Avustralya'ya anıt tepkisi

Avustralya'nın Sydney şehrinde, Türkiye'ye yönelik suçlamalara atıfta bulunan bir Asuri Anıtı dikme kararının alınması tepkilere neden oldu.

Yayınlanma: 19.12.2009 - 08:22
Abone Ol google-news

Dışişleri Bakanlığı, Avustralya'nın Sydney kentinin Fairfield Bölgesi Belediye Meclisi'nin, Türkiye'ye yönelik suçlamalara atıfta bulunan bir Asuri anıtı dikilmesi kararının iki ülke ilişkilerinin özüne ve dostluğa yakışmayan, talihsiz bir gelişme olduğunu belirtti.

Bir soru üzerine bakanlık sözcüsü, belediye meclisinin 15 Aralık tarihinde yapılan toplantıda kabul edilen ve bölgede, Türkiye'ye yönelik suçlamalara atıfta bulunan bir "Asuri Soykırımı" anıtı dikilmesine izin verilmesine yönelik kararı esefle karşıladıklarını bildirdi.

Sözcü, "Tarihi gerçekleri saptıran, asılsız iddialara dayalı böyle bir müracaatın kabul edilmiş olması, herşeyin başında, Çanakkale Savaşı'ndan bu yana, aralarında özel bir tarihi bağ bulunan Türkiye ile Avustralya arasındaki ilişkilerin özüne ve dostluğa yakışmayan, talihsiz bir gelişme teşkil etmiştir. Asli görevi, sorumlu olduğu bölgede yaşayan insanlara hiçbir ayırım yapmadan hizmet sunmak olan bir yerel yönetim organının, görev ve yetki sahasında bulunmayan bir konuda böylesine anlamsız bir karar almış olmasını kınıyoruz" diye konuştu.

Dışişleri Sözcüsü, bu kararı alan meclis üyelerinin, çok kültürlü Avustralya toplumuna vermekte oldukları zararın yanısıra, Avustralya Türkleri nezdinde yarattıkları infialin de farkına varabilmelerinin, aldıkları kararı gözden geçirmelerine yardımcı olabileceğinin umut edildiğini söyledi.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler