Amirli 2 ay sonra kurtuldu

IŞİD'in iki aydır kuşattığı Amirli dün Irak ordusu ve peşmerge güçleri tarafından kurtarıldı. Soykırım tehdidi altındaki 15 binden fazla Türkmen sevinç gözyaşlarıyla kurtuluşlarını kutladı.

Yayınlanma: 31.08.2014 - 22:24
Abone Ol google-news

Irak ordusu ve peşmerge güçleri, nihayet binlerce Şii Türkmenin iki aydır Irak Şam İslam Devleti’nin (IŞİD) kuşatması ve “soykırım” tehdidi altındaki Amirli kasabasına girdi. Operasyon dün Amerikan savaş uçaklarının bölgedeki IŞİD hedeflerini havadan vurmasının hemen ardından geldi. Askeri yetkililer ve Türkmen milletvekili Fevzi Ekrem el Terzi ile bölgede IŞİD’e karşı savaşan Türkmenler, ordu ve peşmergenin Amirli’ye iki ayrı koldan girdiğini duyurdular.

Irak Ordu Sözcüsü Tuğgeneral Kassim el Musavi, operasyonun dün sabaha karşı başladığını ve öğlen saatlerinde Amirli’deki kuşatmanın kırıldığını söyledi. Devlet televizyonunda canlı yayına çıkan El Musavi, “bazı kayıplar” verdiklerini, çevre köylerde çatışmaların devam ettiğini de bildirdi. Irak ve peşmerge kuvvetlerinin yanı sıra Şii milislerin de katıldığı operasyon, geçen haziran ayından beri ülkenin kuzeyinde önemli ilerlemeler kaydeden IŞİD karşısında alınan en büyük askeri başarı olarak görülüyor.

Başkent Bağdat’ın 170 kilometre kuzeyindeki Amirli’de yaklaşık 15 binden fazla insan iki aydır büyük gıda ve su sıkıntısı yaşıyor, erkekleri ellerindeki sınırlı silahlarla IŞİD’e karşı koymaya çalışıyordu. Irak ordusunun havadan helikopterlerle insani yardımları ulaştırma ve insanları tahliye çabaları yetersiz kalmış, halk aşırı sıcaklarda susuz ve elektriksiz kalmıştı.

Amirli’de dün havaya ateş açılarak kutlamalar yapılırken, bölgede tanklarla dolaşan ordu birliklerinin yardım dağıtmaya başladığı bildiriliyor. Ordunun Amirli’ye girmesinden önce IŞİD’i havadan vuran Amerikan kuvvetleri, uçaklardan insani yardım malzemeleri atarken, Avustralya, Fransa ve İngiltere hava kuvvetleri de insani yardım operasyonuna katıldılar. ABD bu ayın başlarında IŞİD hedeflerini vurmaya başlamış, IŞİD’den kaçan Sincar dağındaki Ezidilere de havadan insani yardımda bulunmuştu.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler