Avrupa hâlâ çok uzak

Avrupa ülkelerine vizesiz seyahat hakkı tanınması için AB ile görüşmeler yeniden başladı ancak Türkiye’de hâlâ ‘terör’ tanımı değişmedi.

Yayınlanma: 30.11.2018 - 21:52
Abone Ol google-news

Türk vatandaşlarına Avrupa ülkelerine vizesiz seyahat hakkı tanınması için Türkiye ile AB arasındaki görüşmeler iki yıl aranın ardından tekrar başlarken Türkiye’nin yerine getirmesi gereken en önemli şart halen ‘terör’ tanımının değiştirilmesi olmayı sürdürüyor.

Vizesiz Avrupa için Türkiye’nin yerine getirmeyi taahhüt ettiği kriterler arasında yer alan Avrupa Polis Teşkilatı (Europol) ile Türk makamları arasında anlaşma imzalanması konusunda Türkiye ve AB arasındaki müzakereler dün başladı. Europol ile işbirliği anlaşması uyarınca Türkiye’nin, Güney Kıbrıs Rum Yönetimi (GKRY) dahil tüm AB üyesi ülkelerle adli işbirliği yapması gerekiyor, ancak Türkiye’nin AB’ye ‘Kosova modeli’ olarak adlandırılan GKRY ile bir başka AB üyesi ülke aracılığıyla temas kurmayı teklif ettiği belirtiliyor. AB Komisyonu’nun Göç, İçişleri ve Vatandaşlıktan Sorumlu Üyesi Dimitris Avramopulos, 28 Kasım’da Brüksel’de Türk gazetecilere yaptığı açıklamada, “Yerine getirilmesi gereken 72 kriteri tamamlamaya çok yakınız. Türk yetkililer kriterleri en kısa sürede tamamlama konusunda kararlı” açıklaması yapmış, bu açıklama hükümete yakın medya organlarında “Vizesiz Avrupa çok yakın” şeklinde haberleştirilmişti. Ancak Türkiye’nin, vizesiz Avrupa için yerine getirmeyi taahhüt ettiği 72 kriterden son 6’sında yakın zamanda bir ilerleme sağlanması beklenmiyor.

Hükümet yanaşmıyor

AB, Türkiye’deki Terörle Mücadele Yasası’nın (TMY) ifade özgürlüğü, örgütlenme özgürlüğü, kişi güvenliği ve özgürlüğü ile adil yargılanma hakkı alanlarında Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi (AİHS) ve Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM) içtihadı ile AB müktesebatına uyumlu hale getirilmesini talep ediyor. Türkiye’de görülmekte olan tartışmalı birçok davayı yakından ilgilendiren böyle bir değişikliği yapmaya hükümetin yanaşmadığı biliniyor. Türkiye, vizesiz Avrupa için diğer tüm kriterleri yerine getirse bile ‘terör’ tanımı üzerindeki anlaşmazlığın çözülmesi kısa vadede beklenmiyor.

‘Terörle mücadele için kullanılsın'

AB’nin Türkiye’den TMY’de değişiklik yapması talebiyle ilgili geçtiğimiz hafta AB Komisyonu Başkan Yardımcısı Federica Mogherini ve Komşuluk Politikaları ve Genişleme Müzakerelerinden Sorumlu Komisyon Üyesi Johannes Hahn’ın ziyaretinden önce gazetecilere bilgi veren bir AB yetkilisi, “Biz Türkiye’nin terörle mücadelesini engellemek istemiyoruz, fakat bu yasanın gerçekten terörle mücadele için kullanılmasını istiyoruz. Bu yasaya dayanarak gazeteciler, söylediklerinden dolayı hapse atılıyorsa bu bir soruna işaret ediyor. Bu yasa üzerindeki görüşmelerimiz sürüyor” demişti.

 

 


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler