Arınç'tan Japon Prensi'ne: Elinin körü diyeceğim ama...
Başbakan Yardımcısı ve Hükümet Sözcüsü Bülent Arınç'ın Japon Prensi ile ilgili anlattığı anısı AKP'nin kültür ve sanata verdiği değeri bir kez daha gözler önüne serdi.
Başbakan Yardımcısı ve Hükümet Sözcüsü Bülent Arınç açılış için gittiği Manisa'da, kentin otantik yerleri olmasına karşın turist çekemediğini belirterek bir anısını şöyle anlattı:
"Manisa'nın turist kaynaması lazım. Sadece Balkanlar'dan, Ortadoğu'dan ve bir başka yerden değil. Dünyanın her yerinden Manisa'ya mutlaka turist gelmesi lazım. Bunun için de onların hoşuna gidecek şeyler yapmamız gerekir. Japonya'yı meclis başkanı iken ziyaret ettiğimde, 'Mikasa' yani imparatorlarını ziyaret etmiştik. İmparator bana iki soru sordu. Sorularda biraz afalladım. Bir sürü şey konuştuk. Ama sonunda imparator 'Camlı Köşk ne durumda?' diye sordu. Espri olsun diye söylemiyorum ama 'Camlı Köşk de neresi?' dedim. Biz, adamla ne konuşmaya geldik, o bize ne soruyor. 'Tamam o iş dedim', attım. Sonra dışarı çıktım. 'Beni mahçup ettiniz. Camlı Köşk neresi?' diye sordum. Bunun üzerine adam, durdu durdu bana 'Camlı Köşk' dedi. Bana dediler ki, 'Dolmabahçe Sarayı'nda Kabataş Caddesi üzerinde sarayın dışarıya bakan tek mekanına 'Camlı Köşk' derler. Bunun içerisinde kristal avizeler vardır. Cam mamulleri vardır. Japonlar orayı çok severler.' 'Gözünüz çıkmasın. Baştan söyleseydiniz. Belki daha güzel şeyler konuşacaktım' diye karşılık verdim. Sonra İstanbul'u aradım Milli Sarayları, 'O Camlı Köşk ne durumda?' diye. Bana, 'Efendim 7 aydan beri restorasyonu yapılıyor. Bitmek üzere' dediler. Haber gönderdik imparatora. Ben, Haziran ayında gittim, 'Eylül ayında açılışını yapacağız' dedim. Adam mutlu oldu. Şimdi vartayı atlattık zannediyordum. Ama 'Kalehöyük'teki kazılar ne durumda?' dedi. Biz Japonya- Türkiye ilişkilerini düşünüyoruz. Koskoca 'Güneşin oğlu' Hirohito bana 'Kalehöyük'teki kazılar ne durumda' diyor. 'Elinin Körü' diyeceğim ama koskoca güneşin oğlu. 'Kalehöyük'teki kazılar da çok iyi gidiyor' dedim. Bunun üzerine, bana, 'Bizim prens Tomohito her sene oraya geliyor, kazı yapıyor, bir de orada müze yapacak. Hala bu kazıları bitiremedi' dedi. Biz de gaza geldik. 'Bu sene bitireceğiz onları' dedik. İnanın böyle. Kalehöyük dedikleri yer Kaman'ın bir beldesi."
Türkiye dostu Japon prens kazıları finanse ediyordu
Japon İmparatoru Akihito'nun kuzeni, Türkiye dostu Prens Tomohito Mikasa 2012 yılında 66 yaşındayken hayatını kaybetti.
Japonya'da 1926'da kurulan Türkiye- Japonya cemiyeti uzun yıllardır Prens Tomohito'nun himayesinde faaliyet gösteriyordu. Prens Tomohito'nun babası Prens Takahito Mikasa ile başlayan bu dostluk serüveni uzun yıllar sürdü. Baba Takahito'nun 50 yıl önceki Türkiye ziyaretinin ardından, hem arkeolojiye olan ilgisi, hem de Türkiye'ye olan sevgisi nedeniyle aile Kırşehir Kaman'daki Kamankale Höyük'deki kazıları finanse etti. Aile, Japonya'daki Ertuğrul şehitliğinde törenlere de katılıyordu. Prensin adı Kırşehir'de bir caddeye de verilmişti.
En Çok Okunan Haberler
- Suriye'yi nasıl terk ettiğinin ayrıntıları ortaya çıktı!
- Petlas'tan o yönetici hakkında açıklama
- Nevşin Mengü hakkında karar
- 3 zincir market şubesi mühürlendi
- Geri dönüş gerçekten 'akın akın' mı?
- Eski futbolcu yeni cumhurbaşkanı oldu
- Fidan'dan 'Suriye Kürtleri' ve 'İsrail' açıklaması
- Müge Anlı'nın eşine yeni görev
- Bakanlık 5 ildeki lahmacuncuları ifşa etti
- AKP’nin tabutu CHP sıralarına kondu