"Avrupa'da asıl problem İspanya"

Toronto Üniversitesi Öğretim Üyesi Kirton Macaristan'ın ekonomisinde yaşanan durumun Avrupa açısından büyük bir önem teşkil etmediğini ifade ederek, "Avrupa'daki asıl büyük problem İspanya. İspanya'da yüzde 20'ye ulaşan işsizlik oranları. Borçlanma oranları yüksek. Eğitimsiz iş gücü ve hükümetin reform yapamaması Avrupa açısından asıl tehdit" dedi.

Yayınlanma: 07.06.2010 - 14:40
Abone Ol google-news

John Kirton, Türkiye'nin yaşanan küresel kriz sürecinde bölgede nasıl bir istikrar timsali olacağını kanıtladığını vurguladı. Kirton, "2001'de finansal krize giren ve dışarıdan desteğe ihtiyaç duyan bir ülkenin bu gün bu noktalara gelmiş olması hem diğer ülkelere nasıl bir örnek olunacağıyla ilgili önemli bir gösterge oldu" dedi.

Türkiye Ekonomi Politikaları Araştırma Vakfı(TEPAV) ve Kanada Büyükelçiliği işbirliğiyle gerçekleşen "Küresel Ekonomiyi Yönetmek: Toronto'dan Türkiye'ye Kanada'nın G20 Zirvesi" konulu yuvarlak masa toplantısı yapıldı. Toplantıda konuşmacılar 26-27 Haziran tarihleri arasına gerçekleşecek olan G20 Toronto Zirvesinin önemine değindi. Türkiye'nin F20'de üyelikten liderliğe gitmesinin G20'ninde kalıcılığı açısından önemli olunduğuna vurgu yapıldı. Türkiye'nin G20'de kuvvetli ve daimi bir yer alması için batılı olmayan bir bakış açısı ortaya koyması gerektiğine de değinildi.


Macaristan'ın ciddi bir problem olmayacak

Toronto Üniversitesi Öğretim Üyesi John Kirton, dünya açısından Macaristan'ın önemli bir problemi olacağını düşünmediğini, çünkü Macaristan'ın oldukça küçük bir ülke olduğunu bu nedenle de bu durumun Avrupa'yı daha büyük bir krize sürüklemeyeceğini söyledi.

Macaristan'ın bazı G20 ülkeleri ya da diğer Avrupa ülkeleri gibi kendi finansal borç rakamlarını yanıltmaya çalışmadığını ifade eden Kirton, bu durumun ülkeye belirli bir güvenilirlik sağladığını kaydetti. Cuma günü piyasaları asıl etkileyen sorunun Macaristan'dan çok ABD'de açıklanan istihdam rakamlarının beklentilerin olmasından kaynaklandığını söyleyen Kirton, asıl önemli olanın ABD'nin bu krizi atlatıp atlatamayacağına ilişkin beklentiler olduğunu ifade etti. Kirton, "Avrupa'daki asıl büyük problem İspanya. İspanya'da yüzde 20'ye ulaşan işsizlik oranları. Borçlanma oranları yüksek. Eğitimsiz iş gücü ve hükümetin reform yapamaması Avrupa açısından asıl tehdit" dedi.

Türkiye istikrar timsali oldu

Türkiye'nin yaşanan küresel ekonomik krizdeki konumuna değinen Kirton, Türkiye'nin bu süreçte bölgede nasıl bir istikrar timsali olacağını kanıtladığını vurguladı. Kirton, " 2001'de finansal krize giren ve dışarıdan desteğe ihtiyaç duyan bir ülkenin bu gün bu noktalara gelmiş olması hem diğer ülkelere nasıl bir örnek olunacağıyla ilgili önemli bir gösterge oldu. Hem de G20'nin finansal reformlar konusundaki kararlılığını destekledi. Türkiye bu konuda istikrar timsali oldu.
 

Toronto'da yeni kararlar alınacak

Kirton, Toronto'da düzenlenecek G20 zirvesine ilişkin bankacılık reformu konusunda bir çerçeve anlaşması yapılacağını belirterek, bankaların sermeye likidite yapısında ve işlemlerinde kuralları değiştirecek belirli bir çerçeve anlaşması yapılacağını söyledi. Özellikle sermaye yeterliliği oranında yüzde 4 seviyesinden en az yüzde 8 seviyesine çıkarılması konusunda anlaşılacağını kaydeden Kirton, kritik konunun yüzde 4 ve 8 sermaye yeterliliğinin hangi öğelerden olaşacağını olduğunu dile getirdi. Ülkelerin bunun üzerinde tartıştığını belirten Kirton, yeni kurallarla ilgili kararların Toronto'da alınacağını kaydetti.
 

Bu süreçte tüm ülkeler işbirliği yapmalı

TEPAV Başkanı Güven Sak Avrupa'daki borç krizine de değinerek, Macaristan ve Yunanistan'ın aynı durumda olduğunu, bunun da dünya piyasalarını geçen Cuma günü büyük bir değişliğe sürüklediğini kaydetti. Sak, bu süreçte tüm ülkelerin işbirliği yapması gerektiğini söyledi. Kontrollü bir küreselleşme vurgusu yapan Sak, ilerde yaşanabilecek krizlerin böylece önleneceğini kaydetti.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler