'Arı balı' marka olma yolunda

Kırklareli Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Hasan Çebi, Kırklareli'nin yakın gelecekte arı balı üretiminde ve kalitesinde söz sahibi olacağını belirtti.

Yayınlanma: 29.08.2011 - 10:13
Abone Ol google-news

Kırklareli Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Hasan Çebi, Kırklareli'nin Yıldız Dağları'nda hüküm süren Kırklareli arısının bakanlıkça ''Trakya Arısı'' olarak koruma altına alınmasıyla bölgede arıcılığın öneminin bir kat daha arttığını söyledi. Kafkas arasından sonra Trakya arısının koruma altına alınan ikinci arı ırkı olma özelliğini taşıması sebebiyle, Kırklareli, Pınarhisar ve Vize ilçesinin Kuzeyindeki Balkan köylerinin izole bölgesi ilan edildiğini ifade eden Çebi, bu bölgeye kesinlikle gezginci arıcı sokulmayarak, Yıldız Dağları'ndaki Trakya arısı ile çiftleşmesinin önüne geçildiğini ve bu saf ırkın korunmasının hedeflendiğini belirtti.

Tozlaşmada arının önemi

Tarım ürünleri çiçeklerinin tozlaşmasında büyük oranda bal arısına ihtiyaç duyulduğunu, arıların sebze ve meyvelerde sağladığı tozlaşmayla yüzde 90'lara varan bir verim artışın söz konusu olduğunu bildiren Çebi, ''Bölgemizde uygulanacak meyvecilik projeleri arının önemini kat kat artıracaktır. Bunun yanında arının balı, propolisi, arı sütü, poleni, arı zehiri insanlık için vazgeçilmezdir. Kırklareli yakın gelecekte arı balı üretiminde ve kalitesinde söz sahibi olacak'' dedi.

Kırklareli'de 2009 yılı rakamlarına göre 40 binin üzerinde arı kolonisinden 549 ton bal ve 17 ton arı mumu üretildiğine dikkat çeken Çebi, şöyle devam etti: ''İlimizin 74 bin hektar ayçiçeğinden 192 bin 991 ton ayçiçeği üretiminin yüzde 36'lık kısmı arıcılarımızın varlığına bağlıdır. 2010 yılında 361 arıcıya, 25 bin 840 kovan için 155 bin lira civarında destekleme ödemesi yapılmıştır. Kırklareli'de tarım arazilerinin miras yoluyla küçülmesi, tarım gelirlerinin düşmesi, tarım arazilerinde bitki ürün deseni çeşitliliğini zorunlu hale getirmiştir. 50 dönüm arazisi olan üreticinin, 10 dekar meyveliği 50 adet kovanı olması alternatif geçim kaynağı olmalıdır.''

Yıldız Dağları'nın dünyanın sayılı bitki biyolojik çeşitliliğine sahip olduğunu ve buralarda üretilecek olan organik balın ülke içinde aranılacak hale geleceğini anlatan Çebi, bu balın pazar değerini artırarak, yöre ekonomisine ciddi katkılar sağlayacağını kaydetti. Bölgede arı balının kilogramı 30-70 liradan satılıyor.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler