Allerjik nezlesi olanlar astıma dikkat!

Her yıl Nisan ayı içerisinde “Dünya Allerji Haftası” kutlanıyor. Tüm dünyada olduğu gibi ülkemizde de allerjik hastalıkların görülme sıklığı giderek artmakta. Bu soruna dikkat çekmek için Ulusal Allerji ve İmmünoloji Derneği, TAİTAV bilimsel desteği ve LİV Hospital Ankara’nın ev sahipliğinde basın toplantısı düzenlendi.

Yayınlanma: 16.04.2015 - 01:38
Abone Ol google-news

Dünya Sağlık Örgütünün verilerine dikkati çeken Liv Hospital Ankara Çocuk Allerji ve Astım Uzmanı Prof. Dr. Ayfer Tuncer, “Allerjik nezle en sık görülen allerjik hastalıktır. Toplumun %10-40’nı etkiler. Özellikle çocuklarda olmak üzere sıklığı giderek artmaktadır. Dünya Sağlık Örgütü dünyada 400 milyon allerjik nezle, 300 milyon astımlı olduğunu, bu sayının 2025 yılına kadar 400 milyonu bulacağını bildirmiştir.” dedi.

HER 4-5 KİŞİDEN BİRİNİN ALERJİSİ VAR

Allerji denildiğinde allerjik nezle, astım, ürtiker, anafilaksi, atopik dermatit (allerjik egzama) ve de besin-ilaç-böcek allerjileri gibi hastalıklar akla gelmelidir. Toplumumuzda her 4-5 kişiden birinin allerjik hastalıklardan etkilendiğini söyleyen, Liv Hospital Ankara Çocuk Allerji ve Astım Uzmanı Prof. Dr. Ayfer Tuncer, “Bunlar diğer kronik hastalıklardan farklı olarak daha az ölümcüldürler. Ancak yaşam kalitesini daha çok bozdukları, çocuklarda okul devamsızlığı ve başarısızlığına, erişkinlerde iş- güç kaybına neden oldukları bilinmektedir. “ diyerek tehlikeye dikkat çekti.

ALLERJİK NEZLESİ OLANLAR ASTIMA DİKKAT!

Astımlı hastaların yaklaşık %80’inde allerjik nezle, allerjik nezlelilerin de %40’ında astım vardır. Allerjik nezlesi olanlarda astım gelişme riski daha yüksektir. Allerjik nezle ve astım arasındaki ilişkinin bilinmesi hastaların takip ve tedavilerinin planlaması açısından çok önemli ve gereklidir. Solunum yolu allerjileri yaşam kalitesi, fizik ve sosyal ilişkileri olumsuz etkiler. Ayrıca oluşturdukları yüklü sağlık harcamaları nedeniyle öncelikli sağlık sorunları kapsamında yer alır.

BAHAR AYLARI ALERJİYİ TETİKLİYOR

Baharın gelmesiyle doğa hareketlenir, havalar ısınır ve insanlar canlanır, bu arada da havada polen salınımı ve yoğunluğu artar. Polenler solunum yoluyla vücudumuza girerler. Alerjik bünyeli olanlarda bağışıklık sistemi aslında zararlı olmayan bu polenleri “zararlı” olarak görüp takibe alır. Bu kişiler polenlerle tekrar karşılaştığında vücutta alerjiye neden olan birçok zararlı madde ortaya çıkar. Bu maddeler burun başta olmak üzere üst ve alt solunum yolları, göz, cilt ve diğer organlarımızda bir takım yakınmalara neden olur. Prof. Dr. Ayfer Tuncer bahar alerjisi hakkında ebeveynlere önerilerde bulundu.

-Sabahın erken saatlerinde mümkün olduğunca dışarı çıkmayın. Dışarı çıkmanız gerekliyse gözlük takabilirsiniz. 

-Sürekli gözlük kullanıyorsanız gözlüğünüzü düzenli olarak yıkamayı unutmayın çünkü gözlük camınıza yapışan her polen taneciği yakınmalarınızın artmasına neden olabilir.

-Polenlerin açık havada bulunduğunu hatırlayarak açık havada uzun süre kalmayın, piknik sürenizi kısa tutun.

-Kapalı ortamlardaki havanın da mümkün olduğunca polenlerden arındırılması gerektiği için evde ve arabada filtreli havalandırma veya hava temizleme cihazı kullanın. Bu cihazların filtrelerini sık sık temizleyin.

-Akşamları eve gelince kıyafetlerinizi değiştirin ve duş alın. 

-Günlük kıyafetlerinizi yatak odanızda çıkartmayın. 

-Evinizi polen mevsiminde sabah erken saatte havalandırmayın. 

-Polenler ile kaplanma riskine karşı giysiler ve çamaşırlarınızı polen mevsiminde açık havada kurutmayın.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler