan bir gün sonra tahliye edilen Deniz Kurmay Albay Dursun Çiçek, RTÜK üyeleri hakkında ''görevi ihmal'' suçundan Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı'na suç duyurusunda bulundu.

Çiçek'in avukatı Mustafa Çevik tarafından sunulan suç duyurusu dilekçesinde, ''Taraf gazetesinde 12 Haziran 2009 tarihinde yayımlanan haberle gündeme gelen 'kağıt parçasının' kimler tarafından üretildiği ve bahse konu gazeteye servis edildiğine yönelik araştırma ve soruşturmaların devam ettiği'' belirtilerek, aynı konuda Genelkurmay Başkanlığı Askeri Savcılığı tarafından aynı gün geniş kapsamlı bir soruşturma başlatıldığı ve yayın yasağı konulduğu kaydedildi.

''Bahse konu yasal yayın yasağına rağmen kağıt parçası hakkındaki yayınların sürdürülmesi ve bu konuda başta RTÜK olmak üzere ilgili kamu kurumlarının gerekli tedbirleri almaması, anayasal hukuk devleti ve hukukun üstünlüğü ilkesinin açıkça ihlal edilmesidir'' görüşü savunulan dilekçede, ''Taraf gazetesinin yasa dışı yayınları üzerine, RTÜK'ün denetim sorumluluğunda olan bazı televizyon kanallarının yayınlarında, Çiçek'in adı, unvanı, imzası ve en önemlisi resmi deşifre edilerek, bazı fanatik kişi ve örgütlere hedef gösterilmesi ile RTÜK'ün yasal sorumluluğuna verilen yayın ilkelerinin maksatlı ve sistemli olarak ihlal edilmesine neden olunmuş ve açıkça suç işlenmiştir'' iddiasında bulunuldu.

Genelkurmay Başkanlığı Askeri Savcılığınca, söz konusu belge ile ilgili soruşturmada, ''kovuşturmaya yer olmadığına'' karar verildiği anımsatılan dilekçede, ''Bu karar ile Çiçek tarafından hazırlanmadığı ortaya çıkan ve yasal bir delil niteliği olmayan sahte bir kağıt parçası olduğu anlaşılan fotokopi delil alınarak yapılan televizyon yayınlarında, Çiçek'in kişilik haklarına saldırıldığı'' ifade edildi.

Söz konusu yayınlarla Radyo ve Televizyonların Kuruluş ve Yayınları Hakkındaki Kanun'un da ihlal edildiği öne sürülen dilekçede, ''Bir aydan fazla süren ve tek merkezden emir almışcasına, askerlerin sivil mahkemede yargılanmasına yönelik yasa değişikliğinin onaylanmasını müteakip birden sona eren bahse konu televizyon yayınları, Çiçek'e yönelik iftira ve karalama kampanyasına dönüştürülmüştür'' denildi.

Dilekçede, şunlar kaydedildi:
''Çiçek'e yönelik maksatlı ve gerçek dışı bilgileri içerecek şekilde, başta Samanyolu Haber ve Samanyolu TV, Kanal 7, Kanal 24, ATV ve TRT 2 olmak üzere bazı televizyon kanalları tarafından karalama ve iftira kampanyasına dönüştürülen televizyon yayınlarının önlenmesine yönelik gerekli tedbirlerin alınması konusunda yasal yetkili ve sorumlu olan RTÜK, bahse konu yasal sorumluluklarını yerine getirmemiştir. RTÜK'ün görevini ihmal etmesini fırsat bilen bazı televizyon kanallarının iftira ve karalama kampanyaları ile yargısız infazı hedef alan maksatlı ve sistemli yayınlarını sürdürmesi, Çiçek'in başta mesleki kariyeri olmak üzere, maddi ve manevi yıpratılması ve zarar görmesine neden olmuştur.''

Suç duyurusu dilekçesinde, RTÜK üyelerinin, ''görevi ihmal'' suçundan cezalandırılmaları talep edildi.

 

RTÜK'ten açıklama

RTÜK'ten yapılan yazılı açıklamada, Ergenekon soruşturması kapsamında tutuklandıktan bir gün sonra tahliye edilen Deniz Kurmay Albay Dursun Çiçek'in, RTÜK üyeleri hakkında suç duyurusunda bulunduğu anımsatılarak, suç duyurusu üzerine açıklama yapma gereği duyulduğu belirtildi.

RTÜK'ün anayasal bir kurum olduğu ve herhangi bir program yayınlandıktan sonra denetim yaptığı ifade edilen açıklamada, herhangi bir programa, yayınlanmadan önce, yapım aşamasında RTÜK tarafından müdahale edilmesinin mümkün olmadığı kaydedildi.

RTÜK İzleme ve Değerlendirme Dairesi Başkanlığı uzmanlarının, radyo ve televizyon yayınlarını, 3984 sayılı Radyo ve Televizyonların Kuruluş ve Yayınları Hakkında Kanun'un 4. maddesinde belirlenen yayın ilkeleri çerçevesinde izledikleri ve değerlendirdikleri anımsatılan açıklamada, değerlendirmelerin resen veya şikayet üzerine yapıldığı vurgulandı.

Açıklamada, Üst Kurul üyelerinin düzenli aralıklarla toplanarak, radyo ve televizyon kuruluşlarının yayınlarına yönelik uygulanacak müeyyidelerle ilgili raporları inceleyerek karar aldıklarına işaret edilerek, şunlar kaydedildi:
''Üst Kurulun bu raporlara istinaden aldığı kararlar www.rtuk.gov.tr adresindeki internet sitesinden daha sonra kamuoyuna açıklanmaktadır.

Basın hürriyeti, Anayasa ile güvence altına alınan bir hürriyettir. Üst Kurul, bu hürriyetin sağlanması ve korunmasına azami önem vermektedir. Bununla birlikte Üst Kurul, zaman zaman sansür olarak algılanabilecek taleplerle karşı karşıya kalmaktadır. Basın hürriyetine konu kişilik haklarının korunması kadar, kamunun da olaylarla ilgili haber alma hakkı söz konusudur. Her iki hak da ulusal ve uluslararası düzenlemelerle güvence altına alınmıştır.

Yukarıda açıklandığı şekliyle, Üst Kurul üyelerimizin adı geçen şahsa yönelik haberlere müdahale etmediği ve bu nedenle görevi ihmal suçu işledikleri iddiasının Kurulumuzun yetki ve sorumluluğunu aldığı Kanun ve ilgili mevzuatla bağdaşmamaktadır.''


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler