Ankara'dan İran'a sert yanıt

Dışişleri Bakanlığı, "Suriye'den sonra sıra Türkiye'ye gelecek" diyen Firuzabadi'nin açıklamalarını şiddetle kınayarak, Türkiye ile ilgili mesnetsiz açıklamalara son vermeye ve komşuluk ilişkilerinin ruhuna yakışacak şekilde davranmaya davet etti.

Yayınlanma: 07.08.2012 - 14:23
Abone Ol google-news

İran Genelkurmay Başkanı Hasan Firuzabadi'nin Türkiye'ye yönelik tehditlerine Ankara'dan çok sert tepki geldi. Dışişleri Bakanlığı, "Suriye'den sonra sıra Türkiye'ye gelecek" diyen Firuzabadi'nin açıklamalarını şiddetle kınayarak, Türkiye ile ilgili mesnetsiz açıklamalara son vermeye ve komşuluk ilişkilerinin ruhuna yakışacak şekilde davranmaya davet etti.

"SURİYE'DEN SONRA SIRA TÜRKİYE'DE"

Dışişleri Bakanlığı tarafından yapılan yazılı açıklamada, İran Devrim Muhafızları'nın internet sitesinde yayınlanan İran Genelkurmay Başkanı Hasan Firuzabadi'nin açıklaması başta olmak üzere, bazı İranlı yetkililer tarafından Türkiye ile ilgili olarak yapılan "asılsız ithamlarla dolu son derece yakışıksız tehditleri" şiddetle kınadı.

Açıklamada, "Türkiye, dış politikasında kendi hedef ve ilkeleri doğrultusunda hareket eden, büyük devlet geleneğine sahip bir ülkedir. Bunu, en çok asırlardır komşuluk ilişkileri sürdürdüğümüz İranlı yetkililerin bilmesi ve kavramış olması gerekir" denildi.

"Kabul edilemez bir sorumsuzluk"

Bakanlık, İran'ın nükleer programıyla ilgili BM Güvenlik Konseyi'nde yapılan oylamada Türkiye'nin ilkesel tutumumunun altını çizerek, "Türkiye'nin dış politikasındaki ilkeli tavrı herkes tarafından bilinmesine rağmen, muhtelif görevlerdeki İranlı yetkililerin ülkemizi hedef alan açıklamalarının devam etmesi kabul edilemez bir sorumsuzluktur" ifadelerini kullandı. Açıklamada, şu ifadelere yer verildi:
"Öte yandan, Suriye'deki rejimin sebep olduğu insanlık dramının Suriye içindeki ve dışındaki sorumlularının kimler olduğu, her gün yüzlerce masum insanın katlinin vebalini kimlerin taşıdığı herkesin malumudur. Bunlar, tarih ve insanlık vicdanı önünde mutlaka hesap verecektir."

Türkiye'nin ayrıca, Suriye'de 48 İran yurttaşının kaçırılmasına tamamen insani gerekçelerle baktığı belirtilerek, "İranlı yetkilileri, ülkemizle ilgili mesnetsiz açıklamalara son vermeye ve komşuluk ilişkilerinin ruhuna yakışacak şekilde davranmaya davet ediyoruz" denildi.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler