Artık yurtdışına çalışmaya daha az kişi gidiyor

ABD merkezli Göç Politikası Enstitüsü'nün raporuna göre, küresel ekonomik kriz nedeniyle daha az kişi yurtdışına çalışmaya gidiyor, bu kişiler ailelerine daha az döviz gönderiyor.

Yayınlanma: 08.09.2009 - 10:19
Abone Ol google-news

ABD merkezli Göç Politikası Enstitüsü, Türkiye'ye gelen işçi dövizlerinin de 2008 yılına göre yüzde 43 düştüğünü bildirdi. Ulusal ve uluslararası göçmen ve mülteci politikalarını izleyen ABD Washington merkezli bağımsız Enstitü'nün BBC için hazırladığı rapora göre, daha az kişi yurt dışına çalışmaya gidiyor. Örneğin, ABD'ye giden Meksikalıların sayısı 2006 yılından bu yana yüzde 40, İspanya'ya giden Romanyalı ve Bulgarların sayısı ise yüzde 60 geriledi. Çoğunlukla resesyonun en sert vurduğu inşaat ve konaklama gibi sektörlerde çalışan göçmen işçiler, yerli işçilerden daha fazla işlerini kaybetme riskiyle karşı karşıya kalıyor.
 

Yurt dışındaki Türk işçiler daha az döviz gönderdi

Rapora göre, yurt dışında çalışan Türk işçileri 2008 yılına göre yüzde 43 daha az döviz gönderdi. Ancak Türkiye'de yurt dışında çalışan işçilerden gelen döviz gelirleri gayri safi yurtiçi hasılanın çok küçük bir bölümünü oluşturuyor. Buna karşılık, milli gelirinin üçte birini işçi dövizlerinin oluşturduğu Moldova'da yüzde 37'lik düşüş, dramatik bir etki yaratıyor. Hemen hemen her ülkede yurt dışından gelen işçi dövizi miktarı düşme eğilimdeyken, Pakistan ve Bangladeş'in de aralarında bulunduğu birkaç ülkede yurtdışından gelen işçi dövizlerinde yükseliş görülüyor.
 

Eve dönüş yaşanmıyor

Yurtdışında çalışanların gelirleri düşse de birçok yerde eve dönüş yaşanmıyor.
Bunda, göçmen işçilerin kendi ülkelerinde ekonomik koşulların çok daha kötü olmasının yanı sıra ülkelerine döndüklerinde tekrar yurtdışına çıkmak isterlerse bunun zor ve maliyetinin yüksek olmasını düşünmelerinin etkisi oluyor.

Rapora göre, bu durumun da bazı istisnaları var. Örneğin Orta ve Doğu Avrupa'dan İngiltere ve İrlanda'ya çalışmak için gelenler, kendi ülkelerinde ekonomik koşullar çok fazla kötüleşmediği için eve dönüyorlar. Enstitü, daha çok uluslararası göç hareketlerini araştırsa da özellikle Çin'de ülke içinde yaşanan hareketliliğe dikkati çekiyor. Buna göre, kırsal kesimden 140 milyon kişi çalışmak için sanayi şehirlerine akın ediyor. Her yıl Çin yılbaşında memleketlerine dönen bu kişilerden çok azı bu sene çalıştıkları şehirlere geri döndü.

Resesyon çoğu ülkede hükümetlerin yerli işçilerini korumak için önlem almasına neden oluyor. Malezya, Avustralya ve Rusya'nın da içinde bulunduğu ülkeler, yabancı işçiler için verdikleri izinlerin sayısını sınırlarken, İspanya ve Japonya gibi ülkelerde göçmen işçilerin ülkelerine dönmeleri için tek yönlü bilet alınması veya toplu ödeme gibi özendirme tekliflerinde bulunuyor.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler