Ankara ‘dost’ arayışında

ABD, AB ve Körfez ülkeleri ile uzun zamandır süren gerilimleri sonlandırmak isteyen Türkiye, dış politikada verdiği olumlu mesajlarla ‘normalleşme’ arayışına girdi.

Ankara ‘dost’ arayışında
Abone Ol google-news
Yayınlanma: 22.08.2018 - 23:10

 

Başta AB üyesi Almanya, Hollanda, Avusturya gibi ülkelerle ilişkilerini normalleştirmek için girişimlerini sürdüren Ankara, Körfez ve Asya’daki ilişkilerini de tamir etmek için düğmeye bastı. Rahip Andrew Brunson kriziyle gerilen ilişkilerin normalleşmesi için ABD’den “bir kapı açmasını” bekleyen Ankara, normalleşme arayışlarını diğer coğrafyalarda sürdürüyor. Darbe girişiminin sponsoru olmakla suçladığı Birleşik Arap Emirlikleri’ne (BAE) son günlerde olumlu mesajlar yollayan Ankara, Gülen cemaatine ait okulları kapatmadığı için darbeyle karşılaşabileceğini söylediği Kırgızistan ile de ilişkilerini normalleştirmeye başladı. İlk etapta güvenlik birimleri arasında başlayan temas, siyasi ilişkilere uzandı. Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Kırgız meslektaşı ile telefonla görüştü.
Çavuşoğlu, Haziran ayında Kırgızistan ile ilk olarak istihbarat düzeyinde temasların başladığını duyurmuş, Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın Eylül ayında bu ülkeyi Türk Konseyi Zirvesi sırasında ziyaret etmesi için hazırlıkların sürdüğünü açıklamıştı. 15 Temmuz’un hemen ardından başta Erdoğan, “Bugün Bize, yarın size” diyerek Kırgızistan’dan FETÖ karşıtı adımlar atmasını istemiş ancak Kırgızlar bu talebi reddetmişti.

Körfez’e sinyal

Katar’a yönelik suçlamaların ardından başta Suudi Arabistan, Mısır ve BAE’nin başını çektiği gruba karşı Doha’nın yanında yer alan Ankara, Körfez’e de olumlu mesajlar yollamaya devam ediyor. Çavuşoğlu, Büyükelçiler Konferansı sırasında, “Körfez İşbirliği Konseyi ve kardeş Körfez ülkeleri (Suudi Arabistan, Katar, Kuveyt, Bahreyn, Birleşik Arap Emirlikleri ve Umman) ile ilişkilerimizi daha da geliştirmek için birlikte çalışmaya devam edeceğiz” demişti.

Batı ile hedef ikili

2017 referandumu sırasında başta Almanya, Hollanda ve Avusturya ile gerilimi tırmandırmaktan kaçınmayan hükümet ilk olarak Almanya ile uzlaşı aramıştı. Seçimlerin ardından Hollanda ile ilişkilerin normalleştirilmesi için düğmeye basıldı. Avusturya hükümetinin Türkiye karşıtı politikaları nedeniyle ikili ilişkilerde başlatılan arayış sonuçlandırılmayınca Türkiye, AB Dönem Başkanlığını üstlenen Avusturya’nın bu görevini “yok sayacağını” açıklamıştı. Ancak  Ankara, şimdi dönem başkanı sıfatıyla Viyana’nın yaptığı davete olumlu yanıt verdi. Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu, 30-31 Ağustos tarihlerinde Viyana’da yapılacak gayri resmi Gynmich toplantısına katılacak.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler