'Anayasa tanımamazlık'

Ankara Barosu Başkanı Prof. Dr. Metin Feyzioğlu, AKP'nin anayasa değişikliğini mevcut hükümler yerine "kendine göre" belirlediği kurallarla gerçekleştirme eğilimini "anayasa tanımamazlık" olarak niteledi.

'Anayasa tanımamazlık'
Abone Ol google-news
Yayınlanma: 07.04.2013 - 06:59

Ankara Barosu Başkanı Prof. Dr. Metin Feyzioğlu, “Değiştirilmesi yasak olan ilk üç maddeyi değiştiririm demek, diğer maddeleri de tanımamak anlamına gelir. O zaman da kendini ve tüm kurumları inkâr etmiş olur” değerlendirmesini yaptı.

AKP, anayasanın değiştirilmesi için Meclis’te gereken 367 oy sayısını 330 oya indirmeyi öneriyor. AKP’nin kendi anayasa taslağını getirmesi durumunda referanduma götürmek için gereken 330 sayısı için halen Meclis’te 5 eksiği bulunuyor. AKP içinde bazı hukukçular, TBMM’nin yeni anayasa için “kurucu meclis” görevi üstlenebileceği, mevcut anayasa kurallarına bağlı kalmadan kendi yöntemiyle anayasa yapabileceğini ileri sürüyor.

AKP’nin “kendi anayasamı kendi kuralımla” yaparım yaklaşımı ise hukukçularda karşılık bulmadı. Prof. Dr. Metin Feyzioğlu, anayasa değişikliğinin ancak mevcut anayasadaki değişikliğe ilişkin kurallar çerçevesinde yapılabileceğine dikkat çekerken yürürlükteki anayasanın herkesi bağlayacağına vurgu yaptı.

 

Hükümet de yok olur!

Anayasanın değiştirilemez, hatta değiştirilmesi teklif dahi edilemez ilk üç maddesinin yok sayılması ve değiştirilmesi yönündeki eğilimi Prof. Dr. Feyzioğlu, şu sözlerle değerlendirdi: “İlk üç maddenin değiştirilmesine teşebbüs edilmesi, anayasanın diğer maddelerinin de gayri meşru ilan edilerek yok sayılması fikrine dayanır. Bu durumda TBMM’nin, yüksek mahkemelerin, hükümetin, hiçbir kamu kurum ve kuruluşunun varlığını izah edemeyiz. ‘Anayasa bizi bağlamaz’ demek bunu diyenin kendi varlığını ve yetkilerini inkâr etmesidir. Çünkü bütün bu kurumlar dayanağını anayasada bulurlar. Değiştirilmesi yasak olan ilk üç maddeyi değiştiririm demek anayasayı tanımamaktır. Anayasanın ilk 3 maddesini tanımayan, diğer maddelerini de tanımadığına göre bütün kurumları da inkâr etmiş olur.”

Prof. Dr. Feyzioğlu, mevcut anayasa değiştirilerek anayasa değişikliği için aranan oy oranının yeniden düzenlenebileceğine dikkat çekerken “Elbette bu durumda anayasanın baştan aşağı değiştirilme sürecinin siyasi etik açısından değerlendirilmesi gerekir” yorumunu yaptı.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler