Assange'ın diplomatik garanti arayışı sürüyor

Wikileaks'in kurucusu Julian Assange, bir haftadır Ekvador Büyükelçiliği'nde ABD'ye gönderilmeyeceği konusunda güvence istiyor.

Yayınlanma: 27.06.2012 - 18:01
Abone Ol google-news

İsveç'te iki kadına tecavüz etmekle suçlanan ve İngiltere'de bu ülkeye iadesine karar verilen Assange, diplomatik garanti almaya çalışıyor.

40 yaşındaki Assange, İsveç'e hakkındaki tecavüz suçlamalarıyla yüzleşmek için gitmeye hazır olduğunu, ancak Stockholm'ün kendisini Wikileaks'in yayımladığı ABD Dışişleri Bakanlığına ait gizli belgelerle ilgili bu ülkeye göndermesinden korktuğunu söyledi.

Assange, Sydney Morning Herald gazetesine yaptığı açıklamada, "Birleşik Krallık, ABD ve İsveç'in ne gibi güvenceler sağlayacağının önemli olduğunu" kaydetti.


"Şişme yatakta uyuyor"

Bu arada, Julian Assange'ın annesi Christine Assange, BBC'ye yaptığı açıklamada, oğluyla geçen haftasonu konuştuğunu ve "ruh halinin iyi olduğunu" ifade etti. Ekvador Büyükelçiliği çalışanlarının oğluna çok iyi davrandığını söyleyen Christine Assange, Wikileaks'in kurucusunun kamuoyunun kendisine verdiği destekten mutluluk duyduğunu kaydetti.

Öte yandan İngiliz basını, Assange'ın aylarca Ekvador'un Londra Büyükelçiliğinde kalabileceğini yazıyor. Ekvador'un Londra Büyükelçisinin geçen hafta konuyu görüşmek üzere ülkesine gittiğine dikkati çeken basın, Assange'ın geceleri Büyükelçilikte şişme bir yatakta uyuduğunu bildiriyor.

Assange sığınmak için, "verdiği mücadeleye sempatiyle yaklaşması nedeniyle" Ekvador'u tercih ettiğini söylese de Wikileaks'in kurucusunun özellikle son aylarda bu ülkenin Cumhurbaşkanı Rafael Correa ile yakın irtibatta olduğu biliniyor.

Ekvador, Assange'ın siyasi iltica talebini değerlendirdiğini açıklamıştı. İngiliz polisi ise Assange'ın şartlı tahliye koşullarını ihlal ettiği için Büyükelçilikten ayrılması halinde tutuklanacağını bildirmişti.

İngiltere'deki en üst mahkeme olan Anayasa Mahkemesi geçen ay, 2'ye karşı 5 oyla Assange'ın İsveç'e iade edilebileceği yönündeki Yüksek Mahkeme'nin kararını onamıştı.
 


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler