Almanya'daki Türkler de seçime hazırlanıyor
Almanya'da 27 Eylülde yapılacak genel seçimlere katılacak partilerin bazı milletvekili adayları, başkent Berlin'deki Türkevi'nde düzenlenen toplantıda Türk kökenli seçmenlere partilerinin çeşitli konulara ilişkin görüşlerini aktardı.
Sosyal Demokrat Parti'nin (SPD) Berlin eyalet listesinde 5. sırada yer alan Federal Meclis (Bundestag) Üyesi Klaus-Uwe Benneter, moderatörlüğünü Berlin-Brandenburg Türkiye Toplumu (TBB) sözcüsü Safter Çınar'ın yaptığı toplantıda, Türkiye'nin AB üyeliğinin sadece Avrupa'nın güvenliği için değil, Almanya'da yaşayan Türklerin topluma uyumu açısından da çok önemli olduğunu söyledi. Benneter, "Türkiye'nin 40 yıldan bu yana AB'ye girmeye hakkı var" dedi.
SPD'nin eski genel sekreteri de olan Benneter, Almanya'da yaşayan tüm yabancılar için yerel seçim hakkı verilmesini de istediğini, ancak bu isteğin koalisyon ortağı olan birlik partileri (CDU/CSU) ve Federal Eyalet Temsilciler Meclisi (Bundesrat) tarafından engellendiğini söyledi.
Hristiyan Demokrat Birlik (CDU) partisi adına toplantıya katılan ve eyalet listesinde 3. sırada yer alan milletvekili adayı Stefanie Vogelsang ise yerel seçim hakkının Alman vatandaşlığına bağlı olması gerektiğini savunarak, Almanya'da oy kullanacak insanların, kendilerini bu ülkeye bağlı hissetmeleri gerektiğini belirtti.
Eğitim ve uyum konularına da büyük önem verdiklerini ifade eden Vogelsang, Almanya Başbakanı Angela Merkel'in de uyumdan sorumlu bir devlet bakanı atayarak, uyuma verdiği önemi gösterdiğini kaydetti.
Yeşiller Partisi adına konuşan Federal Meclis grubu eş başkanı Renate Künast, Türkiye'nin, çeşitli anlaşmalarla uzun bir süreden bu yana AB ile "imtiyazlı ortaklığa" sahip olduğunu belirterek, bu nedenle kriterleri yerine getirdiği takdirde AB'ye tam üye olarak alınması gerektiğini söyledi.
Almanya'nın eski tarım ve tüketicileri koruma bakanı olan Künast, her insanın, oturduğu yerdeki gelişmeleri şekillendirebilmesi için yerel seçim hakkına sahip olması gerektiğini belirtti.
Künast ayrıca, Türkiye'nin her bir köşesinde insanların Almanca öğrenme imkanı bulamayacak olmaları nedeniyle aile birleşimi kapsamında Almanya'ya getirilecek eşlerin önceden Almanca bilmelerinin istenmesinin de "saçma" olduğunu sözlerine ekledi.
Hür Demokrat Parti'nin (FDP) Berlin eyalet listesinde 2. sırada bulunan milletvekili adayı Lars Friedrich Lindemann, Almanya'da yaşayan tüm göçmenlerin eşit haklara sahip olabilmeleri için Alman vatandaşlığına geçişlerin kolaylaştırılması gerektiğini söyledi.
Sol Parti'den milletvekili adayı olan Federal Meclis Üyesi Stefan Liebich, Kopenhag kriterlerini yerine getirdiği takdirde Türkiye'nin AB üyesi olması gerektiğini belirtti.
Liebich, aile birleşimi kapsamında Almanya'ya gelecek diğer ülke vatandaşlarından önceden Almanca bilmelerinin istenmediğini, bunun Türklerden istenmesinin ise etnik ayrımcılık olduğunu kaydetti.
Liebich ayrıca, demokrasinin askerlerle sağlanabileceğine inanmadıkları için, Alman askerlerinin de Afganistan'dan çekilmelerini istediklerini sözlerine ekledi.
Türkevi'ndeki toplantıyı, Türkiye'nin Berlin Başkonsolosu Mustafa Pulat da izledi.
En Çok Okunan Haberler
- Suriye'yi nasıl terk ettiğinin ayrıntıları ortaya çıktı!
- Petlas'tan o yönetici hakkında açıklama
- Nevşin Mengü hakkında karar
- 3 zincir market şubesi mühürlendi
- Geri dönüş gerçekten 'akın akın' mı?
- Eski futbolcu yeni cumhurbaşkanı oldu
- Fidan'dan 'Suriye Kürtleri' ve 'İsrail' açıklaması
- Müge Anlı'nın eşine yeni görev
- AKP’nin tabutu CHP sıralarına kondu
- Bakanlık 5 ildeki lahmacuncuları ifşa etti