Almanya'da yaşayan Türklere eğitim fırsatı

Almanya Eğitim ve Araştırma Bakanlığı, "Eğitim primi" (Bildungspraemie) adı altında, Almanya'da yaşayan, özellikle sözleşmeli ve serbest çalışan göçmen kökenlileri meslek geliştirme eğitimi konusunda teşvik etmeyi amaçlayan bir proje başlattı.

Yayınlanma: 30.09.2010 - 13:13
Abone Ol google-news

Bakanlığın, merkezi Almanya'nın Köln kentinde bulunan Türk-Alman Ticaret ve Sanayi Odası (TD-IHK) ile birlikte başlattığı projede, göçmen kökenli çalışanlar, iş hayatına yeniden dönenler ve yaşlı çalışanlar özel hedef kitlesini oluşturuyor.

TD-IHK'da düzenlenen basın toplantısında konuşan bakanlık görevlisi Eckart Lilienthal, "Türk kökenli göçmenler Almanya'da yaşayan göçmen kitlenin en büyük kısmını oluşturuyor. Biz bu durumu doğru değerlendirerek işbirliğimiz çerçevesinde bu hedef kitleye doğrudan ulaşmak istiyoruz" dedi.

Lilienthal, "Eğitim primi" ile devletin, yılda bir kez meslek geliştirme eğitimi ve sınav masraflarının yarısını, en fazla 500 avro olmak üzere karşıladığını ifade ederek, bu primin Avrupa Sosyal Fonu tarafından teşvik edildiğini söyledi.

Almanya'da vergilendirilmesi gereken ve yıllık geliri 25 bin 600 avroyu aşmayan sözleşmeli ve serbest çalışanlar ile ya da eşi ile birlikte yıllık geliri ortak vergi beyanında 51 bin 200 avroyu aşmayanların bu projeden yararlanabileceğini kaydeden Lilienthal, "Almanya çapında şu an 500'ün üzerinde danışma merkezi primi sunuluyor. Danışmanlar görüşmede şartları kişiye özel olarak değerlendirip mesleki beklentileri belirliyor ve uygun olan eğitime ve eğitim yerine karar veriyor. Türk çalışanları bu projeden faydalanmaya davet ediyorum" şeklinde konuştu.

TD-IHK Genel Sekreteri Suat Bakır da kalifiye derecesinin yüksekliğinin, çalışanların potansiyellerini ve yeteneklerini geliştirdiğini ifade ederek, "Globalleşme, rekabeti ve yenilikçi olma zorunluluğunu artırıyor. Bu durum Türk-Alman ekonomi piyasasına da yansıyor. İş sahasında yeni yolların ve imkanların oluşması ve uluslararası piyasanın hızlı bir şekilde gelişmesine uyum sağlanması açısından 'Eğitim primi' projesini destekliyoruz" dedi.

Bakır, "Eğitim primi" kampanyasının, işbirliği partneri olan TD-IHK'nın bu teşvikten faydalanmak isteyen Türk kökenli işletmecilere ve çalışanlarına ulaşmaktaki köprü görevini üstlenmeye devam edeceğini sözlerine ekledi.

Toplantıda ayrıca, "Eğitim primi" ve danışma merkezleri hakkında ücretsiz olarak 0800-2623000 numaralı telefondan ya da "www.bildungspraemie.info" adlı internet sayfasından ayrıntılı bilgi alınabileceği bildirildi.
 


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler