Ayasofya, 2010 için geri sayıyor

İstanbul'un en önemli mimari yapıtları arasında yer alan ve UNESCO Dünya Kültür Mirası listesinde bulunan "Ayasofya Müzesi"nde, İstanbul 2010 Avrupa Kültür Başkenti Ajansı'nın desteğiyle kapsamlı bir restorasyon çalışması başlatılıyor. Çalışma kapsamında, Müze'nin ana kubbesinin görüntüsünü kapatan 55 metre yüksekliğindeki 16 yıllık inşaat iskelesi de kaldırılmış olacak.

Ayasofya, 2010 için geri sayıyor
Abone Ol google-news
Yayınlanma: 17.01.2009 - 14:25

İstanbul 2010 Avrupa Kültür Başkenti Ajansı, İstanbul'un binlerce yıllık kültürel mirasına sahip çıkmak hedefi doğrultusunda projelerini hayata geçirmeye devam ediyor.
Proje kapsamında, "Ayasofya Müzesi" Ajans'ın desteğiyle gerçekleşecek kapsamlı bir restorasyon çalışmasıyla yenileniyor.

"Ayasofya Müzesi"nde gerçekleştirilen çalışmalarla ilgili bilgilendirme toplantısı, Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı, İstanbul 2010 Avrupa Kültür Başkenti Koordinasyon Kurulu Başkanı Hayati Yazıcı, Kültür ve Turizm Bakanı, İstanbul 2010 Avrupa Kültür Başkenti Koordinasyon Kurulu Üyesi Ertuğrul Günay, İstanbul Valisi Muammer Güler ve İstanbul 2010 Avrupa Kültür Başkenti Ajansı Yürütme Kurulu Başkanı Nuri M. Çolakoğlu katılımıyla, "Ayasofya Müzesi"nde gerçekleştirildi.

Açılış konuşmasını yapan İstanbul 2010 Avrupa Kültür Başkenti Ajansı Yürütme Kurulu Başkanı Nuri M. Çolakoğlu, tarihi ve kültürel zenginlikleriyle bir açık hava müzesi olan İstanbul'u, sahip olduğu değerleri koruyarak, geleceğe taşımayı hedeflediklerini söyledi.

Çolakoğlu: İlk aşama çalışmaları 1,5 milyon bedelle ele alındı"

Çolakoğlu şöyle konuştu:  "Dünyanın en hızlı inşa edilen katedrali "Ayasofya Müzesi"nde yıllardır sürdürülen restorasyon çalışmalarının, İstanbul 2010 Avrupa Kültür Başkentliliği sürecinde tamamlanıyor olması bizim için büyük bir mutluluk. Yaklaşık 1,5 milyon lira bedelle ele alınan ilk aşama çalışmaları, Ajans bünyesindeki uzmanlarımızın koordinasyonu ve Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın işbirliği ile yürütülüyor. İstanbul'un kültür başkentleri arasında unutulmaz bir yere sahip olması için kentin çehresini güzelleştirip aydınlatacak çalışmalarımızı sürdüreceğiz."

AKM ile ilgili çalışmaların ne aşamada olduğunu dair bir soruya ise Çolakoğlu, "Kamu fonu kullanan bir kurum olarak uymamız gereken prosedürler var. Uygulama projelerinin Şubat ayında başlamasını temenni ediyoruz" yanıtını verdi.
Çolakoğlu, basında Ajansa yönelik eleştirilere ilişkin soruyu da "Basın mensubu arkadaşlarımız, İstanbul halkı, ajansı takip edecek. Yanlış varsa tabi ki eleştireceksiniz"
diye yanıtladı.


Bakan Ertuğrul Günay ise konuşmasında, bir ülkenin uygarlık seviyesinin kültürel ve tarihi değerlere verdiği önemle ölçüldüğünü söyleyerek, İstanbul'un sahip olduğu mirasa sahip çıkılmasının önemini vurguladı.

Günay, Ayasofya Müzesi'nin restorasyon çalışmalarının 1993 yılında UNESCO'nun desteğiyle başlatıldığını belirterek, çalışmaların titiz bir bilimsel araştırma sürecine paralel olarak yürütüldüğünü söyledi.

Günay "Restorasyonun İstanbul 2010 sürecinde tamamlanacak olması çok önemli bir adım. 2010'da İstanbul'a gelecek milyonlarca ziyaretçi, İstanbul'un gözbebeği olan bu muhteşem yapıyı yenilenmiş olarak görme imkanına sahip olacak. Ayasofya'nın sadece içi değil çevresinde de restorasyon çalışmaları yapılacak. Yaptığımız işin bizim gelecekte yüz akıyla anılmamıza vesile olmasını temenni ediyoruz." dedi.
 

Yazıcı: Bu bizim ayıbımız

Hayati Yazıcı, şu anda müze içerisinde bulunan iskeledeki demir yığınının ağırlığının 181 ton olduğunu belirterek, "Bu demir yığının şimdiye kadar kaldırılmaması bizim ayıbımız" dedi.

2010 yılının İstanbul'u dünyanın önde gelen metropollerinden biri yapmak yolunda önemli atılımların gerçekleştiği bir yıl olacağını söyleyen Hayati Yazıcı şöyle konuştu:

"1700 yıllık bir tarihe, bu tarihin en önemli imparatorluklarına, iki büyük dine kucak açmış Ayasofya Müzesi'ni gelecek nesillere layıkıyla devredebilmek, günümüze kadar özgünlüğü korunarak müze olarak kullanılmakta olan bu eşsiz yapıtın zaman içinde karşılaştığı olumsuzlukları gidermek ve ziyaretçiler tarafından algılanabilirliğini daha da artırmak amacıyla İstanbul 2010 Avrupa Kültür Başkenti Ajansı olarak çalışıyoruz"

Atatürk'ün emri ve Bakanlar Kurulu kararı ile 1 Şubat 1935 tarihinde müze olarak kullanılmaya başlanan, Ayasofya Müzesi'ndeki restorasyon kapsamında yıllardır bekleyen çalışmalar da hayata geçecek ve Ayasofya Müzesi'ndeki ana kubbenin ve narteksin restorasyonunu takiben, yarım kubbelerin restorasyonu, galeri katının onarımı, bahçenin açık hava müzesi olarak düzenlenmesi, I. Mahmut kütüphanesinin onarımı gibi çalışmalar da gerçekleştirilecek.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler