Alevilere hizmet ayrımcılığı

Hükümet bir süre önce Alevilerin hakları için açılım politikası başlatırken Alevi köyleri hizmet alanında ayrımcılığa uğruyor. Tokat ve Sivas'ta Alevi köyleri yol, su, eğitim alanında birçok hizmetten mahrum ediliyor.

Yayınlanma: 15.11.2011 - 13:15
Abone Ol google-news

Tokat’ın Zile İlçesine bağlı Alevi Aluçözü köyüne içme suyu getirilmediği gibi, kendi sınırları içine yapılan ve 1999’da tamamlanan sulama göletinden 12 yıldır faydalanamıyor. Çalmadık kapı bırakmadıklarını, belirten Köy Muhtarı Bekir İş, “Tokat Valisi köye kanal yapımının masraflı olduğunu neden gösteriyor. Koskoca barajı yapıyorsun masraf olmuyor, iş kanal yapımına gelince masraf oluyor. 12 yıldır bize hakkımız olan su verilmiyor. Bu düpedüz ayrımcılık değil de nedir? Üstelik gölet bizim köyün sınırları içinde. Bazı AKP’li il genel meclis üyeleri bunu bizim yüzümüze dahi söylüyor. ‘Sizlerden AKP’ye oy gelmiyor’ diyorlar. Alevi isek, AKP’ye oy vermiyorsak suçlu muyuz?” dedi. Tokat merkeze bağlı Çatalkaya köyünün ise yolu yok. Köy muhtarı Yusuf Yıldırım, “Yolların yapılması ve asfaltlanması için kaç kez dilekçe verdiğimi ben de unuttum. Alevi köyü isen bir de köyünden AKP’ye oy çıkmıyorsa bittin sen. Hayatta hizmet gelmez. Yetkililer, ‘buna şükredin’ diyorlar. Köyümüzde kadrolu imam da var, cami de. Ama yolumuz yok. Suçumuz Alevi olmak” diye konuştu.


AKP’ye oy vermemişsiniz

Sivas’ın Zara ilçesine bağlı Mahmut Ağa Çiftliği köyünün yolları da yıllardır asfaltlanmadı. Ulaşımın toprak yolda kışın çamurdan, yazın tozdan zorlaştığını, birçok kazanın meydana geldiğini belirten köylülerden Mustafa Duman “Köyün yolunun asfaltlanması için Zara’da daireye gittim. Bana, ‘AKP’ye kaç oy verdiniz?’ dediler. Ben de kapıyı örtüp çıktım. Biz AKP’ye oy vermediğimiz için, Alevi olduğumuz için ikinci sınıf vatandaş mıyız? Bütün çevre köyler asfaltlı. Altı yedi senede getirip bir kum döküyorlar o kadar. Bize neden böyle ayrımcılık yapılıyor?” diye konuştu.


Okullar ve pansiyonlar kapatıldı

Zile İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü de, çoğunluğu Alevi köylerinden gelen 98 ilköğretim öğrencisinin kaldığı Alpaslan Yatılı bölge Okulu (YİBO) pansiyonunu “kapasitesinin altında çalışıyor” gerekçesiyle yeni açılan fen lisesine tahsis etti. Ayrıca Alevi olan Acıpınar, Akkılıç, Güllüce, Akçakeçili köylerinden 45 öğrencinin geldiği ve toplamda 65 öğrencinin eğitim gördüğü Acısu İlköğretim okulu kapatıldı. Acısu Köy Muhtarı Cuma Demirel, köy yolunun kışın aylarca kapalı kaldığını belirterek, “Kışın soğukta, fırtınada bu çocuklar yollarda mağduru olacaklar. Okulun kapanmaması için İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü’ne başvurdum ama okulu kapaattılar. Birçok kişi çocuğunu başka kentlerdeki akrabalarının yanına göndermek zorunda kaldı. Bazı aileler de çocuklarını alıp göç ettiler” dedi.


Aleviler göçe zorlanıyor

Pir Sultan Abdal Kültür Derneği Genel Başkan Yardımcısı ve Tokat Şube Başkanı Muharrem Erkan, Alevi köylerine hizmet götürülmeyerek yurttaşların göçe zorlandığını belirterek, “Her ne kadar anayasamızda tüm yurtaşların yasalar ve kanunlar önünde eşit oldukları yazılıyor ise de iş uygulamaya gelince ayrımcılık hat safhada. Yolunu yapmayıp, suyunu vermeyip, pansiyonunu kapatıp bu insanları zorunlu olarak göçe zorlamak insanlık suçudur. Aleviler bu bölgeden boşaltılıyor. Eğitim, alt yapı, aş, iş imkanları verilmeyince zorunlu olarak insanlar büyük kentlere göç etmek zorunda bırakılıyor” diye konuştu.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler