Asgari ücret konusunda uzlaşı sağlanamadı
Asgari ücret tespit komisyonu ikinci toplantısını TİSK Genel Merkezi'nde gerçekleştirdi. Yaklaşık olarak 1.5 saat süren toplantıda ortak bir sonuca ulaşılamazken 3'ncü toplantı için 21 Aralık tarihi belirlendi. 3'ncü toplantı Türk-İş Genel Merkezi'nde yapılacak.
TİSK Genel Merkezi'nde toplanan Asgari Ücret Tespit Komisyonu yaklaşık olarak 1.5 saat süren toplantıda ortak bir sonuca ulaşamadı. Toplantıda Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı'nı Çalışma Genel Müdürü Ali Kemal Sayın temsil ederken, işçi kesimini ise Türk-İş Genel Eğitim Sekreteri İsa Gök temsil etti. Basına kapalı olarak gerçekleştirilen toplantının ardından, TİSK Yönetim Kurulu Üyesi Ali Nafiz Konuk ve Türk-İş Genel Eğitim Sekreteri İsa Gök gazetecilerin sorularını yanıtladı.
Zam rakamları Türk-İş'te telafuz edilecek
Türk-İş Genel Eğitim Sekreteri İsa Gök toplantının ardından gazetecilerin sorularını yanıtladı. Gök, "Şu anda Türkiye İstatistik Kurumu, Hazine ve DPT'nin, ülkenin ekonomik şartları ile ilgili sundukları raporlarını tartıştık. Bunun üzerinde bir çalışma yapıp 21 Aralık'ta Türk-İş'te yapacağımız, toplantıda bu raporlar üzerindeki derlendirmelerimizi söyleyeceğiz. Daha sonraki toplantıda büyük ihtimalle Çalışma Bakanlığı'nda olacak. Şuanda rakamlar üzerinde bir tartışma yaşanmadı. Ama Türk-İş'te zam rakamları büyük ihtimalle telafuz edilecektir. Bu toplantıda asgari ücretin vergi dışı bırakılması önerisini getirdik. Önümüzdeki günlerde bunun olup olmayacağını veya nasıl hareket edeceğimizi göreceğiz" dedi.
'Asgari ücretlinin bize maliyeti bin 600 TL'
TİSK Yönetim Kurulu Üyesi Ali Nafiz Konuk, bir gazetecinin "2011 mali programında yüzde 4+4 zam öngörüsü var. İşçi ve işveren tarafı bu rakamı nasıl telafuz ediyor?" sorusuna şu cevabı verdi: "Tabi hükümet bütçelerinin 2011 yılı tahminlerini yapabilmesi için, mali açıdan böyle bir hedef belirlemesi gerekirdi. Aslında 2011 yılı hedeflenen enflasyon ile karşılaştırıldığında enflasyonun oldukça üzerinde bir artışın hükümet tarafından belirlendiği gözden uzak tutulmaması gerekir. Bugünkü toplantıda istemiş olduğumuz veriler geldi. Bunları değerlendireceğiz. Buna göre önümüzdeki toplantıda görüşlerimizi dile getireceğiz. Ama tabi bir kaç nokta var ki özellikle dikkati çekiyor. Bunlardan bir tanesi ithalatın ihracata göre büyük ölçüde artmış olması. Türkiye'nin 2010'daki büyümesine oranla istihdamda bir azalma gözleniyor. Genç işsiz oranının yüzde 21'lere çıkmış olması. Bunlar tabi ki asgari ücretin belirlenmesinde de gözden uzak tutulmaması gerekiyor. Önümüzdeki toplantıda ya da bir sonraki toplantıda 2011 yılı zam oranının belirleneceğini tahmin ediyoruz."
Konuk, asgari ücretin üzerindeki vergi yükleri konusunda da bir açıklama yaparak, "Bazı verilerin belirlenmesinde en uç noktaları dikkate almak zorundayız. Şimdi TİSK'e üye işveren sendikalarının üye olduğu bu iş yerlerinin yüzde 99'u sendikaların örgütlü olduğu işyerleri. Bizim hesaplamalarımıza göre bugün sendikanın örgütlü olduğu bir işyerinde ücreti asgari ücret olan bir işçinin 2010 yılının ikinci yarısında bize maliyeti bin 600 TL. Şimdi işçiye sorduğunuzda ben asgari ücretle çalışıyorum diyor. Ama bize maliyeti bu şekilde. Bu ikramiyelerden, sosyal yardımlardan, fazla mesai ödemelerinden filan kaynaklanıyor. Bu aradaki farkta kayıt dışının artmasına sebebiyet veriyor" dedi.
En Çok Okunan Haberler
- Suriye'yi nasıl terk ettiğinin ayrıntıları ortaya çıktı!
- Petlas'tan o yönetici hakkında açıklama
- Nevşin Mengü hakkında karar
- 3 zincir market şubesi mühürlendi
- Geri dönüş gerçekten 'akın akın' mı?
- Eski futbolcu yeni cumhurbaşkanı oldu
- Müge Anlı'nın eşine yeni görev
- Fidan'dan 'Suriye Kürtleri' ve 'İsrail' açıklaması
- Bakanlık 5 ildeki lahmacuncuları ifşa etti
- AKP’nin tabutu CHP sıralarına kondu