Assange'ın iadesine karar verildi

İngiliz Woolwich ceza mahkemesi, WikiLeaks'in kurucusu Julian Assange'ın İsveç'e iadesine karar verdi. Assange'ın kararı temyize götürme hakkı bulunuyor.

Assange'ın iadesine karar verildi
Abone Ol google-news
Yayınlanma: 24.02.2011 - 11:38

İngiliz Woolwich Ceza Mahkemesi, WikiLeaks'in kurucusu Julian Assange'ın İsveç'e iadesine karar verdi.

İngiltere'nin başkenti Londra'nın güneydoğusundaki Woolwich Ceza Mahkemesi'nde görülen davadan, "İsveç'e iade" kararı çıktı. Assange'ı avukatı Geoffery Robertson'ın, İsveç tarafını ise avukat Clare Montgomery'nin temsil ettiği mahkemenin kararını, yargıç Howard Riddle açıkladı.

Riddle, kararı okuduğu duruşmada, çoğu İsveçli emekli savcı ve avukat olan Assange'ın tanıklarından biri olan İsveçli avukat Bjorn Hurtig ifadesini "inandırıcı bulmadığını", ayrıca Assange'ın İsveç'e ifade vermeye çağrıldığında bu ülkeye gitmediğini söyledi. Yargıç ayrıca, Assange'ın İsveç'e iadesi durumunda "adil bir yargılanmaya" tabi tutulmayacağı iddiasını kabul etmedi ve Assange'ın İsveç'e iadesine hükmetti.

Julian Assange'ın, mahkemenin kararını yedi gün içinde temyize götürme hakkı bulunuyor.

Assange, İsveç'e iade edilmesi durumunda ABD'ye gönderilmesi ihtimalinden korkuyor ve İsveç'teki yargı sürecinin adil olamayacağını savunuyor. Dolayısıyla bu ay başında üç gün süren iade davasında Assange'ın avukatı müvekkilinin İsveç'e iadesi durumunda, bu ülkede tecavüz davalarının kamuoyuna kapalı yapıldığı gerekçesiyle, "adil yargılanamayacağını" savunmuştu.

İsveç, Assange'ı geçen yıl iki kadına tecavüz etmekle suçluyor ve iadesini talep ediyordu. Assange iddiaları reddederken, avukatları ve destekçileri İsveç'in suçlamalarının "siyasi" olduğunu ve WikiLeaks'in ABD'nin gizli belgelerini yayımlamasından ayrı düşünülemeyeceğini savunuyor.

39 yaşındaki Avustralya vatandaşı Assange, geçen yıl Aralık ayında, İsveç'in Avrupa genelinde tutuklama emri çıkarmasıyla Londra'da gözaltına alınmış ve dokuz gün gözaltında tutulduktan sonra kefaletle şartlı tahliye edilmişti.

 

Temyize gidecekler

Wikileaks'in kurucusu Julian Assange'ın avukatı Mark Stephens, İngiliz Woolwich Ceza Mahkemesinin kararını temyize götüreceklerini söyleyerek, "Bu konunun bu ülkede çözülmesi için hala umutluyuz. Temyiz fırsatımız konusunda hala çok iyimseriz" dedi.
İngiliz Woolwich Ceza Mahkemesi bugün, Assange'ın İsveç'e iadesine karar verdi. Assange'ın avukatının kararı temyize götüreceklerini açıklamasıyla, temyiz duruşmasının Londra'daki Yüksek Mahkeme'de yapılması bekleniyor.

 

Assange'den tepki

İngiliz Woolwich Ceza Mahkemesinin bugün Assange'ın İsveç'e iade edilmesi kararının ardından Wikileaks'in kurucusu mahkemenin önünde bir açıklama yaptı.
Mahkemeyi ve yargıcı davayı yeterince incelemeden karar vermekle eleştiren Assange, "Böyle bir karar durumunda temyize gideceğimizi ve gitmemiz gerektiğini her zaman biliyorduk" dedi.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon