'Atatürk ve Kitap'

Türkiye'nin siyasal, toplumsal ve kurumsal gelişimi hakkında birçok eseri bulunan Prof. Dr. Hikmet Özdemir'in hazırladığı ''Atatürk ve Kitap'' isimli yapıt raflardaki yerini aldı.

Yayınlanma: 23.04.2011 - 09:48
Abone Ol google-news

Eserde, Ulu Önder Atatürk'ün kitap tutkusunun yanı sıra okuduğu kitaplara ilişkin sayısal veriler ve bu kitaplardan seçme iç kapak örneklerini de görmek mümkün. Kitabı yayına hazırlayanlardan Türk Kütüphaneciler Derneği Başkanı Ali Fuat Kartal, Prof. Dr. Hikmet Özdemir tarafından kaleme alınan eserde Atatürk'ün kitap sevgisi ve kitap okuma alışkanlığının anlatıldığını söyledi.

Ulu Önder Atatürk'ün gençliğinde de çok okuyan, yazan bir kişi olduğuna değinen Kartal, ''Kuşkusuz Atatürk'ün dünya çapında bir lider olmasında çok kitap okumasının büyük katkısı olmuştur. Yeni bir ülke kurarken birçok konuda bilgiye ihtiyacı olmuştur. Her büyük işe girişiminde, önce o konuda yazılı eserleri okuduğunu, bir araştırmacı titizliğiyle konuyu incelediğine sonrada konuyu tartışmaya açtığını görüyoruz'' dedi.

Yaşamı boyunca okumakla bütünleşen ve bu alışkanlığı tutkuya dönüşen Atatürk'ün 1924 yılı sonbaharında Erzurum'da meydana gelen depremden sonra bölgeye kitap bağışı yapan bir kitapçıya teşekkür telgrafı çektiğini anımsatan Kartal, şöyle devam etti:

''Yine Çanakkale Savaşı bütün şiddetiyle sürerken, arkadaşı Madame Corinne mektup yazarak kendisinden kitap istemiştir. Atatürk, analitik okuma yöntemiyle kitap okumuştur. Yani kitapta yer alan bilgileri özümseyerek ve sindirerek okumuş, kitabın üzerine notlar almış, katıldığı ve katılmadığı düşünceleri yazmıştır. Atatürk'ün kitaplığında tarih kitaplarından din kitaplarına, yönetim kitaplarından askerlik sanatına, edebiyattan sosyolojiye kadar pek çok konuda kitaplar bulunmaktadır.

Yeni bir ülke kurup birçok konuda yenilik yapacak olan liderin hem tarihi hem de diğer konuları iyi bilmesi gerekiyor ki yenilikleri yapabilsin. Bugün Atatürk'ün kütüphanesindeki kitaplar iki ayrı yerde bulunmaktadır. Bunların dünyadaki diğer liderlerin kütüphanesinde olduğu gibi birleştirilmesi gerekir. Bu araştırmacılarda kolaylık sağlayacaktır. Doğrusu da Anıtkabirde bulunmasıdır.''

Kitabın kaynakçasının oldukça zengin olduğuna değinen Kartal, bunun Atatürk'le ilgili araştırma yapmak isteyenler için de kolaylık sağlayacağını sözlerine ekledi.
Kitap, ''Her insan doğduğu yere benzer'', ''Lider ve Kitaplığı'', ''Okumak Bir Yaşam Biçimidir'', ''Başarı Yolunda'', ''Kendisi Anlatıyor'', ''Son Okumalar'', ''Okuma Tutkusu Üzerine'', ''Bir Kitaplığın İnanılması Güç Serüveni'' adlı bölümler yer alıyor. Ayrıca Atatürk'ün okuduğu kitaplara ilişkin sayısal verilere ve bu kitaplardan seçme iç kapak örneklerini de kitapta görmek mümkün.
 

Prof. Dr. Hikmet Özdemir

Prof. Dr. Hikmet Özdemir, siyaset bilimci, Cumhurbaşkanlığı Başdanışmanı, Başbakanlıkta başdanışman ve Cumhurbaşkanlığında başdanışman, Kırıkkale, Başkent ve Kocaeli Üniversitelerinde öğretim üyesi ve Türk Tarih Kurumu Ermeni Masası Kurucu Başkanı olarak çalıştı. Türkiye dışında British Council bursuyla Londra Üniversitesinde, Fulbright bursuyla Washington DC'de Georgetown Üniversitesinde, İngiltere ve ABD devlet arşivlerinde ve Cenevre Birleşmiş Milletler Mülteciler arşivinde incelemelerde bulundu.

Halen ''Birinci Dünya Savaşı ve Sonrası Ermeni Mülteciler'' konusunda çalışan Prof. Dr. Özdemir, TBMM Türk Parlamento Tarihi Araştırma Grubu Koordinatörü ve Türk Askeri Tarih Komisyonu üyesi. Prof. Dr. Özdemir'in Atatürk konusunda yayınlanmış eserlerinden bazıları şöyle:

''Atatürk'ün Kriz Yönetimi: Tekalif-i Milliye (2001), Atatürk ve İngiltere: Bir Barışmanın Diplomatik Tarihi (2001 ve 2004), Amasya Belgelerini Yeniden Okumak (2004 ve 2010), Atatürk'ün Liderlik Sırları (2006 ve 2009), Anafartalar'dan Ankara'ya (2003-2006), Atatürk'ün Toplumla İlişkileri (2010), Yabancı Diplomatların Tanıklıklarıyla Atatürk'ün Liderliği (2010).''


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler