Avrupa Yatırım Bankası: Daha fazla para basmayın

Krizle boğuşan Avrupa'da şu ana kadar getirilen çözümler hiçbir işe yaramadı. Avrupa Yatırım Bankası'nda da aykırı sesler yükselmeye başladı.

Yayınlanma: 02.04.2011 - 07:47
Abone Ol google-news

Borçlu ülkelere yönelik tahvil alım programları uygulayan Avrupa Yatırım Bankası’nda (ECB) bugüne kadar uygulanan para politikalarının kesin bir sonuca götürmeyeceği görüşü giderek daha fazla ağırlık kazanıyor. Krizi bir türlü çözemeyen Avro Bölgesi’nde risk her geçen gün büyüyor. ECB üyesi Nout Wellink, bankanın halihazırda uyguladığı devlet tahvili alım politikasını durdurması gerektiğini, çünkü risklerin giderek daha büyük hale geldiğini söyledi.
 

Yeni korku Fransa

Wellink, “Para basmaya kolaylıkla devam edebiliriz. İyi bir şey değil ancak mümkün Ama devlet tahvili alımı yönündeki cari politikayı durdurmalıyız, çünkü riskler daha büyük hale geliyor” dedi. Wellink, “Bankalardan tahvil alıyoruz, özel sektörden ve devletlerden. Eğer işler kötü giderse, ECB hesaplarında değer düşüşü yaşanabilir” diye konuştu.

Yunanistan, İrlanda gibi sorunlu ülkelere bir yenisinin daha eklenmemesi için yeni bir neden aranmıyor. Portekiz, İspanya’dan sonra Fransa’da konuşulan borçlu ülkeler arasına girdi. Goldman Sachs Asset Management’ın Başkanı Jim O’Neil, Avro Bölgesi’nin ikinci büyük ekonomisi Fransa’nın mali durumunun İspanya’dan çok daha iyi olmadığını söyledi. Nanjing’de düzenlenen G20 semineri sonrasında Bloomberg News’a konuşan O’Neil, “Fransızların borç durumu İspanya’dan daha iyi değil, muhtemelen daha kötü” dedi. Fransa Ulusal İstatistik Enstitüsü Insee’nin verilerine göre, ülkenin kamu borcu da GSYH´nin yüzde 81.7’sine yükselerek 1 milyar 591.2 milyon Avro’ya ulaştı.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler