Anayasa değişikliği teklifindeki imza tartışması

AKP Grup Başkanvekili Mustafa Elitaş, ''Meclis Başkanlığının, Anayasa değişikliği konusunda TBMM Anayasa Komisyonuna havale ettiği liste gerçek ve hukuki süreçlerini tamamlayan liste, onun dışındaki listelere itibar edilmemesi gerekiyor'' dedi.

Anayasa değişikliği teklifindeki imza tartışması
Abone Ol google-news
Yayınlanma: 02.04.2010 - 12:46

AKP Grup Başkanvekili Mustafa Elitaş, gazetecilerin, ''Anayasa değişikliği teklifinde, AKP'li milletvekillerine ait, birinde TBMM Başkanı Mehmet Ali Şahin'in imzasının da yer aldığı iki ayrı liste olduğuna ilişkin'' soruları üzerine, doğru listenin, TBMM Başkanlığı'nın Anayasa Komisyonu'na havale ettiği liste olduğunu, CHP ve MHP'nin gösterdiği ve dağıttığı listelerin ise o partilere sorulması gerektiğini ifade etti. Meclis Başkanlığı'nın, komisyona havale ettiği listenin gerçek ve hukuki süreçlerini tamamlayan liste olduğunu, onun dışındaki listelere itibar edilmemesi gerektiğini belirten Elitaş, ''Araya yanlışlıkla eski liste girmiş olabilir mi?'' sorusu üzerine, ''Onu birileri yanlışlıkla almış olabilir. Onu alanlara, dağıtanlara sormak gerekir. Milletvekili arkadaşlarımızın hiçbirisinin o konuyla ilgili... 'imzaları o gün attı, şu gün attı, geçmişte attı' gibi, zihinleri bulandırmanın gereği ve anlamı yok'' diye konuştu.

Baykal'ın rahatsızlıkları

CHP Genel Başkanı Deniz Baykal'ın, teklifin sadece 3 maddesine karşı olduğunu söylediğini kaydeden Elitaş, şöyle konuştu: ''Büyük bir iştahla, parti kapatmanın zorunlu ve gerekli olduğunu, 'Türkiye'de parti kapatmayı yasaklıyorlar' diye büyük üzüntü içerisinde olduğunu ifade etti. Sayın Baykal, Türkiye'de siyasi partilerin özgürce düşüncelerini ifade etmelerinden rahatsız oluyor. Anayasa Mahkemesinin yapısının değiştirilmesi ile ilgili kısım, Sayın Baykal'ı aşırı derecede rahatsız ediyormuş. Anayasa değişikliği ile ilgili bizim teklifimiz, eski Anayasa Mahkemesi Başkanı Mustafa Bumin'in, TBMM'ye gönderdiği taslak metnin hemen hemen aynısı. Sayın Baykal'ın, Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulunun (HSYK) yapısı ile ilgili de müthiş bir rahatsızlığı var. 'Yargı bağımsızlığı gider' diye ifade ediyor. Halbuki bizim getirdiğimiz teklifte, yargının tamamen bağımsız hale gelmesi, yargının unsurlarını temsil eden kürsü hakimlerinin oy haklarının kutsal hale getirilmesi ile ilgili bir düzenleme var. Partilerdeki delege sistemini eleştiren medya, siyasi partiler ve iş alemi, açıkcası yargıya mensup 11 bin kişinin oy kullanarak HSYK'yı seçme noktasındaki iradelerine verilen imkanı, nasıl yargı bağımsızlığının engellenmesi diye değerlendirirler... Bunu acıyla, üzüntüyle, demokrasiye inanmış birisi olarak takip ediyorum.''

Mustafa Elitaş, ''Neden yeni imza toplayıp da teklifi yeniden vermeyi düşünmüyorsunuz?'' sorusuna, ''Eğer muhalefet partisinin zihinlerindeki bulanıklığı o giderecekse, o da konuşulur, milletvekili arkadaşlarımızla görüşülüp değerlendirilebilir. Ama oradaki imzalar net. Ben yurtdışındaydım, benim imzam yok. Muhalefet, Anayasa değişikliğini yokuşa sürmek için, bizim getirdiğimiz maddelerde itiraz edecekleri hiçbir şey bulamadıkları için suyu tersine akıtmak gayreti içerisindeler. Ana muhalefet partisine bu yakışmıyor'' yanıtını verdi. ''CHP'nin, Anayasa Mahkemesine başvuracağını açıkladığının'' anımsatılması üzerine Elitaş, ''CHP, önce 110 imzayı tamamlasın. CHP şu anda müthiş bir telaş içinde. 110 imzayı bulamamanın telaşı içerisinde'' dedi.
 

MHP'li Vural

MHP Grup Başkanvekili Oktay Vural da aynı yöndeki sorular üzerine, ''Çakma liste. Milletvekillerinin daha önce attıkları imzaları, bu Anayasa değişikliğinin altına koymuşlar ve Meclis Başkanlığına vermişler'' dedi. Bu Anayasa değişikliğini hazırlayanların Başbakanlık'taki bir grup olduğunun ortaya çıktığını iddia eden Vural, ''Bizim yanımıza Sayın Cemil Çiçek geldi, Sayın Hayati Yazıcı, Egemen Bağış dolaşıyor. Bunlar Anayasa değişikliğini anlatıyorlar ama altlarında imzaları yok. Böyle bir çarptırmanın, aldatmanın geleceği sonuç budur. Allah da ellerini, kollarını birbirine dolaştırıyor'' diye konuştu. Oktay Vural, ''Devlet nasıl yönetiliyor, millet iradesi nasıl kullanılıyor, bütün milletimiz bunu görsün. Oynanan oyun ve tuzak büyüktür. Milletin iradesini alanlar, milletin hakkını, hukukunu ve vekilini yok saymaktadır'' dedi. Vural, teklifin görüşüleceği komisyon toplantılarına katılacaklarını söyledi.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler