'Ankara, Suriye muhalefetinin başlıca hamisi oldu'
Haaretz, "Türkiye'nin Suriye'ye yaptırım kararı, Ankara'yı Suriyeli muhalefetin en yakın müttefikine dönüştürmekle kalmadı, Türkiye'nin, Batılı askeri müdahaleye praktikte alternatif olma rolünü üstlenmesine de yol açtı" yorumunu yaptı.
İsrail'in önde gelen gazetelerinden Haaretz, "Suriye krizinde Türkiye, İran ile sert bir yer arasında sıkıştı" başlığını kullandığı haberinde "Ankara, Esad'ı devirmeyi amaçlayan Suriyeli muhalefet grupları için başlıca yabancı hamisi oldu. Her iki ülke üzerinde etkisi olan İran ise, mutlu değil" yorumunu yaptı.
Suriyeli muhaliflerin oluşturduğu Ulusal Konseyi ile Suriye ordusundan kaçanların yer aldığı Özgür Suriye Ordusu arasındaki ilişkileri değerlendiren gazete, Türkiye ve Suriye'de yayımlanan haberlere dayanarak "büyük miktarda silahın, Türkiye üzerinden Suriye'ye kaçak olarak sokulduğunu", Suriyeli asilerin de ayaklanmaya katılmak üzere ülkeye girdiklerini öne sürerken şu savlara da yer verdi: "Türkiye, hem özgür Suriye ordusu hem de Ulusal Konseyi'nin en önemli geri üssüdür. Türkiye'nin, Suriye'ye yaptırım uygulama kararı, Ankara'yı Suriyeli muhalefetin en yakın müttefikine dönüştürmekle kalmadı, Türkiye'nin, Batılı askeri müdahalesine pratikte alternatif olma rolünü üstlenmesine de yol açtı."
Haaretz, Türkiye'nin aynı zamanda Suriye'ye karşı sert bir tutumun, İran açısından sert bir maliyetinin olmasından kaygı duyduğunu da öne sürdüğü haberinde son dönemde NATO radarının Türk topraklarına konuşlandırılması kararına ilişkin İran'dan Türkiye'ye yöneltilen sert eleştiri ve uyarıları anımsattı.
'Türkler, özgür ordusunun rejimi deviremeyeceğinin farkında'
İran ordusundan gelen uyarıların aynı zamanda Türkiye'nin Esad rejimine tavrına bir "tehdit" olarak da algılanabileceğini yazan gazete "Suriye'deki kriz, Türkiye için stratejik bir çıkar, bu yüzden özgür ordusunun lideri ve yeni ortaklarına destek veriyor. Ancak, Türkiye'de bile, yetkililer, özgür ordunun tek başına Suriye rejimini deviremeyeceğinin bilincinde" diye yazdı.
Haaretz, "Ankara'daki Dışişleri Bakanlığı'ndan bir kaynak, 'Yakında birilerinin ağır silahları kullanmaları gerekecek. Tüfek ve tabancalar, tanklar ve helikopterlere karşı yetmez' dedi" diye yazdıktan sonra "Sorun, Suriye Cumhurbaşkanı Beşar Esad'a karşı tank ve uçakları ilk kullanmayı kim kabul edeceği" yorumunu yaptı.
En Çok Okunan Haberler
- Suriye'yi nasıl terk ettiğinin ayrıntıları ortaya çıktı!
- Petlas'tan o yönetici hakkında açıklama
- Nevşin Mengü hakkında karar
- 3 zincir market şubesi mühürlendi
- Geri dönüş gerçekten 'akın akın' mı?
- Eski futbolcu yeni cumhurbaşkanı oldu
- Müge Anlı'nın eşine yeni görev
- Fidan'dan 'Suriye Kürtleri' ve 'İsrail' açıklaması
- Bakanlık 5 ildeki lahmacuncuları ifşa etti
- AKP’nin tabutu CHP sıralarına kondu