Asya ülkeleri resesyondan çıkmaya öncülük ediyor

Çin Devlet Başkanı Hu Jintao, Çin'in iç talebi daha fazla destekleyeceğini, iç ve dış talebin dengeli büyümesini sağlayacağını söyledi.

Yayınlanma: 13.11.2009 - 12:14
Abone Ol google-news

Singapur'da Asya Pasifik Ekonomik İşbirliği (APEC) zirvesinde konuşan Hu, ''Krize karşı, özellikle tüketici talebi olmak üzere iç talebi artırmaya yoğunlaştık'' dedi. Çin'in teşvik önlemlerinin dünya ekonomisinin yararına olduğunu bildiren Hu, Çin'in, Çinli tüketicileri daha fazla harcama yapmaya ikna etmek için ek önlemler alacağını belirtti.

Yaşam standartlarını düzeltmeyi, eğitim ve sağlık gibi sosyal yükümlülükleri azaltmayı amaçlayan reformları sürdürecekleri sözü veren Hu, çoğu yoksul çiftçi 1,3 milyar nüfuslu ülkenin göz korkutucu güçlüklerle karşı karşıya olduğu uyarısında bulundu.
''Bizim karşı karşıya kaldığımız zorluklar ve sorunlar, ölçeği ve karmaşıklığı bakımından dünyanın diğer herhangi bir bölümünde nadiren görülür'' diyen Hu, uluslararası piyasaları ve kuruluşların düzenlenmesinin güçlendirilmesi konusunda hızlı hareket edilmesi çağrısında bulundu.

Uluslararası finansal denetim ve düzenleyici sistemin kurulması ile gözetim ve düzenlemelerin düzeltilmesinde ülkelerin işbirliğine ihtiyaç olduğunu söyleyen Hu, ''Uluslararası ekonomik sistemin içsel sorunları tam olarak giderilmedi ve küresel ekonominin toparlanması halen birçok belirsizlikle ve istikrarı bozucu unsurlarla karşı karşıya'' diye konuştu.

Uluslararası finansal kuruluşlarda gelişmekte olan ülkelere daha fazla temsil ve söz hakkı çağrısını yineleyen ve korumacılığa karşı olduklarını ifade eden Hu, ''Korumacılık, hiçbir ülkenin krizden çıkmasına yardımcı olmayacak. Bu sadece ekonomik toparlanmanın kırılgan ivmesi için bir tehdit oluşturabilir'' dedi.

Çin'de inşaat sektöründe patlama ve 586 milyar dolarlık teşvik paketinin yarattığı talep, ihracatta devam eden zayıflığa rağmen, ekonominin üçüncü çeyrekte yüzde 8,9 büyümesine katkıda bulundu.

ABD Hazine Bakanı Timothy Geithner de Çin'in dünya ekonomisinin yeniden biçimlenmesindeki rolünü destekleyerek, bu ülkenin toparlanmaya katkıda önemli rol oynadığını ifade etti.

''Asya ülkeleri resesyondan çıkmaya öncülük ediyor"

APEC zirvesine katılan liderler, Asya'nın küresel ekonominin resesyondan çıkmasına öncülük ettiğini söylediler.

Singapur Başbakanı Lee Hsien Loong, yaptığı konuşmada, ABD'nin büyümesinin zayıf olduğunu, dünyada başka bir yerde başka birinin daha fazla harcaması gerektiğini belirterek, ''Bu Asya'da olmalı'' dedi.

Batıda birçok ülkenin ekonomisinin daralmasına karşın, bu yıl yıllık büyümesi yüzde 6'yı geçen Çin ve Hindistan'a gönderme yapan Lee, ''Gelecek birkaç yıl büyüme bütün dünyada yavaşlayacak, ancak uzun vadede Asya'da iyi durumda olacak'' diye konuştu.
Lee, ülkelerin, büyümeyi desteklemek için uygulanan teşvik paketlerinin nasıl azaltılacağına toplu olarak karar vermesi gerektiğini sözlerine ekledi.

Uluslararası Para Fonu (IMF), geçen ay, Asya'nın bu yıl yüzde 2,75 ve gelecek yıl yüzde 5,75 büyüyeceğini tahmin ettiğini açıklamıştı.

Dünya nüfusunun yüzde 40'ı ve dünya ticaretinin yüzde 44'ünü oluşturan APEC bölgesi ABD, Japonya, Çin, Avustralya, Brunei, Kanada, Şili, Hong Kong, Endonezya, Malezya, Meksika, Yeni Zelanda, Papua Yeni Gine, Peru, Filipinler, Rusya, Singapur, Güney Kore, Tayvan, Tayland ve Vietnam'dan oluşuyor.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler