Askeri doktorun şüpheli ölümü

İran'da 12 Haziranda yapılan cumhurbaşkanlığı seçiminden sonra çıkan olaylarda tutuklananlara ağır işkence yapıldığının ortaya çıkmasından sonra kapatılan Kehrizek hapishanesindeki askeri doktorun şüpheli biçimde öldüğü bildirildi.

Yayınlanma: 18.11.2009 - 10:40
Abone Ol google-news

AP ajansının haberine göre, askerliğini doktor olarak Kehrizek hapishanesinde yapan 26 yaşındaki Tebrizli doktor Ramin Purandercani'nin ölümü hakkında yetkililer, "intihar, trafik kazası ve zehirlenme" gibi üç ayrı gerekçe gösterdi, ancak gerçek ölüm nedeni belirlenmedi.

Askerlik görevi çerçevesinde hapishaneye haftada bir gittiği ve kurumun tek dotoru olduğu belirtilen Purandercani'nin öldüğü ilk kez 10 Kasımda muhalif bir internet sitesinde duyuruldu. Öldüğü daha sonra yetkililer tarafından da doğrulanan Purandercani, Pazar günü Tebriz'de toprağa verildi.

Kehrizek hapishanesinde işkence sonucu bazı tutukluların öldüğünün ortaya çıkmasından sonra, Purandercani'ye, ölen tutuklulardan birinin ölüm nedenini menenjit olarak göstermesi için baskı yapıldığı belirtildi. Purandercani'nin açılan soruşturma çerçevesinde Meclis Araştırma Komisyonunda da ifade verdiği bildirildi.

İlk olarak Purandercani'nin uykusunda kalp krizi geçirdiğini ileri süren yetkililer, daha sonra zehirlendiğini iddia ettiler. Ancak Pazartesi günü Tahran Genel Savcısı Abbas Devletabadi'nin makamından yapılan açıklamada, "ilk otopsinin Purandercani'nin zehirlenme nedeniyle ölmediğini açığa çıkardığı" belirtildi.

Açıklamada, Genel Savcının soruşturmaya devam edilmesini emrettiği ve ölüm nedeninin daha sonra açıklanacağı kaydedildi.

Ölen doktorun babası Rızaguli Purandercani, yetkililerin açıkladığı hiçbir ölüm nedenine inanmadığını belirterek, "Ölümünden önceki gece telefonla konuştum. Sesi çok iyi geliyordu. Askerliği bitmek üzereydi. Planlar yapıyordu. İntihar edecek birinin işaretlerini vermiyordu" dedi.
 

Kapatılan Kehrizek hapishanesi

Muhalefet çevreleri, Purandercani'nin ölümünün, Kehrizek'deki işkenceyi ve özellikle de cumhurbaşkanı adaylarından eski Devrim Muhafızları Komutanı Muhsin Rızai'yi destekleyen muhafazakar bir ayetullahın oğlu olan 24 yaşındaki Muhsin Ruhulamini'nin Temmuz ayında Kehrizek'te gördüğü işkence sonucu ölmesiyle ilgili koşulları yakından bilmesinden kaynaklandığını ileri sürüyor.

Purandercani'ye Ruhulamini'nin ölüm nedenini "işkence değil, menenjit" olarak göstermesi için baskı yapıldığı belirtiliyor.

Üst düzey yetkililer, ilk açıklamalarında, Ruhulamini'nin Kehrizek'te yapılan işkenceden değil, menenjitten öldüğünü iddia etmişlerdi.

Ruhulamini'nin ölümü üzerine muhafazakar çevrelerde de ortaya çıkan sert tepkiler üzerine, İran Dini lideri Ayetullah Ali Hamaney, Kehrizek hapishanesinin "tutuklulara kötü muamele yapıldığı" gerekçesiyle kapatılmasını emretmiş, başkent Tahran'ın 20 kilometre kadar güneyindeki Rey şehrine yakın eski bir yer altı deposu olan hapishanenin bazı yöneticileri ve görevlileri tutuklanmıştı.

Yetkililerin ayrıca Kehrizek'teki tutukluların işkenceden değil, kurum doktorunun yanlış tedavisinden öldüğü şeklinde açıklamalar yaparak, ölümlerin sorumluluğunu doktor Purandercani'nin üzerine yıkmaya çalıştıkları öne sürüldü. Purandercani'nin, doktorluk lisansının iptal edilmesi ve 5 yıl hapse gönderilmesi yönünde tehdit edildiği de belirtildi.
Kehrizek'te Muhsin Ruhulamini'nin yanı sıra Emir Cavadifer ve Muhammed Kamran adlı en az iki tutuklunun daha işkenceden öldüğü açıklanmıştı.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler