Alkolizm enzimi bulundu

Farelerle gerçekleştirilen deneylerde araştırmacılar, stres anında alkol tüketimi üzerinde etkili olan bir enzim tespit etti. Leipzig Üniversitesi’nde Thomas Whalter ve ekibi, aşırı alkol tüketimine yatkın genetik yapıya sahip insanların, stres altındayken daha fazla suiistimal edici davranışlara yöneldiklerini söylüyor.

Yayınlanma: 01.02.2013 - 08:16
Abone Ol google-news

Alkolizm beden sağlığı üzerinde çok fazla olumsuz etki yapan, aileye ve genel sağlık sistemine zarar veren en yıkıcı hastalıklardan biri diyor Whalter. Bu nedenle tedavilerde yaşanan çok küçük gelişmeler bile hastalar ve sosyal çevresi için büyük bir adım.

Bu karmaşık hastalık çeşitli genler ve çevresel etkenlere bağlı olarak gelişmekte. Hatta alkol tüketiminin enzim etkinliğiyle ilişkili olduğu bile tahmin ediliyordu. Bu tahmini kanıtlamak isteyen araştırmacılar, neprilisin enzimi için gerekli geni taşımayan fareler yetiştirmişler. Bu enzimin Alzheimer ve şişmanlığın oluşumundaki rolü daha önceki araştırmalarla kanıtlanmıştı. Bilim insanları son araştırmada, bu enzimi taşımayan farelerin strese çok daha meyilli olduklarını ve stres altında alkol bağımlılarına dönüştüklerini fark etmişler. Neprilisin etkinliği ve strese bağlı alkol tüketimi arasındaki ilişki artık açıklığa kavuştu. Gerek genetik değişimden geçirilen gerekse ilaçla tedavi edilen hayvanlardan, sonuçları kuvvetlendiren bulgular elde ettik diyor araştırmacılar. Sonuçlar insanlar için de geçerli olabilir.

Eğer bu doğruysa sonuçlar yeni bir tedavi anlamına geliyor. Alkol bağımlıları gelecekte ilaçsız olarak tedavi edilebilir. Mesela hastanın metabolizmasına yapılacak basit bir girişimle hastaya yardımcı olunabilir.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler